Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Als specialist in converged storage vindt Nimble Storage dat opslag grondig vereenvoudigd moet worden en dat er een veel betere capaciteit/prestatieverhouding geboden moet worden. Door flash te combineren met de klassieke schijf.

Nimble Storage werd opgericht in 2008 en biedt een infrastructuur die van meet af aan ontworpen is om high-performance gecombineerde opslag op harde schijf en flash in mlc te optimaliseren. Met zijn casl-aanbod (cache accelerator sequential layout) kan het bedrijf naar eigen zeggen “prestatiewinsten bieden die 3 tot 5 keer groter zijn en capaciteitswinsten die 3 tot 5 keer beter zijn voor dezelfde investering”, dixit ceo Sureh Vasudevan. Hij wijst ook op de voordelen van het Nimble-platform bij disaster recovery of om de bedrijfscontinuïteit te verbeteren met een data refresh rate die “10 tot 20 keer hoger ligt dan bij de concurrentie.” Daarnaast “kan ons systeem de opslag grondig vereenvoudigen”, vooral omdat de komst van cloud, om nog maar te zwijgen over virtualisatie, het opslagbeheer flink ingewikkelder heeft gemaakt. Het bestandbeheersysteem casl is geschikt voor hybride omgevingen en maakt gebruik van flash om een volume te creëren dat de metadata centraliseert (in plaats van te werken als een storage tier voor zogenaamde ‘hot’ data) en als cache om de leesprestaties een boost te geven. Zo kan de verhouding tussen capaciteit op flash en op harde schijven sterk worden aangepast, terwijl het gebruik van compressie ervoor zorgt dat er minder materiële middelen nodig zijn in vergelijking met het aanbod van de concurrentie.

VALUE PROPOSITION

Nimble werd opgericht in 2008 en introduceerde zijn product in 2010. Naar eigen zeggen bedient het bedrijf momenteel meer dan 2.700 klanten, waarvan 520 alleen al voor het laatste fiscale kwartaal (eind januari 2014). “Dat is meer dan alle andere start-ups uit de sector samen.” En de omzet steeg in 2014 met maar liefst 134 % naar 125,7 miljoen dollar (hoewel de verliezen toenemen). “Sinds een vijftiental jaar hebben de vragen van de klanten op het vlak van storage altijd betrekking op opslagcapaciteit, prestaties, de veerkracht van de infrastructuur en de integratie in de it-omgeving”, luidt de analyse van Vasudevan, die hiermee het succes van het bedrijf verklaart.

“In 85 % van de gevallen gaan we de concurrentie aan met EMC VNX, NetApp FAS, Dell EqualLogic/Compellent en HP 3PAR”, merkt de ceo nog op, die in alle talen zwijgt over IBM en start-ups als FusionIO of Violin. Hij is wel blij met de geslaagde beursgang in december 2013, die een garantie van continuïteit voor klanten, prospecten en partners biedt.

Onder de geplande wijzigingen aan het product noemt Sureh Vasudevan de ondersteuning tegen eind 2014 van fibre channel (momenteel wordt alleen iscsi ondersteund), en de optimalisering van de flash-capaciteit dankzij een grotere flexibiliteit bij de evenwichtige verdeling van de workloads tussen flash en de harde schijf, en de verbeterde veiligheid in een multi-tenant cloudomgeving.

BELGIË

Nimble is al iets langer dan een jaar aanwezig in de Benelux en telt al 6 medewerkers, met een sterke aanwezigheid in de Belux onder leiding van Jan Vleminckx, die zegt dat het bedrijf nog steeds mensen aanwerft. Vijf klanten in ons land hebben al getekend, waarvan de belangrijkste Sita, specialist in het inzamelen en verwerken van afval.

Het bedrijf heeft ook Exclusive Networks als distributeur – “We kunnen ook overwegen in zee te gaan met een andere distributeur”, aldus Vleminckx – terwijl SecureLink en SwitchPoint al dienst doen als value added resellers. Maar Nimble geeft wel voorrang aan een commercialisering van het type 2 tier.

Marc Husquinet

“In 85 % van de gevallen gaan we de concurrentie aan met EMC, NetApp, Dell en HP”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content