VIVES is het nieuwe academiejaar gestart met een vernieuwd en versterkt netwerk. De West-Vlaamse hogeschool breidde de bestaande infrastructuur uit met een core-to-edge netwerkoplossing – zowel bekabeld als draadloos – van HP.

Het ict-team van de Katholieke Hogeschool VIVES ondersteunt 14.500 medewerkers en studenten, verspreid over de campussen van Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Tielt en Torhout. “Een stabiele, betrouwbare en beschikbare virtuele desktop is essentieel binnen de onderwijsomgeving die we aan onze studenten aanbieden”, aldus Jos Panen, ict-directeur bij VIVES. De hogeschool bouwde eerder al een datacenter uit op basis van HP Converged Infrastructure. Die technologie integreert switches en routers naadloos met servers en storage, wat de beschikbaarheid van ict-diensten en applicaties over de verschillende sites van VIVES versnelt. “HP Converged Infrastructure biedt de schaalbaarheid die nodig is om ook in de toekomst aan nieuwe behoeften te kunnen voldoen, zoals de migratie naar ipv6 en de integratie van nieuwe scholen binnen de groep.” VIVES is trouwens de eerste Belgische onderwijsinstelling die een complete ipv6-oplossing implementeert.

OOK OP KOT

Om het gebruik van de diensten en applicaties nog verder te verbeteren, investeerde VIVES in het netwerk en de netwerktoegang. De hele omgeving van VIVES steunt op HP-switches. Via een beveiligde core-to-edge dynamic virtual private network (dvpn) krijgen de studenten draadloze toegang tot ict-diensten en applicaties, niet alleen op de campussen, maar ook op om het even welke andere locatie. Dat is onder meer belangrijk voor studenten die ’s avonds thuis of op kot studeren. De dvpn bepaalt de load balancing op het moment zelf en wijst daarbij de beschikbare hardware op de meest efficiënte manier toe. Het gebruik van authentication packet encryption protocols zorgt voor een extra beveiligingslaag. Op alle campussen is wifi beschikbaar voor de studenten.

Het beheer van de netwerkinfrastructuur gebeurt met HP Intelligent Management Centre (IMC). Via die tool behoudt het ict-team van de hogeschool het overzicht. HP Technology Services begeleidde de netwerkimplementatie en stond in voor de opleiding van het ict-team van VIVES. Het resultaat bestaat uit een beveiligde, centraal beheerde – en op termijn modulair uitbreidbare – omgeving die zich makkelijk op de concrete behoeften van de hogeschool laat afstemmen, zowel in het datacenter als in het netwerk.

Dries Van Damme

Partner Content