Virtuele assistent altijd binnen stembereik

Smart speakers, al dan niet met geïntegreerd scherm en dan zijn het smart hubs, staan altijd aan. Ze luisteren constant naar het activeringswoord voor de ingebouwde virtuele assistent. Wij testten zeven slimme luidsprekers en hubs die werken met Google Assistent en/of Amazon Alexa. Hoe vlot reageren ze op uw stem? En zijn het ook goede luidsprekers?

Smart speakers of slimme luidsprekers zijn normale draadloze speakers met dezelfde geïntegreerde stemassistent die u ook al op uw smartphone vindt. Voordeel is dat u de luidspreker overal kan neerzetten, zodat uw virtuele assistent altijd binnen stembereik is. Bovendien werkt de speaker natuurlijk ook als draadloze muziek- en radiospeler. Door meerdere speakers te combineren, creëert u eenvoudig een stereo- en/of multikamermuzieksysteem.

Dergelijke luidsprekers bestaan in alle maten en gewichten. Er zijn er zelfs met geïntegreerd scherm waarop allerlei informatie getoond wordt, zoals wat er wordt afgespeeld. Dan spreken we over een smart hub of smart display. Vaak werkt deze smart hub ook als digitaal fotokader, als videofoon of doet ze dubbele dienst als tablet. Sommige fabrikanten zijn nog creatiever en integreren een slimme speaker met een wifi-toegangspunt.

In deze review komen al deze soorten slimme ‘luidsprekers’ aan bod. Hoewel sommige van deze apparaten meerdere soorten virtuele assistenten ondersteunen, hebben we ze waar mogelijk vooral met Google Assistent getest.

Testmethode

We geven punten op ruim vijfenvijftig technische criteria: functionaliteit zoals aanwezige luidsprekers en microfoons, draadloze verbindingen, ingangen en uitgangen; compatibiliteit met decoders en internetdiensten; slimme functies; en extra’s zoals vochtbescherming, montagemogelijkheden en multifroomfuncties. Daarnaast geven we punten op basis van

luistertests met verschillende audiosoorten (pop, klassiek, stem); een tiental praktische stemherkenningstesten;

en ons oordeel over gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit. Ten slotte voeren we nog een gestandaardiseerde meting uit van de maximale geluidsdruk. Alle restresultaten worden omgerekend in gewogen scores voor functionaliteit, geluids- en stemherkenningskwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en bouwkwaliteit die de basis vormt voor de prestatiescore op honderd punten. Raadpleeg de tabel op onze website voor alle details.

Google Nest Mini

De slimme speakers en hubs van Google dragen voortaan de merknaam Nest. De Nest Mini, een goedkope, compacte smart speaker met monogeluid, is op een aantal vlakken verbeterd tegenover de Home Mini. Zo heeft de nieuwe versie een iets krachtigere bas. Dankzij de toevoeging van een derde microfoon werkt de stemherkenning beter. Ook is er achteraan een uitsparing geïntegreerd zodat u de speaker kan ophangen. Als u al een Home Mini bezit, zijn er weinig technische redenen om te upgraden. Beide speakers zijn op het oog ook niet van elkaar te onderscheiden. Bovendien kan u een bestaande Home Mini via de Google Home app gebruiken om een stereopaar met de Nest Mini te creëren. (Dat kan uiteraard ook met twee nieuwe Nest Mini’s.) Google Assistent werkt dan alleen op de linkse luidspreker van het stereopaar. Als u ze ontkoppelt, werkt de assistent zoals vanouds op beide.

De Google Nest Mini reageert vlot op stemopdrachten.
De Google Nest Mini reageert vlot op stemopdrachten.

Installeer of open de Google Home app en voeg de Nest Mini toe. Het toestel vertelt u dit ook wanneer u het de eerste keer inschakelt. Antwoord ‘Ja’ op de vraag of u de gevonden Nest Mini wil instellen. Dit duurt ongeveer een minuut. Zodra de installatie in orde is, bevestigt de Nest Mini dit met een kort geluidsignaal. De vier leds op de bovenkant veranderen nu van wit in lichtblauw. Kies de plaats waar u de speaker wil gebruiken (bijvoorbeeld Beneden) en selecteer het wifi-netwerk. De app haalt het wachtwoord automatisch op van uw telefoon of tablet. Deze installatieprocedure, die voor alle Google Home-apparatuur identiek is, verloopt erg gebruiksvriendelijk en duurt in totaal niet langer dan vijf minuten.

