Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Terwijl virtualisatie steeds meer de opstap en conditio sine qua non wordt voor cloud computing, met servers die volledig in die wolk beheerd worden, maken de virtualisatieleveranciers eindelijk ook ernstig werk van virtuele desktops – waar uiteindelijk iedereen wel moet bij varen.

Met ruim 17.000 waren ze, de deelnemers aan VMworld 2010, de recente gebruikersconferentie van virtualisatiespecialist VMware. Logisch ook, als je weet dat het bedrijf volgens meerdere marktonderzoeken nog altijd het leeuwendeel van de virtualisatiemarkt in handen heeft (recente cijfers liggen nog altijd rond 80 %). Ook in het Magic Quadrant van Gartner dat in mei gepubliceerd werd, staat VMware nog altijd op eenzame hoogte alleen in het leaderskwadrant.

Het wordt drummen

Gartner laat er ook geen twijfel over bestaan: virtualisatie zit nog altijd in de lift, de analisten verwachten dat de markt in volume in de komende drie jaar zal vervijfvoudigen. Ook een zeer recente studie van Computer Economics ( Technology Trends 2010/2011) komt tot de vaststelling dat amper 15 procent van de organisaties vandaag al met virtualisatie werkt, maar 29 procent is bezig erin te investeren. Andere bronnen zeggen dat nog geen kwart van alle ondernemingen zich al met virtualisatie heeft ingelaten, vooral de kmo’s hebben zich totnogtoe afzijdig gehouden. Dat klinkt ook als muziek in de oren van softwarereuzen als Microsoft en Oracle die zich al dan niet via overnames in dit debat mengen, maar daarbij alvast ook weerwerk krijgen van bekende kleppers als Red Hat, Novell en vooral Citrix dat sedert de overname van XenSource overtuigend aan de weg van desktopvirtualisatie timmert.

VDI

Een zeer actueel thema alleszins, want in een researchnote rond vdi’s (Virtual Desktop Infrastructure) stelt Gartner in elk geval dat de virtuele desktop wel eens het nieuwe slagveld van de virtualisatieleveranciers zou kunnen worden omdat vele bedrijven hierin een manier zien om hun exploitatiekosten te drukken en hun pc-gegevens opnieuw onder controle te krijgen. De enige rem op die implementatie van vdi’s totnogtoe: de initiële kost die vaak een stuk hoger lag dan die van een pc.

“Een verwijt dat wij wel degelijk ter harte hebben genomen en waar wij de voorbije acht maanden zwaar aan gewerkt hebben”, zegt Raj Mallempati, verantwoordelijk voor desktop application virtualisation bij VMware. “Met View 4.5 zijn wij erin geslaagd die upfront cost met 60 procent te verlagen zodat die duidelijk onder de kostprijs van een pc moet komen. Nochtans waren die kosten niet de enige rem op de doorbraak van de virtuele desktop, uit onderzoek is gebleken dat amper 15 % van het desktopgebruik geschikt was om gevirtualiseerd te worden in een klassieke vdi-omgeving. Vandaar dat wij die virtualisatie verruimd hebben om ook mobiele gebruikers erbij te betrekken. Bovendien hebben wij vastgesteld dat de eindgebruiker eigenlijk alleen geïnteresseerd is in applicaties en content. Hij wil daarover op om het even welk soort toestel kunnen beschikken – en dus gaan wij met View hem dezelfde desktopmogelijkheden geven op Windows, Mac, thin clients, iPhone en iPad of Android”.

Voordelen te over

Mallempati twijfelt er niet aan dat de virtuele desktop nu snel zal doorbreken. “Vorig jaar waren veel bedrijven bezig met een proof of concept, maar dit jaar lopen er overal pilootprojecten die vaak al in effectieve implementaties zijn uitgemond. Vooral het feit dat een bedrijf met een virtuele desktop ook de levensduur van zijn pc-park kan verlengen, speelt een heel belangrijke rol. Door de desktop naar de cloud over te brengen kan het immers als het ware zijn pc’s ‘vergrendelen’, alle wijzigingen, updates, upgrades gebeuren dan niet meer daar maar op centrale servers in het datacenter – en dat scheelt een stevige slok op de kostenborrel”. Met het bijkomende voordeel, zo zegt Gartner nog, dat bedrijven zich dan geen zorgen meer hoeven te maken over cruciale zaken als beveiliging, compliance, of backup – alles veilig en zeker in de cloud.

De hernieuwde aandacht voor virtuele desktops past overigens perfect in de visie van “it as a service” die VMware op zijn conferentie aankondigde en waarbij het onderliggende fysische platform of besturingssysteem totaal irrelevant worden. In dat kader werd ook een nieuw cloud applicatieplatform geïntroduceerd, VMware Fabric, samen met een rist andere cloudgeoriënteerde producten die zowel het leveren en gebruiken van it-diensten in de cloud als de beveiliging van de hele cloudomgeving ter harte moeten nemen.

Frans Godden

De virtuele desktop zou wel eens het nieuwe slagveld van de virtualisatieleveranciers kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content