Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Ter gelegenheid van zijn conferentie VMworld 2013 (8.500 deelnemers) onthulde VMware enkele nieuwe bouwstenen van zijn ‘it-as-a-service’-strategie, vooral voor end-user computing en hybride cloud.

De ambitie die VMware koestert is duidelijk: het aandeel van het it-budget dat naar maintenance gaat verlagen van de huidige 70 % naar 50 % in de toekomst, kwestie van meer te investeren in innovatie. De VMware-klanten besteden al 40 % van hun it-uitgaven aan nieuwe projecten, tegenover 30 % in de gemiddelde organisaties.

NIEUWIGHEDEN

De eerste stap om dit doel te bereiken is virtualisatie, volgens VMware. Virtualisatie van de server, de desktop, de opslag en het netwerk en de veiligheid om te komen tot een software defined datacenter (sddc), dit alles gekoppeld aan management automation tools.

In deze context blijft VMware nieuwe producten of wijzigingen aan bestaande producten aankondigen. Dat zien we bijvoorbeeld bij het Horizon Suite-aanbod, voortaan in versie 5.3, dat een virtuele desktop biedt zodat je op elk moment vanaf gelijk welke locatie kunt werken vanuit het apparaat naar je keuze. Een aanbod dat nu wordt verrijkt met de overname van Desktone en dus een dergelijke dienst in cloud mogelijk maakt. VMware stelde eerder dit jaar ook al zijn virtualisatieplatform vSphere 5.5 voor, een stap op weg naar sddc, waarvan Atos de verdiensten kwam aanprijzen. Een platform dat wordt verrijkt op het vlak van hoge beschikbaarheid, ondersteuning van de kritieke applicaties en big data uitbreidingen.

VMware introduceerde trouwens nieuwe versies van zijn aanbod voor storage virtualisatie (waaronder virtual san – om een geclusterde datapool te maken met zowel roterende schijven als ssd binnen eenzelfde omgeving – en Data Protection Advanced 5.5) en netwerkvirtualisatie. Met een ‘network hypervisor’ dat de naam ‘virtual network platform’ kreeg, een oplossing die vergeleken kan worden met ESX voor de server, die voortaan beschikbaar is. Daarnaast worden diverse management automation tools uitgerust met nieuwe functies.

Tot slot is VMware zich ervan bewust dat de invoering van cloud in Europa gepaard moet gaan met garanties op het vlak van geografische locatie van de gegevens en de naleving van de lokale wetten. Daarom lanceert het bedrijf een vCloud Hybrid Service die de klant de zekerheid biedt dat zijn gegevens goed worden opgeslagen in een lokaal datacenter (eerst in Londen voor Groot-Brittannië, maar later ook in andere Europese landen). Deze dienst bestaat al in de Verenigde Staten en zou al meer dan 100 klanten hebben aangetrokken (het streefcijfer van 200 klanten tegen het eind van het jaar zou realistisch zijn). Deze hybride cloud bieden functies inzake disaster recovery, desktop-as-a-service, Cloud Foundry (applicatieontwikkeling) en managementtools, organisatie, veiligheid en een marketplace-applicatie. Het valt uiteraard nog af te wachten hoe de cloudserviceproviders gaan reageren, die trouwens partners zijn van VMware.

Daarnaast is er de voorstelling van de bètaversie van vCenter Log Insight 1.5 om big data te analyseren afkomstig van events die beheerd worden door it-infrastructuur.

LOKAAL

Als we vragen naar de lokale gevolgen van deze aankondigingen, antwoordt Luc Costers, algemeen directeur Belux, dat “de it-manager voortaan moet laten zien dat hij de business kan helpen innoveren door een service aan te bieden die transparant, flexibel en aangepast is. Maar hij moet zijn financiële directeur er ook van overtuigen dat het geld dat tot nu toe bespaard werd door automatisering en virtualisatie moet worden geïnvesteerd in innovatie, iets wat nog veel te weinig gebeurt.”

Costers zegt dat de verkoop dit jaar met “dubbele cijfers” is gestegen in de Belux. 67 % van de Belgische bedrijven heeft zijn omgeving gevirtualiseerd, en dit uitstekend resultaat is toe te schrijven aan het succes van de andere VMware-aanbiedingen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content