2015 was niet het vrolijkste jaar voor Citrix. De ceo vertrok, duizend mensen moesten het bedrijf verlaten en GoToMeeting werd in een apart bedrijf ondergebracht. Maar nu is de onderneming klaar om weer te groeien en daarbij kijkt ze ook naar de Belgische markt.

Na het vertrek van Mark Templeton eind vorig jaar heeft het bedrijf begin dit jaar Kirill Tatarinov aangetrokken. Zoals elke grote technologiespeler kijkt het bedrijf naar de vier grote trends : cloud, mobile, big data analytics en IoT. Maar in weze gaat het om eenvoud. It-infrastructuur wordt misschien wel beter, maar ook complexer. Zeker wanneer oude technologie zij-aan-zij met nieuwe tools moeten werken. Daar ziet Citrix zijn kans en Tatarinov is niet bescheiden.

“De industrie heeft ons nodig voor de digitale transformatie. We zijn een product-centric bedrijf, maar onze klanten verwachten dat we een strategische solution provider zijn en dat leveren we met de Citrix Workspace Suite.”

Kosten doen zakken is ook hier aan de orde, en dat kan onder meer door de prijs van de toestellen. Citrix demonstreert op zijn Synergy conferentie een Raspberry Pi die perfect kan dienen als receiver, van waaruit gebruikers gevirtualiseerde Citrix-toepassingen kunnen draaien. Ook voor grafische toepassingen.

“De aankoop en onderhoud van pc’s kost veel geld. Een pc kost rond de 700 dollar. Thin clients zitten rond de 400 dollar. Maar met dit soort toestellen van 99 dollar kan je bijna spreken van wegwerp-pc’s. Met zo’n toestellen verander je de dynamiek van de markt”, zegt Bill Burley corporate vicepresident en general manager voor workspace services bij Citrix.

DICHTER BIJ MICROSOFT

De voornaamste aankondiging op Synergy is dat Citrix de relatie met Microsoft nog meer versterkt. Azure wordt de preferred cloud, Office 365, en Skype for Business in het bijzonder zal virtueel kunnen draaien en ook Windows 10 is op termijn beschikbaar als een virtuele service. Of eenvoudiger samengevat : Je kan voor werknemers goedkope Chromebooks of Raspberry Pi’s voorzien en daar virtueel Windows 10 laten draaien.

In de wandelgangen horen we dat de samenwerking met Microsoft in de toekomst nog nauwer wordt. Al blijft Citrix benadrukken dat het any device en any platform wil ondersteunen. Dat is trouwens ook de boodschap die Microsoft in maart verkondigde op Build. Windows moet op alles kunnen draaien. Maar tegelijk omarmt het bedrijf Linux. Uiteraard met als doel ook die gebruikers te verleiden om naar Azure te komen. Dat Citrix voor Azure kiest is geen verrassing, maar het is wel een mooie opsteker in de strijd met AWS en Google.

De samenwerking heeft ook impact op de Enterprise Mobility Suite. Citrix-apps, inclusief NetScaler worden EMS-enabled. XenMobile integreert in EMS-scenario’s en Microsoft gaat NetScaler VPN embedden in EMS MAM (Mobile Application Management). “Dit laat toe dat alle Citrix-apps zoals de receiver en Worx in dezelfde app container zitten als je office apps of mobile apps.” Aldus Brad Anderson, corporate vicepresident voor enterprise en client mobility bij Microsoft. “XenMobile gaat ook onze identificatiemogelijkheden kunnen gebruiken.” Het gaat daarbij onder meer om de two-factor authentication of de biometrische toegangspoorten die in Azure worden ondersteund.

Doorheen de conferentie laten zowel Tatarinov als zijn generaals regelmatig “we’re back” vallen. De afslanking, de spin-off van GoToMeeting en de samenwerking met Microsoft moeten dat staven, maar is dat ook zo ?

“De focus is even wat losser geweest maar nu zie je dat ze weer meer kijken naar de core”, vertrouwt Ruben Spruijt ons toe. Hij is field cto van Atlantis Computing dat zich toelegt op hyperconverged infrastructure en software defined storage.

In alle volledigheid : Spruijt werd ons aangereikt door Citrix en zijn bedrijf heeft een strategisch partnerschap met hen. Maar Spruijt is zowel door Microsoft, VMware als Citrix gecertificeerd, is leider in verschillende communities en werkt met virtualisatietechnologie van de drie bedrijven.

“Je ziet dat het vandaag veel gaat over cloud, NetScaler, XenApp en XenDesktop, maar minder over IoT. Ik denk dat ze vandaag meer willen focussen op wat de klanten vragen en dat zo goed mogelijk doen : quality assurance, werken met een partner ecosysteem. Historisch gezien zoeken ze nauw aansluiting bij Microsoft. Maar als je kijkt naar XenMobile, NetScaler en Sharefile, dat zijn mobiele applicaties. Ze zijn dus zeker niet meer het stoffige Windows-only bedrijf.”

Of een cio voor VMware dan wel voor Citrix moet kiezen hangt volgens hem van het scenario en de noden van het bedrijf. Eerstgenoemde heeft zijn roots in het datacenter, Citrix kijkt vooral naar het veilig en eenvoudig beschikbaar stellen van applicaties en desktops aan business consumers. “Met NetScaler hebben ze een enorm veilige en krachtige gateway en dat is een belangrijk onderdeel waar VMware minder sterk staat. Een goede eindgebruikerservaring is cruciaal, geavanceerde HDX-oplossingen en geïntegreerde secure access oplossing met NetScaler maakt Citrix extra bijzonder. De strategische samenwerking tussen Microsoft en Citrix rondom Azure, Windows 10 en Office 365 zal extra druk op VMware leggen.”

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content