Enkele onderwerpen waar ik in 2008 ongetwijfeld nog vaak over zal mogen of moeten schrijven:

Dominante marktspelers negeren standaarden, of ‘verbeteren’ ze om ze naar eigen hand te zetten. Traditioneel valt dan de naam Microsoft. Maar als het ze uitkomt, zijn andere ‘dominante spelers’ geen haar beter. Neem bijvoorbeeld Apple met de absurd geprezen iPhone, een gsm die niet 3G-kundig is, die je uitsluitend een SIM-kaart laat gebruiken die specifiek voor de iPhone is ontworpen, die geen Bluetooth stereo-oortjes ondersteunt en waar gewone oortjes alleen op passen met behulp van een apart aan te schaffen iPhone-adapter. En dat roepen de lezers van De Standaard dan uit tot ‘product van het jaar’, terwijl de grote meerderheid nog nooit een iPhone van dichtbij heeft gezien. Dit leidt ons tegelijk naar een volgende onderwerp: hoe sommige bedrijven er in blijven slagen hun producten te hypen puur omdat ze er mooi uitzien en gemakkelijk te bedienen zijn. Looks before brains, de tendens houdt nu ook de technologiesector in zijn oppervlakkige greep.

Privacy wordt iets wat alleen bejaarden zoals ondergetekende zich binnenkort nog met enige weemoed zullen herinneren. De FBI bouwt een grote biometrische database van alle Amerikanen. EU-landen kunnen al langer elkaars DNA-databanken raadplegen en er gaan zelfs stemmen op om iedere Europeaan te verplichten een DNA-staal aan de overheid af te staan. Volgens de Privacy Ranking 2007 van Privacy International werd de privacybescherming vorig jaar wereldwijd verder uitgehold. België scoort met 2,7 op deze schaal slechter dan in 2006. Een score tussen 2 en 3 betekent: “Weinig bescherming, wijd verspreide bewaking.” Frankrijk en Nederland doen het met respectievelijk 1,9 en 2,1 nog slechter. Zelfs databases met anonieme gegevens zijn niet meer veilig: wetenschappers van de University of Texas in Austin slaagden erin gegevens uit de anonieme database van een dvd-verhuurder te personaliseren met behulp van publieke data uit de Internet Movie Database. Anonieme gegevens kunnen soms vrij eenvoudig opnieuw worden gepersonaliseerd. Misschien iets om aan te denken wanneer u de volgende keer uw getrouwheidskaart in de supermarkt gebruikt…

Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met kritieke gegevens en systemen. In juni 2007 vielen de redundante computersystemen van het Internationaal Space Station alledrie tegelijk uit. Door een ontwerpfout in de elektrische bedrading waren de centrale computers zo goed beveiligd tegen overstroom, dat de stroom naar de computers in geval van problemen werd uitgeschakeld. De verhalen over grote hoeveelheden gevoelige of zelfs geheime gegevens die worden verloren of gestolen, zijn ondertussen niet meer te tellen. Denk aan de verloren cd-rom’s met de kinderbijslaggegevens van miljoenen Britten of onlangs het geheugenstaafje met geheime informatie van het Zweedse leger dat werd vergeten in een Stockholm’s internetcafé. Ongelooflijk hoe eenvoudig het tegenwoordig is om een grote hoeveelheid belangrijke informatie te verliezen.

Jozef Schildermans – Jozef Schildermans is journalist en hoofd van het Data Testlab, een onafhankel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content