Pieterjan Van Leemputten

Onder de leuze ‘moeilijk gaat ook’ willen twee Belgen de hr van Europese multinationals naar de cloud brengen. Ze doen dat op basis van Employee Central van SAP Succesfactors, en met een afgelijnde marktfocus.

Heel wat bedrijven steunen voor hun hr op on premise SAP en vragen zich af of ze er mee naar de cloud moeten en hoe. Daar helpen wij met het implementeren, ondersteunen en verbeteren in hun weg naar de cloud,” legt Luc Bossaert, ceo van iXerv (spreek uit : I serve) uit.

Daarbij mag het meteen groot gaan, maar ook niet te groot. “We focussen op midmarket multinationals in de emea- regio. “We beseffen dat dat een nichemarkt is. Het gaat om bedrijven met tweeduizend tot twintigduizend werknemers gespreid over tien landen of meer.”

Waarom dat segment ? Omdat het bijzonder complex is om al die mensen op één platform te krijgen. “Daar spelen wij op in, we hebben de technologie, de kennis en ervaring met de HR-processen. En ceo’s willen weten wie waar werkt, wat werknemers kosten en wat ze precies doen.”

Maar ook achter de keuze voor emea zit een strategie. “Een paar van onze partners/concurrenten zijn vooral actief in de VS. Daar heb je één taal, één munteenheid en één wetgeving. Europa is een lappendeken van al die dingen en dat maakt dat je in een niche zit. We gaan dus bewust op zoek naar het ‘lastige’ werk”, zegt Bossaert.

iXerv werkt officieel vanuit Dubai, maar Bossaert benadrukt dat het vooral vanuit België wordt gerund. “Het is geweldig om in Dubai te zitten, maar de meeste van onze klanten zitten in West-Europa en de Nordics, en zijn dus vlotter bereikbaar vanuit België.”

Maar het bedrijf opereert wel als een multinational met een nearshore-dienst in Durban waar het momenteel mensen opleidt en er is ook een offshoredienst in Manilla. Vanuit die twee vestigingen gebeurt het operationele werk.

“Vroeger was hr een on premise zaak. Je configureert ter plaatse bij de klant,” zegt Olivier Poot. “In de cloud loopt je hr-pakket in het datacenter maar kan je van eender waar ter wereld configureren. Vandaag presenteren we ons product, specifieert de klant wat hij wil en wij doen ons huiswerk samen met onze mensen in Durban of Manilla. En we zijn daar open in, vanaf die locaties werken helpt ook om aan een betaalbare prijs te werken. Midmarket bedrijven hebben dezelfde noden als de grote wereldspelers, maar de prijs speelt wel een grotere rol.”

De overstap naar de cloud maakt de opzet van een hr-pakket ook vlotter. Bossaert : “Vroeger zat je samen met mensen uit tien landen. Iedereen moest zeggen wat ze wilden en het duurde maanden om consensus te vinden. Voor consultants was dat geweldig want je was maanden aan de slag voor er een product uit de bus kwam. In de cloud heb je vandaag één product waarbij je de parameters kan configureren naar je noden. Een implementatie van 18 maanden is nu eentje van 18 weken.

Maar is het niet riskant om als bedrijf al je eieren in de mand van SAP te leggen ? Niet volgens Poot. “SAP is de leider. Ze hebben hun concurrenten maar voor de core hr-toepassingen staan ze bijna alleen. Met uitzondering van Workday, maar die zijn vooral in de VS actief. SAP is bovendien Duits, zij hebben dus ook ervaring met de Europese complexiteit. Het zit zowel bij ons als bij hen in het dna.

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content