Een jaar geleden verenigden de toplui van ict-bedrijven en een aantal cio’s uit Wallonië en Brussel zich in de CIO-Club Wallonie Bruxelles met een driedubbele missie: de sector promoten; de leden opleiden en informeren; en werk maken van een doorslaggevender rol van ict in de beslissingsstructuren en economische ontwikkeling van de regio.

“We hebben echt een vliegende start gekend en staan zelf te kijken van het succes”, verklaart ondervoorzitter Patrick Crasson. Het eerste jaar leverde een serie opleidingen van hoog niveau op: coaching en menselijke aspecten, technologische en businessstrategieën, en de competentievereisten voor de bestuurder. Dat gebeurde via zeer doelgerichte partnerships met Insead en de Solvay Business School. Eind 2008 werd de economische crisis echter voelbaar en kwamen er minder mensen opdagen voor de opleidingen. Vandaar het plan om in de eerste helft van dit jaar “Middagen van de CIO Club” te organiseren, met een interval van 6 tot 8 weken (tot juli zijn zes sessies gepland). Leden van de club zullen uiteenzettingen geven over actuele onderwerpen zoals ondernemerschap 2.0, ergonomie, etc. Op 19 maart vindt een conferentie plaats over de confrontatie tussen twee modellen voor technologische governance, dat van Toyota en dat van Solvay, gevolgd door een panelgesprek met beleidsverantwoordelijken. In oktober is een tweede conferentie gepland maar het thema ligt nog niet vast. De opleidingen werden voorlopig uitgesteld, in afwachting van betere tijden.

De Club is Franstalig, maar “we eisen van onze leden dat ze op zijn minst tweetalig zijn”, wat meer openheid bevordert, met name ten aanzien van soortgelijke verenigingen zoals de MIT Club en het CIO Forum. Er lopen ook contacten met een vereniging van Vlaamse bedrijfsleiders en op nationaal niveau.

In tegenstelling tot andere verenigingen, die op een of andere manier worden gesponsord door leveranciers, wordt de CIO Club uitsluitend door de eigen leden gefinancierd (effectieve leden, ten persoonlijke titel, of aangesloten leden, 3 leden per bedrijf), met een verhouding van 2/3 aangesloten en 1/3 effectieve leden. Er is dus een potentieel van 110 leden. Een benoemingscomité beslist, op basis van strenge criteria, wie erin komt. “Onze bedoeling is veeleer een ecosysteem van CxO’s te zijn, en niet zozeer een vereniging van it-directeurs”, benadrukt Patrick Crasson. De algemene vergadering van de vereniging moet in maart een nieuwe voorzitter aanwijzen want Thierry Vermeeren, ex-CIO van Forem, neemt ontslag.

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content