Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Vision IT Group, de Europese groep voor it-advies en -expertise (met hoofdzetel in België), sluit 2008 af met een omzetstijging van 16 procent (8% zonder overnames) en een stijging van het nettoresultaat met 19 procent. Het ‘gridmodel’ lijkt daarmee effect te sorteren.

De voorspellingen kwamen uit: Vision IT Group sluit 2008 af met een omzet van 81,6 miljoen euro en een nettoresultaat van 3,1 miljoen euro. De groep blijft actief op vier terreinen: oplossingen, bedrijfsapplicaties en mobiliteit; productie en infrastructuur; opleidingen en advies; en softwarekwalificaties. Voorzitter Marc Urbany schrijft dit succes toe aan het ‘gridmodel’, waarbij “elke entiteit het volledige aanbod van het netwerk verkoopt en installeert en klanten in heel Europa bedient. Dit model vermijdt dubbele R&D, garandeert dezelfde dienstkwaliteit en prestaties voor klanten in alle entiteiten van de groep, en maakt het mogelijk expertise te verzamelen.” De groep is voornamelijk in de sectoren banken, industrie/diensten, verzekeringen, publieke sector en telecommunicatie, en sinds kort ook energie. Een tiental grote klanten zorgt voor 42 procent van de omzet.

In België is het bedrijf in 2001 ontstaan uit Vision IT Group (dat ook zijn naam zou geven aan de groep), en werd het versterkt met de overnames van Mediathought (2004), VDS (2006) en Ezos (2007). De Belgische tak telt 149 medewerkers (op een totaal van 971) en haalt een omzet van ongeveer 13,9 miljoen euro, een stijging met 9 procent. Nieuwe referenties in 2008 zijn onder meer de NMBS en Belgacom, en heel recent nog AXA voor opleidingen. Dankzij een opleidingscontract voor Electrabel is Vision IT een referentie geworden in de hele Suez-groep. Dat geldt nu ook voor de NMBS. Voor 2009 bevestigt het management van Vision IT Group de algemene vertraging van de markt eind 2008, de aarzelingen om beslissingen te nemen en de druk op de prijzen, maar er zou niettemin een omzet van 100 miljoen euro in zitten “op middellange termijn”. Het eerste kwartaal werd afgesloten met een omzetstijging van 15 procent, waarvan 3 procent door interne groei, “en de vooruitzichten voor het tweede kwartaal zien er correct uit.”

Die doelstelling zal worden bereikt met gerichte overnames, waarschijnlijk in Nederland en Duitsland. Bovendien zal tijdens het tweede kwartaal een nieuw bedrijf worden opgericht, Vision Consulting Group, dat zich zal toeleggen op advies inzake change management, bijstand bij projectbeheer en contracting, de naleving van normen (Sarbanes-Oxley, Basel II en Solvency II) en softwaremethodologie en -kwalificaties.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content