Wie wordt CIO of the Year?

Al voor de 15de keer gaat Data News op zoek naar een CIO of the Year. Dit zijn de genomineerden.

De rol van de CIO is de laatste jaren – en zeker sinds de pandemie – meer en meer geëvolueerd van een partner om mee samen te werken naar een strategische leider die digitalisering in zijn of haar bedrijf aanstuurt. Moderne CIO’s hebben niet langer alleen maar de mond vol van digital transformation maar ook van business transformation. Voor CIO of the Year 2022 – de vijftiende editie al ondertussen – schuift de redactie van Data News drie CIO’s naar voor die een stevig mandaat hebben om hun organisatie verder te moderniseren, digitaliseren en optimaliseren. Innovatie is nooit veraf, maar alle drie zijn ze er de afgelopen jaren ook als geen ander in geslaagd om te consolideren op technologie, platformen en applicaties, én duidelijke toekomstgerichte keuzes te maken. We stellen de drie genomineerden graag aan u voor.

Chris Borremans

Chief Information Officer bij Komatsu Europe International

CIO’s die meer dan tien of twintig jaar bij dezelfde werkgever aan de slag zijn: ze zijn in de minderheid. Chris Borremans, general manager van de Europese IT-organisatie van Komatsu en CIO van Komatsu Europe doet zelfs nog beter. Al meer dan 31 (!) jaar werkt Borremans ondertussen bij Komatsu Europe: aanvankelijk als ICT infrastructure manager – een job die hij meer dan tien jaar uitoefende – en later als general manager European IT (bijna 22 jaar ondertussen). Sinds 2003 is Borremans de CIO van Komatsu Europe International. Voor zijn periode bij Komatsu heeft hij nog bij één andere werkgever gewerkt: Pauwels Trafo België, waar hij een tiental jaar systeemanalist was.

De fusie van drie IT-culturen, -platformen en -systemen in één cloud - Nicolas Van Kerschaver, Liantis
De fusie van drie IT-culturen, -platformen en -systemen in één cloud – Nicolas Van Kerschaver, Liantis

Komatsu Europe International is de Europese en in Vilvoorde gevestigde hoofdzetel van de Komatsu Groep, die gevestigd is in Tokyo, Japan. Komatsu is een fabrikant en leverancier van apparatuur, technologieën en diensten voor de bouw, mijnbouw, industrie en bosbouw. Al meer dan een eeuw worden Komatsu-machines en -diensten gebruikt door bedrijven wereldwijd om moderne infrastructuur te ontwikkelen, mineralen te winnen, bossen te onderhouden en technologie en consumentenproducten te creëren. De wereldwijde service- en distributienetwerken van het bedrijf maken gebruik van de kracht van data en technologie om de veiligheid en productiviteit te verbeteren en de prestaties te optimaliseren.

Chris Borremans is als geen ander gespecialiseerd in consolidatie, vereenvoudiging en kostenverlaging. Hij is een CIO die zich continu richt op het versnellen en automatiseren van de bedrijfsprocessen van de groep. Maar tegelijkertijd overweegt hij altijd eerst de pro’s en contra’s van nieuwe, opkomende technologie vooraleer die meteen resoluut te omarmen.

In al die jaren zag hij wel de opkomst van nieuwe technologie en paste hij die ook toe binnen Komatsu wanneer het opportuun was. Alle werktuigen van de constructeur worden bijvoorbeeld getrackt via sensoren: de locatie, maar even goed of de olie nog wel op peil is tot zelfs wie er precies in zit. Die data moeten vervolgens werven verrijken met waardevolle gegevens en ze zelfs waar mogelijk (deels) automatiseren. Maar Komatsu zet even goed in op drones om 3D-beelden te genereren en op software. Het achterliggend idee? Zorgen dat klanten op basis van rijke data kunnen bepalen hoe, hoeveel en tot waar ze hun machines bijvoorbeeld grond moeten laten afgraven. En ja, daar hoort uiteraard héél wat cyberbeveiliging bij met onder meer een eigen Security Operations Center (SOC) dat de klok rond over de veiligheid waakt. Of zoals Chris Borremans het samenvat: kwaliteit primeert op kost, maar cybersecurity is nog belangrijker.

Van mainframe naar Windows servers - Philippe Van Belle, AG Insurance
Van mainframe naar Windows servers – Philippe Van Belle, AG Insurance

Philippe Van Belle

Chief Information & Technology Officer bij AG Insurance

De persoonlijke missie van Philippe Van Belle? Mensen gelukkig maken, de punten met elkaar verbinden, en uiteindelijk méér bereiken door het inzetten van technologie. Dat is wat hij ondertussen al bijna 14 jaar lang doet bij verzekeraar AG Insurance als CIO en sinds april vorig jaar als Chief Information & Technology Officer. Philippe Van Belle ziet IT als een werk van lange adem, met sterke mensen én een uitgetekende architectuur als belangrijke hefbomen.

