VMware wil het Zwitserland worden van de cloud

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

VMware heeft zijn naam gemaakt met de hypervisor. Het was een van de eerste, en ook een van de grootste leveranciers van virtualisatie in het servertijdperk. Nu iedereen massaal richting cloud gaat, moet het bedrijf opnieuw op zoek naar zijn plaats in de wereld.

Ceo Pat Gelsinger komt op het podium van VMworld Europe in Barcelona, nog geen twee weken na die andere VMworld in Las Vegas, de strategie van zijn bedrijf uit de doeken doen. Die ligt, laten we duidelijk zijn, in de cloud, al heeft VMware een vrij brede definitie van die cloud. Na een snel weer afgevoerde poging om zelf cloudprovider te worden, trekt VMware nu namelijk de kaart van security, networking en een hele hoop samenwerkingsverbanden.

Netwerken

Zo gaat het bedrijf, met AppDefense, beveiliging in de hypervisor steken. Daarnaast is er nog de mededeling dat NSX, VMwares software-defined networking platform dat in verschillende omgevingen kan draaien, nu tot in de cloud is gegroeid. Het platform, dat onder meer een extra laagje beveiliging voorziet via microsegmentatie, werkt nu niet alleen over de verschillende on-premise datacenters heen. Het bedrijf heeft ondertussen namelijk NSX Cloud gelanceerd, als een Software-as-a-Service dienst. Ze wordt bovendien ingebouwd in VMware Cloud op AWS, zodat bedrijven hun workloads kunnen verhuizen van eigen vSphere-omgevingen naar Amazon Web Services en terug. “NSX is de geheime saus aan het worden in alles wat we doen”, zegt Pat Gelsinger daarover tijdens zijn keynote. “Wat vSphere de voorbije twintig jaar was, is NSX misschien wel voor de volgende twee decennia.”

Voorbij het datacenter

Kort samengevat wilt VMware in de cloud gaan doen wat het vroeger met het datacenter deed: een onderliggend platform maken waarin alle verschillende apps draaien. Het houdt het daarbij niet alleen op virtuele machines in het eigen datacenter maar gaat over de verschillende clouds heen. Tot in mobiele toestellen en IoT toe. Het idee daarachter is dat klanten van VMware het systeem als basis gebruiken, en dat ze vandaaruit snel en makkelijk applicaties kunnen verhuizen van on-premise servers naar andere, moderne on-premise servers, of naar cloudomgevingen. De applicaties die ze daar draaien worden vervolgens naar alle verschillende soorten toestellen gestuurd.

“Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen, en we hebben de mogelijkheid om hen dat aan te bieden. Het is nog altijd onze ‘stack’. Het is onze dienst. Operationeel gezien krijgen ze hetzelfde te zien als bij ‘on prem’ VMware”, zegt Michael Adams, senior director van de cloud business unit bij VMware aan Data News. Om dat voor mekaar te krijgen werkt VMware samen met alles en iedereen, ook de minder voor de hand liggende bedrijven. Er is bijvoorbeeld een grote samenwerking met Amazon voor diens clouddiensten AWS, en een jaar eerder was er ook al IBM, dat zijn eigen cloud uitbaat. Aan de hardwarekant is VMware uiteraard vriendjes met Dell EMC, dat een meerderheidsaandeel in het bedrijf heeft, maar ook HP mag bij op de boot.

“Wat wij willen bieden is keuze”, zegt Michael Adams. “We hebben een relatie met IBM, met Azure, we bieden PKS aan in Google enzovoort. En we merken bij klanten dat ze ook de keuze willen om Amazon te gebruiken. Daar zien we dus een goede opportuniteit.”

Cloud Zwitserland, dat lijkt het plan. De lijm die alles met alles verbindt.

Waarheen met die VMware

Het is niet echt een nieuw verhaal. VMware verkondigt dit al enkele jaren op een of andere manier maar wat wel opvalt is dat het nu eindelijk vorm begint te krijgen. “We hebben onze visie uit de doeken gedaan en die is niet zo heel erg veranderd de laatste paar jaar. We willen eender welke applicatie leveren naar eender welk toestel, via eender welke cloud”, zegt Joe Baguley, VMware-cto EMEA. Het lijkt op het eerste zicht een gek idee, omdat VMware zijn grondbeginselen, en zijn best betalende klanten, nog altijd uit de markt van private datacenters haalt. Maar met de snelle adoptie van de cloud lijkt dat niet langer een markt te zijn waarop u een toekomst kunt bouwen. “We zijn groot geworden door virtualisatie van de servers. Je hebt nu nog geen saturatie maar de markt begint wel vol te lopen”, zegt Bart Coole, country manager Belgium & Luxemburg aan Data News. “Ik denk dat het nu een coherent verhaal is waar de klanten achter staan. We zeggen: kijk, gelijk welk toestel je gebruikt, zorg dat je daar productief mee bent, en in de back end zorgen wij dat het veilig is, dat alles geautomatiseerd en cost efficient is.”

VMware’s plan voor de cloud is dan om een platform te worden, net zoals het voor servers is. “Wij zijn het fundament. Wij zorgen dat die applicaties even goed gaan draaien, of het nu in je eigen datacenter, dan wel in Azure is. Wij zorgen dat die database op een goede manier loopt, en dat je ze kan zetten waar je wil. We hebben hele grote on prem installment, en we willen dat mensen die al jaren op onze software draaien, de keuze hebben waar ze gaan draaien.”

Els Bellens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content