De tiptoetsen op de bovenkant van de speaker schakelen automatisch in wanneer u in de buurt komt. Tik in het midden van de Nest Mini om muziek te starten of te pauzeren. Tik op de rechter- en linkerkanten om het volume aan te passen. Aan de zijkant is er een schuifschakelaar waarmee u de microfoons uitschakelt. De vier leds op de bovenkant branden dan oranje. De speaker reageert vlot op stemopdrachten, ook in een lawaaierige omgeving of op meters afstand van het apparaat. De geluidskwaliteit is een stuk beter dan bij de vorige generatie en zeker bruikbaar in kleinere kamers. Verwacht alleen geen hifikwaliteit.

– Prestatiescore: 76/100

– Prijs (excl. btw): ? 49,60

Google Nest Hub

De Nest Hub is in essentie een Nest Mini met geïntegreerd 7-inch (17,8-cm) LCD-aanraakscherm. De monoluidspreker is geïntegreerd in de stevige voet aan de achterkant van het schermpje. De Hub is geen volwaardige Android-tablet, maar draait intern wel op een gestripte versie van dat besturingssysteem. De Hub werkt precies zoals de Mini, met toevoeging van de Google Assistent Ambient-modus. Mits u via de Google Home-app de nodige toestemmingen verleent, verschijnt op het scherm contextafhankelijke informatie, zoals weersvoorspelling, agenda, afspraken, afbeeldingen bij zoekopdrachten enzovoort. Het werkt ook als fotokader of als weergavescherm voor een muziekspeler. De twee microfoons op de voorkant schakelt u desgewenst uit met behulp van de kleine schuifschakelaar achteraan. Aan de zijkant is er een tuimelschakelaar om het volume te regelen, maar dit kan uiteraard ook via een gesproken opdracht. Het scherm regelt zijn helderheid zelf door middel van een lichtsensor op de voorkant.

De Google Nest Hub werkt ook als fotokader.
De Google Nest Hub werkt ook als fotokader.

– Prestatiescore: 76/100

– Prijs (excl. btw): ? 73,55

Harman Kardon Citation 300

De Citation-serie luidsprekers van Harman Kardon (HK) is erg uitgebreid. Alle luidsprekers in de serie ondersteunen Bluetooth-streaming, Google Home, Google Assistent en Google Cast. U koppelt deze draadloze speakers op verschillende manier aan elkaar, bijvoorbeeld in een multiroom- en/of een surround-opstelling. De reeks gaat van de kleine mono-luidspreker One tot de grote stereo-speaker Citation 500. Voorts zijn er de Citation Bar (alles-in-één 3.1 soundbar), de Citation Tower (vloerstaande luidsprekers) en de Citation Sub (actieve subwoofer). De sub is te koppelen aan de soundbar en de vloerstaande speakers als onderdeel van een 5.1 setup. De Citation One, 100, 300 en 500 zijn alleen onderling met elkaar te koppelen via Google Home, maar niet aan de sub of de Tower.

Harman Kardon heeft geen eigen configuratie-app.
Harman Kardon heeft geen eigen configuratie-app.

Alle apparaten hebben een gelijkaardig design, met grijze of zwarte ‘Kvadrat’ gemixte wollen stof, die vuilafstotend en vlamvertragend is. Alle speakers hebben aanraakbediening en zijn uitgerust met status-leds; een aantal grotere modellen zijn voorzien van een kleuren LCD-aanraakscherm. Bij de door ons geteste Citation 300, een verplaatsbare stereospeaker met een totaal muziekvermogen van 100 Watt, bevindt het aanraakscherm zich op de bovenkant, boven en onder geflankeerd door vier tiptoetsen. Voor de rest zitten er, behalve een kleine resetknop aan de onderkant, geen toetsen of aansluitingen op deze speaker. De stroomkabel verdwijnt onderaan in een uitsparing, zodat u het geheel netjes ergens kan neerzetten.

Zodra u de speaker aansluit op een stopcontact, start hij: er is geen stroomknop, wel gaat het apparaat na twintig minuten inactiviteit automatisch in slaapstand. De Citation 300 is overigens samen met de nog grotere 500 de enige van de reeks die ook Apple Airplay 2 ondersteunt. U richt deze speaker in via Google Home. Dit verloopt op precies dezelfde wijze als bij alle andere Google Home-apparatuur. Eventuele firmware-updates worden automatisch via de Home-app op de speaker toegepast. Dit duurt een viertal minuten en intussen knipperen de vier status-leds op de voorkant wit.

