Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Vitalsys is een relatief jong, Belgisch bedrijf dat zich specialiseert in telemonitoring. Patiënten kunnen dankzij deze technologie opgevolgd worden zonder dat een verpleger of arts fysiek aanwezig moet zijn bij hen thuis. De metingen – van bloeddruk en gewicht tot glucosewaarde – worden via sms of gprs doorgestuurd naar de achterliggende it-infrastructuur van Vitalsys.

“De eigenlijke interpretatie van de meetresultaten gebeurt altijd door een arts”, drukt gedelegeerd bestuurder Diederick Geerinckx ons op het hart. “Wel worden de resultaten van de metingen geanalyseerd en verwerkt door onze eigen software en in grafieken gegoten. Wanneer de resultaten plotseling erg verslechteren – bijvoorbeeld een alarmerend hoge bloeddruk – wordt de behandelende arts automatisch verwittigd. Ook abnormale of onlogische metingen, worden automatisch gefilterd waarna de gepaste actie ondernomen wordt”, gaat Geerinckx verder.

Verzending via sms en gprs

De meeste toestellen die ter beschikking van de patiënten gesteld worden, sturen de meetgegevens door via een sms’je. De meettoestellen hebben daartoe een Bluetooth-module die draadloos verbinding maakt met een gsm. “De nieuwere generatie toestellen heeft echter een ingebouwde gprs-module wat de verzending eenvoudiger maakt. Die toestellen zijn meteen ook gebruiksvriendelijker voor de patiënt. De eerste reeks toestellen waren uiteindelijk in essentie ziekenhuisapparaten die aangepast werden voor thuisgebruik; waardoor ze nogal log overkwamen”, zegt Geerinckx die er ook prat op gaat dat de hele infrastructuur door hen zelf ontwikkeld werd. “We zijn al vijf jaar bezig en hebben al meer dan 300.000 euro geïnvesteerd. Vier van onze acht personeelsleden, zijn it-ontwikkelaars: een beperkt, maar zéér efficiënt team. Enkel de ontwikkeling voor de elektronica van de communicatiemodules hebben we uitbesteed. Die zijn van de hand van het Waalse onderzoekscentrum CETIC. Verder doen we een beroep op Proximus die onze telematicapartner is en zullen we onze servers heel binnenkort ook gaan hosten bij Belgacom.” Zoals zo vaak met nieuwe toepassingen, staan niet alle artsen te springen om telemonitoring (of breder: telegeneeskunde) massaal te omarmen. Toch is de houding van de artsen volgens Geerinckx ‘globaal positief’: “Zeker als ondersteuning bij de opvolging van patiënten, hebben weinig artsen bezwaar. ” Maar de grote doorbraak zal toch vooral afhangen van het Riziv, wanneer die beslist om de prestaties terug te betalen die via telegeneeskunde gebeuren.

Dromen van Europa

Vitalsys maakt ook deel uit van het Interactieve Mobiele Medische Monitoringsproject (IM3) van het Vlaamse onderzoekscentrum IBBT. “Ons engagement daarin is dat we de hele back-end om gegevens te ontvangen op poten zetten, op basis van onze eigen expertise en bestaande infrastructuur”, zegt Geerinckx daarover. Verder droomt Vitalsys ook luidop van Europa. “België is en blijft een klein land. Wanneer je een contract binnenhaalt in pakweg Frankrijk en Duitsland, spreek je doorgaans van aanzienlijk grotere volumes. ” Om die ambities te realiseren, plant Vitalsys volgend jaar een beursgang met de bedoeling vers kapitaal aan te trekken om nieuwe productontwikkelingen te helpen financieren.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content