Het grootschalige ‘replatforming’ programma van de afgelopen 3 à 4 jaar is de spreekwoordelijke kers op de taart en is binnen AG het grootste technologische transformatieprogramma van de afgelopen 30 jaar. De technologische fundamenten van AG Insurance werden de afgelopen vier jaar grondig aangepakt, waarbij de laatste drie jaar volledig in het teken stonden van de grootse migratie van het goeie-ouwe mainframe naar Windows-servers met de nodige API’s en een zeer competitieve TCO. Meer dan 80 miljoen lijnen code – zo’n 100 terabyte aan data – werden omgezet naar nieuwe infrastructuur die nu meer dan 14 miljoen transacties en 50.000 batches ondersteunt… per dag. Een tot nog toe redelijk ongezien huzarenstuk in ons land, waar Van Belle bijzonder fier op is: niet in het minst ook op zijn teams die het werk tot een goed einde brachten. En nu die replatforming achter de rug is, kan men starten met het vervolg: toekomstbestendige technologie uitrollen en de bestaande business helemaal transformeren. De combinatie van de nieuwe infrastructuur met een nieuw data-analyseplatform in de cloud oogt alvast zeer belovend. AG Insurance wordt op die manier een datagedreven organisatie met een zo klein mogelijke kloof tussen data analytics en operationele data. Alles bij elkaar meer dan genoeg argumenten om Van Belle een plaats in de top-3 te geven: ook al omdat Covid-19 nauwelijks voor vertraging zorgde.

De nieuwe fundamenten zorgen voor significante jaarlijkse kostenbesparingen en houden ook de toekomstige kosten onder controle: extra capaciteit wordt bijvoorbeeld enkel ingezet wanneer de versnelling van de digitalisering en extra gebruik van data dat ook vereisen. Zo hoopt CIO Philippe Van Belle tegemoet te kunnen komen aan de verwachtingen van de alsmaar meer digitale klanten.

Nicolas Van Kerschaver

Chief Information & Digital Officer bij Liantis

De 47-jarige Nicolas Van Kerschaver is sinds 2000 actief bij Liantis: de in 2018 gevormde fusiegroep met ADMB, Provikmo en Zenito. Aanvankelijk als consultant, later als financieel en commercieel directeur en als project manager om er CIO te worden. Vandaag is hij verantwoordelijk voor 270 medewerkers in het Solution/IT-departement van Liantis: de geïntegreerde hr-dienstengroep met zo’n 1.900 medewerkers en met meer dan 220.000 zelfstandige ondernemers en 67.500 werkgevers tot haar klanten. Dit jaar zal dat resulteren in een omzet die de kaap van 200 miljoen euro ruim overschrijdt.

Bij die eenmaking heeft Nicolas Van Kerschaver er voor gezorgd dat drie verschillende IT-culturen, -platformen en -systemen één werden, met My Liantis als digitaal vlaggenschip naar de klanten: het platform waar ondernemers, werkgevers én steeds meer van hun werknemers hun digitale tools terugvinden. Nicolas Van Kerschaver bracht met dit mega-project het gros van Liantis naar de cloud, waarbij hij in co-development ging met Microsoft. Die goede onderbouw was nodig om een sterk digitaal platform te bouwen.

Onder leiding van Nicolas is Liantis getransformeerd van een klassieke IT-organisatie naar een product development organisatie. Digitaal product management zorgt ervoor dat niet alleen de output maar ook de outcome van de digitale initiatieven drastisch werd verhoogd: een lean ontwikkelingsaanpak voor nieuwe oplossingen (op basis van de SAFe-methodiek, oftewel scaled agile framework for enterprises). De time to market van de digitale oplossingen werd zo met 40% gereduceerd waardoor de klanten het digitaal platform My Liantis quasi dagelijks zien uitbreiden met nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Dit heeft Liantis bijvoorbeeld toegelaten om in de storm van de coronapandemie bij te blijven met de snel wijzigende regelgeving om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen. Nicolas Van Kerschaver heeft Liantis digitaal mee gevormd én werkt volop aan de toekomst van de oplossingen zodat ze ondernemers nóg beter kunnen ondersteunen. Want dat is uiteindelijk zijn drijfveer: ondernemers volop laten ondernemen.

Registreer nu voor de feestelijke uitreiking

Wie nog niet gestemd heeft, moet zich reppen: nog tot 30 oktober kan u uw stem uitbrengen via www.datanewscio.be. De uiteindelijke winnaar zal mee bepaald worden door onze professionele jury en wordt bekendgemaakt op het CIO of the Year event. Dat vindt dit jaar opnieuw fysiek plaats op 1 december in de Event Lounge in Brussel. Het belooft een feestelijke editie te worden, met een uitgebreid galadiner, en waarbij Data News u onder meer ook laat proeven van een eigen bier, samengesteld door onder meer enkele voormalige winnaars ter gelegenheid van de 15de editie van CIO of the Year. Alle info en inschrijvingen via www.datanewscio.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content