Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Hoewel 2012 niet probleemloos verlopen is voor de Belgische leverancier van informaticadiensten Vision IT Group, duiden verschillende motieven op tevredenheid voor boekjaar 2013, dat ongetwijfeld gekenmerkt zal worden door een “wijziging van het toepassingsgebied”.

De in Lasnes gevestigde Europese groep van informaticadiensten Vision IT Group zal een “moeilijk maar bevredigend” boekjaar 2012 gekend hebben, om het met de woorden van de oprichter en chief operating officer Marc Urbany te zeggen. Hij brengt eerst de tevredenheidsmotieven ter sprake.

Goede punten

Zo werd het Nederlandse filiaal (uit de regio Benelux die goed is voor ongeveer 25 % van het omzetcijfer van de groep – in 2011 bedroeg het omzetcijfer 117,3 miljoen € voor een personeelsbestand van 1.300 medewerkers) “opnieuw op de rails gezet” na een zwaar deficit in 2011. Het is nochtans één van de best presterende filialen, met specialisaties in cloud en virtualisatie. “De cloud is een vitrine en een pre-sale argument geworden voor de groep”, vindt Urbany.

Ook de Zuid-Europese landen hebben goed stand gehouden, met een stijging van zowel de omzet als de winst, “dankzij de kwaliteit van het management en een aanbod dat gericht is op grotere klanten”. In 2010 werd in Portugal nog een filiaal geopend.

Frankrijk (1ste markt van de groep met ongeveer 40 % van de omzet) heeft onder invloed van de druk van de grote opdrachtgevers zeker een lichte daling van de omzet gekend, maar heeft “goed standgehouden”.

België heeft op zijn beurt “heel goed gepresteerd wat de omzet betreft” en “maakt een mooie marge vrij”, onder andere dankzij een doorbraak in de energiesector. Maar er zijn ook nieuwe referenties zoals PSA Antwerp, DKV, GSK en het Waalse Gewest.

Reorganisaties

Duitsland (23 % van de omzet in 2011) heeft zich echter geprofileerd als “een zeer complexe markt door de problematiek van de onderaannemers”, een probleem dat al een hele poos de kop op steekt en waardoor de groep verplicht was SPS Consulting & Services (dat nochtans pas in 2011 werd overgekocht) opnieuw te verkopen. Tegelijkertijd werd ook het Zwitserse filiaal gesloten.

Luxemburg, ten slotte, werd “het steentje in de schoen in 2012. We wisten dat we het moesten herstructureren, maar we wilden dit jaar afwachten om te vermijden dat 2 grote herstructureringen in hetzelfde fiscale jaar zouden plaatsvinden.” Er werd een nieuw management aangesteld en “we zijn vertrokken van een nieuwe basis”.

Voortaan wil Vision IT Group zich positioneren als een multi-gespecialiseerde groep met een onderscheidend aanbod en een bedrijfsmodus in netwerkvorm. Hieronder dient u te begrijpen dat expertisecentra gecreëerd en ter beschikking gesteld werden van de klanten in de 9 landen waarin de groep actief is. Bovendien combineert de groep nog steeds diensten/consultancy en softwareontwikkeling, met voortaan een meer gestructureerd aanbod, onder andere voor de besluitvormingsprocessen en de consulting. IT Vision Group is overigens ook actief in opleidingen (onder andere Microsoft en Adobe), zonder de cloud te vergeten (met het aanbod van het virtueel kantoor Vision Nebula dat het voor kmo’s mogelijk maakt hun informaticacentrum te externaliseren zonder zich zorgen te hoeven maken over het ontwerp, het beheer en de evolutie ervan).

Een andere nieuwigheid is de implementering van dienstencentra die ter plaatse de verantwoordelijkheid kunnen nemen over een globaal informatiesysteem van een klant, met een resultaatgarantie in het kader van een meerjarig contract (dat was onder andere onlangs het geval voor de Kamer van volksvertegenwoordigers in Luxemburg).

Vooruitzichten

“We hebben veel geïnvesteerd in de hervorming van onze groep om ons te kunnen concentreren op onze fundamentele activiteiten en om ons te kunnen engageren in activiteiten met meer toegevoegde waarde, gaat Marc Urbany verder. Zo gaan we ons ook meer concentreren op de interne groei en de marges”.

Daarnaast heeft de groep ook oog voor de opkomende landen, en meer in het bijzonder Zuid-Amerika. Het bedrijf heeft trouwens al een aanbesteding in Panama beantwoord en heeft er een filiaal opgericht dat dienst doet als bruggenhoofd voor de Zuid-Amerikaanse markt. Zo “kijken we ook in de richting van Afrika. We willen de Europese grenzen overschrijden om nieuwe groeirelais te vinden. We sluiten dit jaar 2012 met andere woorden versterkt af, ook al kondigt 2013 zich niet per se aan als een gemakkelijk jaar.”

Vision IT zou echter ook andere perspectieven in overweging kunnen nemen, zelfs al toont Marc Urbany zich gezien de beursnotering op dit vlak heel gereserveerd. “Een aanpassing van onze activiteitenperimeter is niet uitgesloten”, blijft hij op de achtergrond.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content