Wilt u weten wat voor nieuwe aankondigingen uw concurrenten op hun websites zetten? Of er nieuwsberichten verschijnen die van belang zijn voor uw bedrijf en wellicht uw omzetcijfer kunnen beïnvloeden? Maakt u zich constant zorgen of uw website wordt gehackt? Dan is UpdatePatrol van Bitberry wellicht interessant.

Het in de gaten houden van tientallen – laat staan honderden – websites inclusief de uwe om te weten wat er veranderd is en of die informatie van belang is voor uzelf of uw bedrijf, kan een ware dagtaak inhouden. En u hebt natuurlijk nog ander werk te doen. Vandaar dat het wel interessant is als software dat voor u kan doen. Het Deense bedrijf Bitberry maakt zo’n product. Het heet UpdatePatrol en het houdt de wijzigingen van alle door u opgegeven websites bij en presenteert die dan in een praktisch overzicht.

Bewaking

Het probleem met moderne websites is, dat ze dagelijks kunnen veranderen zonder dat hun eigenlijke inhoud bijgewerkt wordt. Als u op zoek bent naar wijzigingen in de eigenlijke website-inhoud, dan interesseren andere updates u niet. UpdatePatrol kan hiermee rekening houden en alles wat u niet interesseert uitfilteren zodat alleen de wijzigingen in die website-onderdelen die interessant voor u zijn, bewaakt worden. Helaas is UpdatePatrol niet voorbereid met vaak voorkomende te negeren objecten, dat zou toch wel een stuk handiger zijn. De software kan wijzigingen documenteren op volledige sites of deelpagina’s daarvan (ook als daarvoor eerst ingelogd moet worden), op tekstbestanden, op blogs of nieuwsfeeds in RSS en andere formaten zonder dat u een speciaal leesprogramma daarvoor moet hebben draaien. UpdatePatrol heeft een ingebouwde webbrowser zodat de wijzigingen getoond kunnen worden binnen de GUI en zonder dat u dus uw normale browser moet gebruiken. Wel even opletten: die interne browser werkt met de IE-engine en is dus even kwetsbaar voor malware als IE zelf!

Zoeken

U ziet wat veranderd was, maar ook wat weggehaald of bijgevoegd werd. De dingen die genegeerd moeten worden (zoals datum en tijd, bezoekersaantallen, enz.) kunt u zelf opgeven via zoekstrings metreguliere expressies als bijzonder krachtige filtertechniek. De bewaakte websites kunt u organiseren in groepen. Alles wordt in een boomstructuur getoond. Dat is vergelijkbaar met de organisatie die uw webbrowser voorziet voor uw bladwijzers of favorietenlijst. Uiteraard kan de speurtocht naar wijzigingen geautomatiseerd en op regelmatige intervallen gebeuren voor eender welke site of verzameling van sites. U kunt een nieuw te controleren site of pagina toevoegen door gewoon een URL naar het ‘drop-venster’ van UpdatePatrol te slepen in de rechterbenedenhoek van uw scherm. Dit werkt met IE, Firefox en Opera. De bewaaktaak van UpdatePatrol draait in de achtergrond en als er wijzigingen gevonden worden kan die dat tonen door het UpdatePatrol-pictogram in de takenbalk van Windows te laten flitsen of een omhoogkomend venster met het aantal ongelezen sites (met nieuwe wijzigingen dus) dat even later weer omlaagrolt.

Gebruiksinterface

UpdatePatrol blijkt zeer gebruiksvriendelijk. U kunt eenvoudig een groep toevoegen en binnen die groep te controleren sites plaatsen. UpdatePatrol leest de opgegeven sites meestal meteen in, maar u kunt ook dit ook manueel via een schema doen. Zodra een tweede controle gebeurt en er wijzigingen vastgesteld worden ten opzichte van de vorige, toont UpdatePatrol een waarschuwingsvenstertje en kunt u de veranderde pagina met de wijzigingen rood op geel gekleurd weergeven.

De grafische interface van UpdatePa-trol bestaat uit drie panelen. Links boven ziet u de boomstructuur van groepen, rechts daarvan de lijst van sites met een indicatie of er veranderingen zijn of fouten bij het lezen van de site (groene pijl of rode ster) en daaronder over de hele breedte van het venster een preview-venster waarin u een overzicht van de wijzigingen op de gekozen site ziet.

Standaard kent UpdatePatrol drie hoofdgroepen: onbekeken sites, op te volgen sites en gevolgde sites. Onbekeken sites is een verzameling van alles wat u nog niet gelezen hebt in de andere groepen. Op te volgen sites omvat periodiek terugkerende opdrachten. Standaard staat daar bijvoorbeeld een controle van de versie van UpdatePa-trol zelf in. Gevolgde sites is waar u het meest mee zult werken. Dat is onderverdeeld in twee subgroepen: Miscellaneous (Diverse) en UpdatePatrol (deze bevat die versiecontrole). In de ‘Diverse’-subgroep zullen uw eigen te volgen sites komen als u geen eigen groepen aanmaakt.

Conclusie

Als u veel websites in de gaten moet houden, dan kan Update Patrol een echte tijdsbesparing betekenen. Omdat u het kan dowloaden en een tijdlang mag evalueren, houdt niets u tegen om het eens te bekijken. Als u het nuttig vindt, verdient u de aankoopprijs door de tijdsbesparing in minder dan geen tijd terug.

Reguliere expressies: www.linuxfocus.org/Nederlands/July1998/article53.html

nl.wikipedia.org/wiki/Reguliere-expressie

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content