De provincie Waals-Brabant bestaat officieel sinds 1 januari 1995. Haar grondgebied valt samen met dat van het arrondissement Nijvel en telt 27 gemeenten. Met een oppervlakte van 1090,6 km2 en 360.000 inwoners is het de kleinste maar ook de rijkste provincie van het Waals Gewest. De werkloosheidsgraad behoort er tot de laagste van Wallonië : 10,2 procent tegen gemiddeld 16 procent in het hele gewest.

Dat dynamisme van Waals-Brabant heeft meerdere vaders: in de eerste plaats de economische en intellectuele uitstraling van de UCL, de ontwikkeling van bedrijvenparken in Louvain-La-Neuve, Nijvel en Saintes, de toename van het aantal businesscenters en de nabijheid van de hoofdstad waar 39 procent van de actieve bevolking van de provincie werkt. Die nabijheid van Brussel vertaalt zich in een dicht transportnet dat op de hoofdstad gericht is.

Universitaire broedplaats

Louvain-la-Neuve is een universiteitsstad van 30.000 inwoners, inclusief 17.000 studenten in het hoger en universitair onderwijs. Het is daardoor een broedplaats voor spin-offs zoals Alterface, Telemis, Reacfin, K2Crypt of N-Side. Twee van die jonge bedrijven, Iris (intelligente herkenning van documenten) en IBA (protontherapie), hebben intussen al een wereldreputatie verworven. Het Parc Scientifique van Louvain-la-Neuve wordt gezamenlijk beheerd door de IBW (Intercommunale du Brabant Wallon) en de UCL. Het groepeert een dertigtal ict-bedrijven die in diverse domeinen actief zijn: elektronica (Barco-Silex, Cissoid, Icoms Communications), telecommunicatie en netwerken (INS, GT&T, Ubizen Aethis, Internet Vista), beveiliging (Veridis, Keyware), ontwikkeling van crm-oplossingen (Citobi, Coface, ICP, Euro-db), financiële toepassingen (Winbooks, BSB), informatiebeheer en decision support systems (N-Side, Approach Belgium, Crossfactory, Experian Business Strategies, Megabyte, Key-Performance) of nog websitebeheer (Globesee, Crossfactory, Internet Vista).

Nieuwe banen

Promotieverantwoordelijke Lisa Lombardi :”Het Parc Scientifique van Louvain-la-Neuve strekt zich uit over 231 hectare waarop 132 ondernemingen gevestigd zijn. Die zijn goed voor 4.450 banen waarvan meer dan 900 rechtstreekse ict-jobs. Het park heeft heel wat troeven : een sterke band met de universiteit, de aanwezigheid van het Centre d’Entreprise et d’Innovation als incubator en van drie businesscenters. Tel daarbij nog een goede logistiek. Je vindt er laboratoria en productiecentra, woningen en diensten op zeer korte afstand van het park, en een geavanceerde communicatie-infrastructuur via adsl, radio en glasvezelkabel.” Hier zijn bedrijven voortdurend op zoek naar nieuw talent. Business Solution Builders, een Europese it-dienstenleverancier die dit jaar naar de beurs trekt om zijn internationale groei te ondersteunen, heeft 180 personen in dienst. Momenteel heeft de groep vacatures voor bedrijfsanalisten in verzekeringen, SAP-consultants, ontwikkelaars in objectgeoriënteerde technologieën en bedrijfsconsultants. Met meer dan 500 medewerkers is de groep Iris veruit de grootste rekruteerder van ict-talent in de provincie. Ceo Pierre De Muelenaere:”Het afgelopen jaar hebben we meer dan 100 profielen aangeworven en voor de komende 12 maanden denken we hetzelfde rekruteringsritme aan te houden.”

“Sommige nieuwe medewerkers zijn al opgeleid en bieden ons een directe meerwaarde. Andere mensen worden intern opgeleid omdat we onze eigen technologieën ontwikkelen. Verder zijn er nog specifieke opleidingsbehoeften. We doen hiervoor een beroep op een tiental onderaannemers. Dat kan gaan van Microsoft tot adviesbureaus in it-ontwikkeling. Het is een zeer breed veld en we kunnen niet zeggen dat er in Waals-Brabant opleidingspartners zijn met wie we bij voorkeur samenwerken.”