HK heeft geen eigen configuratie-app. Als u veel Google Home-apparatuur gebruikt, wordt de bijbehorende app snel redelijk onoverzichtelijk, zeker als u niet gedisciplineerd genoeg bent om van bij het begin de nodige ruimtes en zones in te richten en apparatuur daaraan correct toe te wijzen. Het design van de Home app is natuurlijk Google’s verantwoordelijkheid, maar een aparte HK-app met daarin bijvoorbeeld equalizerinstellingen zou handig zijn. Zoals het nu is, kan u de vrij prominente bas momenteel nergens milderen via een eq-instelling. Zonder Google Home-app functioneert de speaker als Bluetooth- of Airplay-streamer, maar verdwijnen alle slimme functies en werkt Google Cast uiteraard ook niet.

De Yoga Smart Tab is zeer bruikbaar als stereoluidspreker.
De Yoga Smart Tab is zeer bruikbaar als stereoluidspreker.

– Prestatiescore: 82/100

– Prijs (excl. btw): ? 329,75

Lenovo Yoga Smart Tab met Google Assistent

Lenovo verkoopt geen smart speakers, maar het heeft wel smart displays met ingebouwde speakers. De Yoga Smart Tab met Google Assistent is daar de nieuwste incarnatie van. Het is een combinatie van 2-Watt JBL-stereospeakers met Dolby Atmos-geluidsverbetering en een 10,1-inch Full HD Android-tablet met geïntegreerde voet annex hanger. Dankzij deze flexibele kickstand gebruikt u de Smart Tab naar keuze rechtopstaand, in een hoek op tafel liggend, aan een haak hangend of met uw hand(en). De kickstand klapt volledig dicht in het chassis, maar dan nog blijft er onderaan een flinke ronde uitstulping over waarin de speakers gemonteerd zijn.

De Orbi Voice combineert een smart speaker met een wifi mesh-satelliet.
De Orbi Voice combineert een smart speaker met een wifi mesh-satelliet.

De Yoga Smart Tab werkt het handigst rechtopstaand of hangend, al kunt u het apparaat ook als klassieke tablet op uw schoot of op een werkvlak gebruiken. Als u de geïntegreerde voet opent, wordt automatisch de Google Assistent omgevingsmodus geactiveerd ( Ambient Mode). Google introduceerde die modus samen met de Nest Hub (zie voor details daar), maar stelt ze nu ook beschikbaar op een aantal smartphones en tablets van andere fabrikanten. Die Ambient-modus wordt automatisch geactiveerd bij gebruik van de kickstand. Dit automatisme kan desgewenst worden uitgeschakeld.

Wat we wel merken, is dat als u direct “Nederlands” selecteert bij het doorlopen van de Android-startwizard, bepaalde onderdelen niet goed functioneren. Zo wordt het scherm op onvoorspelbare momenten teruggezet op nul procent helderheid en reageert de Google Assistent alleen in het hoofdscherm. Ook is de Ambient-modus van de assistent dan niet correct instelbaar. De Nederlandse Assistent is natuurlijk nog altijd in bètaversie, dus het heeft wellicht daarmee te maken dat u deze tablet initieel best in het Engels configureert. Achteraf voegt u dan Nederlands als taal toe en functioneert alles wél naar behoren. U kan de assistent daarna trouwens zowel in het Nederlands als in het Engels toespreken. Hoewel Google waarschuwt dat ook die dubbele taalfunctie nog in bètafase verkeert, werkte ze bij ons probleemloos.

Drie digitale microfoons vangen uw stem 360° in het rond op via zogenaamde field voice recognition. De Yoga Smart Tab reageert vlot op stemopdrachten, ook bij achtergrondlawaai en op enkele meters afstand van het apparaat. Bovendien klinken de luidsprekers behoorlijk goed. Ook als stereoluidspreker is deze smart hub zeker bruikbaar in niet al te grote ruimtes, zoals een keuken, badkamer (hij is IP52-gecertificeerd), thuiskantoor of een studeerkamer. En behalve smart hub is de Yoga ook een goed presterende Android-tablet met een behoorlijk lange batterijlevensduur.

– Prestatiescore: 74/100

– Prijs (excl. btw): ? 247,-

Netgear Orbi Voice

De Orbi Voice is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een combinatie van een AC2200 tri-band wifi mesh-satelliet met een Amazon Alexa-smart speaker. De Orbi Voice wordt apart verkocht, of als kit samen met een Netgear Orbi AC3000 tri-band mesh-router. Wij testten hem samen met de router. Het luidsprekergedeelte is overigens afkomstig van Harman Kardon; muzikaal is er niets op aan te merken. Jammer genoeg ontbreken momenteel multiroom- en stereofuncties (door toevoeging van een tweede Orbi Voice). Of die in de toekomst zullen worden toegevoegd (want dat kan gewoon via software) is momenteel niet bekend.

