‘We zijn het Belgische hart van het internet’

© illustratie Eva Lynen
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De grootste zekerheid in ICT is dat de nood aan bandbreedte blijft toenemen. Dat geldt op alle niveau’s, en dus ook voor het Belgische internetknooppunt BNIX dat daarom volgend jaar een grote vervangingsoperatie van de netwerkswitches plant.

In 2022 rolt Belnet, de IT-partner van de Belgische onderzoekscentra, universiteiten, hogescholen en overheden, zijn gloednieuwe BNIX-platform uit. BNIX is het internetknooppunt waarlangs het merendeel van het Belgische internetverkeer passeert. Dit jaar tekenden Proximus, Microsoft, Orange Belgium, OVH en VOO-Brutélé voor het meeste verkeer op het knooppunt. Het doel van de vernieuwing is om BNIX toekomstbestendig te maken, onder meer met de steeds groeiende datastromen in het achterhoofd, en om beter te kunnen inspelen op specifieke klantbehoeften. “We hebben dit jaar als strategisch objectief bepaald dat we meer toegevoegde waarde willen bieden en willen inzetten op een flexibel, meer toekomstbestendig platform. Volgend jaar vertaalt zich dat dus in een volledig vernieuwd netwerk”, vertelt Dirk Haex, technisch directeur van BNIX en Belnet.

Op naar 400 Gbps

“We hebben het afgelopen anderhalf jaar de snelheid van 1 Gbit/s-poorten voor onze klanten sterk gepusht, en met succes. We zien ook een kleine toename in het aantal 10 Gbit/s- en 100 Gbit/s-poorten. 100 Mbit/s verkopen we ondertussen niet meer. Drie bedrijven gebruiken die nog, die blijven we nog wel ondersteunen”, aldus Haex. 55% van de klanten zit ondertussen op 10 Gbit/s: tegen het einde van het jaar hopen Belnet en BNIX dat de kaap van 60% gerond wordt. Het nieuwe platform dat volgend jaar wordt uitgerold zal 400 Gbit/s ondersteunen. Dat is ook nodig om het toenemende internetverkeer te kunnen blijven ondersteunen. Denk maar aan grote contentplatformen als Netflix en Facebook voor particulieren, maar ook aan cloudinfrastructuur zoals Akamai en Microsoft voor bedrijven. Het BNIX-platform zorgt ervoor dat al dat verkeer letterlijk in goeie banen geleid wordt.

“De coronacrisis heeft voor een onverwachte extra verhoging van het verkeer gezorgd. Niemand had in 2019 gedacht dat we het jaar erna met trafiekpieken tot 600 gigabit per seconde te maken zouden krijgen. Sinds covid-19 zien we veel meer trafiek tijdens de dag, terwijl het in de avond eerder wat daalt. Voor corona was dit net omgekeerd”, vertelt Haex. “Belgian Heart of the Internet is ons nieuwe baseline. Ja, zeker sinds covid-19 zien we dat zo”, aldus Haex.

3,2 terabit per seconde per switch

Het nieuwe netwerk zal meerdere 1RU-switches tellen die zich ook laten combineren om waar nodig gemakkelijk op te schalen. Elk van de switches beschikt over een capaciteit van 3,2 terabit per seconde en kan dus aansluitingen tot 400 Gbit/s garanderen. “Zo gaan we veel beter dan nu voorbereid zijn op datapieken”, zegt ook Stefan Gulinck die het BNIX-transformatieteam leidt. “Onze testing hebben we gedaan met Juniper QFX5120 switches, maar het kan zeker ook nog een hybride architectuur worden met andere vendors”, verduidelijkt hij. Vanaf volgend jaar zullen ook private VLANs mogelijk worden. Het gaat trouwens niet alleen om de switches. Er is ook een nieuw reseller-programma en vanaf januari een vernieuwd portaal voor de aangesloten bedrijven op basis van IXP Manager. Die tool laat hen toe om het gebruik van hun poorten eenvoudig te managen en een goed zicht te krijgen op hun voornaamste peering-partners.

Ondertussen schuift de opleveringsdatum wel verder op: aanvankelijk voorzien in april, “maar het zal waarschijnlijk mei worden en hopelijk niet later”, zegt Gulinck: “Ook wij ondervinden uiteraard last van de langere levertijden en chiptekorten in de markt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content