Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Terwijl Tintri (zie hiernaast) is geënt op hypervisors van de markt om opslag te optimaliseren in gevirtualiseerde omgevingen, geeft Virsto de voorkeur aan de dedicated hypervisoroplossing. Een aanpak die volgens hen zuiniger is.

“We willen de wereld van de opslag de kost-enbesparingen bieden die reeds bereikt werden als gevolg van de virtualisatie van de servers”, aldus Mark Davis, ceo van Virsto. “Want dankzij virtualisatie is de server ingeburgerd geraakt en een commodity geworden.”

Hypervisor

Wanneer de servers gevirtualiseerd zijn, vertaalt de verbinding naar de opslag zich door mindere prestaties, slecht benutte opslagcapaciteit en een te star opslagbeheer, volgens de ceo. Daarom stelt Virsto voor om een abstractielaag te creëren op basis van een hypervisor en zo een software defined storage tot stand te brengen. “We zetten random i/o om in sequentiële i/o voordat ze naar de schijven verstuurd worden. Hierdoor kunnen de iops verbeterd worden, kan de latency dalen en het debiet opgetrokken worden”, legt Davis nog uit.

Virsto is zich ervan bewust dat deze techniek de infrastructuur kan vertragen, maar het bedrijf bevestigt dat deze aanpak minder duur is dan speciale machines te moeten kopen. Davis weerlegt ook het argument dat de software geleverd door Virsto Storage Hypervisor duur zou zijn. “We rekenen wel meer aan dan VMware bijvoorbeeld, maar we laten onze klanten aanzienlijk meer geld verdienen.”

Virsto onderscheidt zich bovendien van andere storage hypervisors zoals IBM SmartCloud VSC of Datacore SANsymphony-V, omdat “we geen generieke opslagvirtualisatie doen en ons niet integreren met de hypervisors op de markt.”

Bovendien beheert Virsto de virtuele opslag zoals dit gebeurt met virtuele servers. “Vaak koopt de klant extra opslag om de prestaties te verbeteren in plaats van om over meer opslagcapaciteit te beschikken”, verzekert Davis ons nog.

Virsto ondersteunt ssd storage dankzij een flashmodus, maar het voordeel van zijn oplossing zou in dit geval minder groot zijn dan met klassieke schijven. Virsto onthulde eerst een aanbod voor vSphere van VMware (met integratie in vCenter en vSphere 4.1, en interfacing naar View 4.5), maar biedt nu ook Virsto for HyperV 2.0 van Microsoft aan.

Gebruik

Virsto identificeert 4 belangrijke use cases: virtualisatie van servers en desktops, test- en ontwikkelingsomgevingen, cloud computing en virtualisatie van databases. Sinds september wordt Virsto vertegenwoordigd in Nederland door VCEE (Virsto Center of Expertise Europe), dat tegelijkertijd dienst doet als distributeur en reseller.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content