Andere grote werkgevers zijn natuurlijk Systemat (210 medewerkers) in Lasnes (de rijkste gemeente van België), maar ook Cherokee Europe (250 personen) in Waver, Maxima Exell (een 30-tal personen) met exploitatiezetel in Ophain Bois Isaac, of nog Thales Communication Belgium. Thales is met een 180-tal mensen is actief op drie terreinen in Tubize. Het is het wereldwijde expertisecentrum voor tactische communicatiesystemen met hoge en zeer hoge frequentie. Thales is gespecialiseerd in systemen voor interne communicatie aan boord van verkenningsvliegtuigen en in de integratie en samenwerking van systemen voor communicatie, positiebepaling en bewapening in militaire voertuigen. Zo heeft het bedrijf in opdracht van de NAVO 17 AWACS-vliegtuigen uitgerust met een intern communicatiesysteem tussen het boordpersoneel en met de vluchtleiding op de grond. Met het Luxemburgse ministerie van defensie is onlangs een contract gesloten voor de levering van 48 volledig uitgeruste militaire voertuigen. Afgevaardigd bestuurder Dany Drion:”We profileren ons vandaag als een echte systeemintegrator. We hebben een netwerk gevormd met toeleveranciers uit de regio met wie we graag samenwerken bij dit soort contracten omdat er een hele organisatie op het vlak van kwaliteit en documentatie komt bij kijken.”

Bedrijvenassociaties

De Intercommunale du Brabant Wallon beheert vandaag alles samen acht bedrijvenparken in de provincie: Saintes, Hain, Nivelles Nord en Nivelles Sud, Wavre Nord, LLN, Perwez en Jodoigne. In totaal gaat het om meer dan 650 bedrijven met ruim 18.000 werknemers. Andere organisaties zetten zich in om de naambekendheid te vergroten van een provincie die resoluut de kaart van de dienstverlening heeft getrokken. Er is de ‘Union des entreprises pour le développement de l’ouest du Brabant Wallon’, die meer dan honderd bedrijfsleiders groepeert, en als tegenhanger de jonge Union des Entreprises du Brabant Wallon Est (UNest). Een van de oprichters van de UNest is Gaetan Delaruelle, baas van het dienstenbedrijf Acura Computers uit Jodoigne. Voorzitter Philippe Bourrier staat aan het hoofd van BMCO, een bedrijf voor internetmarketing dat bekend is voor zijn gratis platform voor de aanmaak en het beheer van onlinepetities, lapetition. be.

Innova BW

Om dit weefsel van kmo’s te steunen werd in maart 1987 Nivelinvest opgericht. Het doel was kleine en middelgrote ondernemingen in Waals-Brabant te oriënteren naar toekomstgerichte sectoren om een maximaal rendement te halen uit het economische potentieel van de regio en de beschikbare arbeidsreserve. De voorbije 20 jaar is 87 miljoen euro risicokapitaal geïnvesteerd in meer dan honderd bedrijven. Naar aanleiding van twintig jaar Nivelinvest heeft de groep, geleid door Philippe Rémy, samen met Solvay Entrepreneurs een wedstrijd voor de meest innovatieve jonge onderneming opgezet. Winnaar werd Internet Vista uit Louvain-la-Neuve, dat gespecialiseerd is in de permanente abewaking op afstand van websites. De oprichters van dit bedrijf, Cédric Braen en Christophe Darville, hebben in 2003 een monitoringinfrastructuur ontwikkeld die websites dag en nacht screent. Zodra een onregelmatigheid wordt vastgesteld, krijgt de verantwoordelijke automatisch een waarschuwing per e-mail of sms. Het product van de laureaat van de eerste editie, Innova BW, wordt toegepast in 112 landen door meer dan 7.000 gebruikers. Jean-Claude Ettinger, de oprichter van Solvay Entrepreneurs, wijst erop dat een derde van de 31 Waalse kandidaten voor deze prijs gevestigd is in Waals-Brabant, dat zich definitief de”meest innoverende regio van Wallonië” mag noemen.

Waar het goed toeven is

De andere provincies weten wat hen te doen staat. Zeker is in elk geval dat het goed leven en werken is in Waals-Brabant. De bedrijven vestigen er zich niet om te profiteren van subsidies maar omdat de provincie een goede uitvalsbasis is naar de nabijgelegen afzetmarkt van de hoofdstad. Dat de luchthavens van Zaventem en van Gosselies precies even ver liggen, is mooi meegenomen. z

Jean-Luc Manise

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content