Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Vergeet Silicon Valley, eind deze maand trekt Webmission samen met een delegatie van Belgische ict-ondernemers naar de Aziatische tech-hub Singapore.

Webmission is een organisatie die Belgische tech starters groepeert en begeleid. Tot twee keer per jaar wordt er een uitstap georganiseerd naar een belangrijke internationale tech-hub. Zo stonden er in het verleden al missies naar Silicon Valley en naar Austin op het programma, en eind deze maand wordt er voor het eerst naar het Oosten gekeken.

“Singapore is zonder twijfel de belangrijkste tech-hub in Azië”, geeft organisator Antoine Perdaens een woordje uitleg. Dat beseffen ook heel wat Europese bedrijven. Onder meer Spotify bespeelt de Aziatische markt vanuit de stadstaat, en ook heel wat Amerikaanse en Aziatische internetspelers hebben er zich gevestigd.”

Webmission wil met zijn missie naar Singapore het belang van de Aziatische markt benadrukken voor starters. “Die markt is misschien wat geslotener dan de Amerikaanse of de Europese markt, maar hij is ook een pak groter, en eens je er voet aan de grond krijgt kan het snel gaan”, klinkt het.

“Wat dat betreft is Singapore inderdaad een ideaal entry point“, vult Amélie De Spot aan. Amélie is bestuurder van het Belgische investeringsfonds Internet Attitude en is haar man onlangs gevolgd naar Singapore. “De ministaat zelf heeft misschien niet de grootste markt, maar hij is wel zeer toegankelijk voor Westerse bedrijven. En het is een ideale testmarkt waar je snel tractie krijgt.”

Dat beseft ook een instelling zoals het Gentse iMinds, dat intussen al een lokale verankering heeft in Singapore en Belgische ondernemers helpt om de stap naar de Aziatische markt in goede banen te leiden.

“Er is ook heel wat geld voorhanden in Singapore”, gaat De Spot verder. “165 durfkapitalisten beheren er meer dan 100 miljard euro. Er zijn dus wel mogelijkheden (lacht). Voor alle stadia van een project vind je wel investeerders en durfkapitalisten. Denk maar aan BANSEA (Business Angels Network of South East Asia) voor zaaikapitaal, maar ook aan Golden Gate Ventures, Jungle Ventures of Spring Seeds Capital voor Series A, een niveau dat zo goed als onbestaande is in België.”

EXIT

Het mag intussen genoegzaam bekend zijn dat het succes van een start-up afgemeten wordt aan zijn exit, en ook op dat vlak kan Singapore een mooie track record voorleggen. “De voorbije jaren had je de ene mooie exit na de andere”, aldus nog De Spot.

“Viki bijvoorbeeld, een lokale start-up die films en muziekvideo’s laat ondertitelen via crowdsourcing. Viki werd in september voor 120 miljoen euro overgenomen door de Japanse e-commerce gigant Rakuten. Of het Indonesische nieuwsportaal Detik.com dat voor 35 miljoen euro in handen kwam van de Indonesische Para Group.”

Ook exits van een iets bescheidener soort zijn schering en inslag. “Recent nog kon HungryGoWhere, een lokale ratingsite voor restaurants, 5,5 miljoen euro ophalen bij SingTel. Eén en ander wijst er toch op dat de markt in Singapore erg dynamisch is, en dat er heel wat mogelijkheden zijn voor starters.”

PROGRAMMA

Wat er allemaal op het programma staat van de Belgische delegatie? “Uiteraard gaan we enkele lokale start-ups bezoeken”, aldus nog Antoine Perdaens, “maar ook enkele Europese en Amerikaanse spelers die van daaruit opereren. Daarnaast is het de bedoeling om kennis te maken met enkele investeerders die actief zijn in Singapore, en om wat meer te weten te komen over de lokale economie en haar gebruiken, alsook over de publieke en private investeringsprogramma’s.”

Voorts wordt er gezorgd voor een diner met Belgische expats in de Belgische ambassade en een bezoekje aan de plaatselijke iMinds-afdeling. De laatste avond wordt er deelgenomen aan een pitch-contest, en kunnen onze ondernemers testen in hoeverre ze stand houden tegenover hun Aziatische (en internationale) concullega ‘s.

“Wat ons betreft wordt het sowieso de meest interessante Webmission die we ooit georganiseerd hebben”, besluit Perdaens. Wanneer we dit schreven waren er nog enkele plaatsen vrij. Wat houdt u tegen?

http://webmission.be

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content