Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Belangrijke digitale bedrijfsinformatie is vandaag kwetsbaarder dan ooit, en moet dus ook beter beveiligd worden dan voorheen. Wie laat ik toe op mijn netwerk? Wie mag welke content zien? En hoe spot ik verdachte bewegingen en aanvallen van cybercriminelen op mijn local area network?

Eén van de talrijke spelers die actief is in de groeimarkt van de zogeheten ‘network access control’-applicaties, is het jonge Amerikaanse bedrijfje ConSentry Networks. ConSentry levert ‘beveiligde switches’, waarmee bedrijven niet alleen kunnen controleren wie er allemaal toegang krijgt tot hun netwerk, maar ook wat die gebruikers doen eens ze actief zijn op datzelfde netwerk.

“Dat laatste is eigenlijk onze unique selling proposition“, vertelt topman Alex Raistrick aan Data News. “Systeembeheerders kunnen met onze technologie op elk moment het verkeer op hun servers in de gaten houden, we brengen echt alles in beeld. Daarnaast kan je ook controleren en sturen wie toegang krijgt tot welke files. ”

“Wanneer een klant of een werknemer die actief is in de financiële sector toegang moet krijgen tot financiële dossiers, kan je ervoor zorgen dat hij uitsluitend op de financiële server van je bedrijf terecht kan, en dus niet met andere informatie kan gaan lopen”, klinkt het nog. “Wanneer iemand de godganse dag op Facebook zit, en het bedrijfsnetwerk op die manier in gevaar brengt, zal dat onmiddellijk gerapporteerd worden. Don’t let people go where they cannot go is het motto. ”

Wat ConSentry naar eigen zeggen nog voor heeft op concurrenten als Cisco, is de snelheid van zijn processor. “Veel mensen zijn kwaad op Cisco”, oppert Raistrick. “Soms moeten computergebruikers zes minuten of langer wachten voor ze aan de slag kunnen, omdat alles zo traag gaat. Onze CPU kan dataverkeer aan van tien tot zelfs vijftig gigabits per seconde, waardoor beveiligingsvertragingen op netwerken eigenlijk tot het verleden behoren. ”

Zeventien maanden na de lancering in Europa telt ConSentry al meer dan 200 klanten op het continent. Het bedrijf heeft zijn hardwaretoepassingen nog maar net gelanceerd in België, dit in samenwerking met Telindus en Alcatel. ConSentry werd in 2003 opgericht in Californië. De netwerkbeveiliger kon rekenen op fondsen van durfkapitalisten als Invesco Private Capital, Sequoia Capital, Accel Partners en DAG Ventures. z

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content