Koop ik een laptop of een tablet? De beslissing blijft vaak moeilijk, want beide categorieën hebben pro’s en con’s, zoals u hiernaast al kon lezen. We trachten even op te sommen waar u allemaal rekening mee kan houden bij een aankoop.

Waarvoor dient mijn toestel?

Dat is de belangrijkste vraag die je je moet stellen. Als je het device wil gebruiken voor het lezen van je krant, het checken van je mailbox en het delen van berichten op Twitter, dan volstaat een tablet. Moet je krachtige programma’s draaien, dan ga je nog een laptop nodig hebben. De ARM-chips in tablets komen wat prestaties betreft nog niet in de buurt van Intel-processoren in laptops.

Hoeveel geheugen heb ik nodig?

Hoewel je het geheugen op de meeste tablets kan uitbreiden met SD-kaartjes, kan je op het toestel zelf veel minder stockeren dan op eender welke laptop. Soms wordt een groot deel van het beschikbare geheugen zelfs opgesoupeerd door het besturingssysteem. Als je grote files wil stockeren of zware programma’s wil draaien, kijk je best naar een laptop.

Typen of aanraken?

Er zijn wel keyboards beschikbaar voor heel wat tablets, maar die moet je apart aankopen, en ze zijn heel wat kleiner dan de klavieren op laptops. Als je grote lappen tekst moet ingeven, en je niet wil investeren in een extra klavier, ben je beter af met een laptop. Wil je enkel korte mails sturen en je Facebook-status updaten, dan volstaat allicht het touchscreen van de tablet.

Hoe duurzaam is het toestel?

Als je vandaag een tablet koopt, dan mag je er van uitgaan dat het toestel binnen anderhalf jaar compleet verouderd is en dat het installeren van nieuwe apps een heikele opdracht wordt. Niet zo met laptops, die als ‘volwassen producten’ voor meerdere jaren meekunnen en het gros van de nieuwe software zullen kunnen blijven draaien.

Hoe draagbaar is het toestel?

Laptops kunnen behoorlijk zwaar zijn, en zijn vaak enkel draagbaar omdat ze kleiner zijn dan desktops. Wie dan ook nog eens de lader moet meezeulen en enkele andere accessoires, kan niet zonder laptoptas. Terwijl een iPad mét toetsenbord nauwelijks groter is dan een tijdschrift.

Hoe lang zingt de batterij het uit?

In de meeste gevallen kan je een tablet acht tot negen uur gebruiken zonder oplaadbeurt. Laptops klokken af op maximaal de helft. Immers: ARM-chips in tablets springen veel zuiniger om met energie dan de Intel-processoren in laptops. Ten bewijze is er de Surface Pro van Microsoft, een tablet die draait op een Core i5-processor van Intel, met een autonomie van een viertal uurtjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content