De Netgear Orbi app leidt u stap voor stap door de installatieprocedure. De Orbi Voice wordt automatisch gedetecteerd en toegevoegd in het Orbi mesh-netwerk. Met routers van andere merken dan Netgear kan u de Voice echter niet gebruiken. Een eventuele openstaande firmware-update wordt automatisch toegepast, wat in totaal een drietal minuten duurt. Tijdens de update knippert de LED-ring op de bovenkant van beide Orbi’s wit. Daarna wordt de Orbi Voice klaargemaakt voor Alexa. De luidspreker kondigt dit ook aan via een gesproken boodschap, maar de installatie moet u daarna verderzetten met behulp van de app. U logt in bij Amazon (of creëert daar eerst een account) en geeft de Orbi Voice vervolgens toestemming om Alexa te gebruiken.

De Sonos Move heeft meer autonomie dan de One.
De Sonos Move heeft meer autonomie dan de One.

Zodra alles klaar is, kondigt de speaker dit zelf aan in de gekozen taal (geen Nederlands!). Daarna werkt de Orbi Voice even vlot met Alexa als bijvoorbeeld de Sonos-speakers. De wifi-prestaties zijn die van een Orbi tri-bandsysteem: reken op praktische doorvoersnelheden van rond de 550 Mbit/s maximaal.

– Prestatiescore: 70/100

– Prijs getest model (excl. btw): ? 245,44

Sonos One en Move

Sonos One en Move zijn draadloze speakers met alle functies van het Sonos-systeem die u individueel of als draadloos stereopaar gebruikt, maar die ook te integreren zijn in een bestaand Sonos Home Sound systeem, al dan niet met surroundgeluid, met onder andere een Amp (versterker), Port (draadloze streamer), Beam (draadloze soundbar) en Sub (draadloze subwoofer). De Move is in essentie een One met toevoeging van een accu die tot tien uur autonomie levert. Terwijl de One bestand is tegen het vocht van bijvoorbeeld een badkamer, heeft de Move een IP56-rating zodat u hem ook altijd buiten kan gebruiken. De accu blijft trouwens werken bij erg lage of zeer hoge temperaturen. Nog een verschil tussen de One en de Move is dat u naar die laatste ook via Bluetooth kan streamen. De slimme functies en de multikamerfuncties werken net zoals bij de One echter alleen via wifi.

Sonos laat toe om verschillende assistenten op verschillende toestellen te installeren.
Sonos laat toe om verschillende assistenten op verschillende toestellen te installeren.

Sonos heeft een open platform voor slimme functies, reden waarom u op deze speakers de stemassistenten van Amazon, Apple én Google kan gebruiken. Op één speaker kan u wel maar één soort stemassistent activeren via de Sonos Controller-app. Maar op een tweede Sonos-speaker kan u perfect een andere stemassistent activeren dan op de eerste, zonder de multikamer- en stereofuncties of de ondersteuning voor meer dan zestig verschillende muziekstreamingdiensten te slopen. Tijdens deze test gebruikten we bijvoorbeeld probleemloos Alexa en Google Assistent door elkaar op twee Sonos One’s en één Move in zowel dezelfde als aparte ruimtes. Een en ander regelt u via de uitgebreide Sonos-app, die ook toegang geeft tot firmware-updates, equalizer- en, in het geval van de Move, accu-instellingen. De prominente bas van deze speakers tempert u dus gelukkig ietwat met behulp van de app. Een aandachtspunt is dat u de Move net zoals de One als achterluidsprekers in een draadloos surroundsysteem met de Beam kan gebruiken, maar dat de Move in tegenstelling tot de One niet te koppelen is aan de Sonos Sub.

– Prestatiescore: 84/100

– Prijs getest model (excl. btw): ? 189,26 (One); ? 329,75 (Move)

Conclusie

Technisch en ook muzikaal de beste speakers zijn de beide Sonos-apparaten en de Harman Kardon Citation 300. Omdat de apparatuur van Sonos meerdere slimme assistenten ondersteunt en bovendien beschikt over een eigen app met onder andere eq-configuratie, verdient die wat ons betreft de voorkeur, al is het verschil niet zo groot. Met de Google Nest Mini en Hub voegt u voor weinig geld een spraakassistent toe aan bestaande slimme apparatuur, al dan niet met Ambient-modus. De spraakfuncties functioneren optimaal, maar muzikaal zijn de Nest Mini en Hub niet te vergelijken met de duurdere speakers.

Op onze website http://datanews.knack.be/smartspeakers2019 vindt u een rekenblad met uitgebreide productinformatie en testscores.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content