Met Telindus levert Mechelen sinds 2007 het grootste ict-bedrijf van de provincie Antwerpen. In 2008 kende de top twintig van de provincie een gemiddelde groei van ruim zeven procent.

In vergelijking met 2007 merken we in de provincie Antwerpen geen verschuivingen in de top vijf. Kijken we echter terug naar 2006, dan stellen we wel een aanzienlijk verschil vast. In 2006 stond Agfa Healthcare afgetekend op nummer één in de rangschikking, met een omzet die gelijke tred hield met die van 2005. De omzet van toen – ruim 1,4 miljard euro – is in 2008 voor zowat de helft gesmolten, tot 731 miljoen. Agfa Healthcare moet daardoor genoegen nemen met de derde plaats in onze top twintig. Hoopgevend voor het bedrijf is wel dat het in 2008 een kleine zeven procent omzetstijging realiseerde. De grote winnaar in de provincie Antwerpen is Telenet, dat in 2007 van de tweede naar de eerste plaats oprukte met 907 miljoen euro omzet, een stijging met tien procent vergeleken met 2006. In 2008 deed Telenet daar nog eens dertien procent bij, goed voor een omzet van 1,02 miljard euro. Alcatel-Lucent Bell houdt vast aan zijn tweede stek in de ranglijst met 838 miljoen, een toename met achttien procent.

Nokia Systems Networks en EDS verliezen omzet – zeventien en drie procent – maar ze behouden wel de vierde en vijfde plaats in onze top twintig. Bij EDS hebben we trouwens ‘an HP Company’ aan de bedrijfsnaam moeten toevoegen. Een opvallende naam die in de lijst van 2008 ontbreekt is die van Real Software. Sinds de fusie met Dolmen staat het nieuwe bedrijf RealDolmen in de top twintig van Vlaams-Brabant. Ook voor Cronos – net als Real gevestigd in Kontich – was 2008 een goed jaar. Het bedrijf valt alsnog net buiten de top tien, maar noteerde wel een omzetgroei van ruim twintig procent. Tegelijk steeg ook Uptime – ontstaan binnen de Cronos Groep – een plaats in de top twintig, met ruim 33 miljoen euro omzet.

Grote ict-provincie

Opvallend in de provincie Antwerpen is het grote verschil tussen de top vijf en het peloton. Het kleinste bedrijf uit de top tien haalt nog net vijftig miljoen euro – toch een hele afstand tot de vijf grootste Antwerpse bedrijven. Wat de omzetevolutie betreft, lijkt er op het eerste gezicht niet echt een lijn te trekken in winst of verlies. Nemen we alle cijfers van de top twintig samen, dan merken we wel een algemene tendens. In 2008 realiseerde de top twintig van de it-sector in de provincie Antwerpen gemiddeld zeven procent meer omzet dan een jaar eerder: de grootste groei in Vlaanderen. Met een gezamenlijke omzet van 3,8 miljard euro is Antwerpen trouwens een grote ict-provincie. Alleen Brussel (11,1 miljard) en Vlaams-Brabant (5,8 miljard) doen beter.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content