Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Twitter is zijn nichestatus ontgroeid. Enkel en alleen in België kan het netwerk van Jack Dorsey intussen een kleine 200.000 actieve accounts optekenen. Voor wie nog maar net intekent en zich afvraagt wie relevant is om te volgen, hebben we een top 50 samengesteld van de meest invloedrijke tech-twitteraars in ons land.

Hoewel Twitter nog steeds geen mainstreamplatform is zoals Facebook, groeit de relevantie van het berichtenforum nog dagelijks. Twitter is voor heel wat mensen een interessante informatiebron geworden, die gerust naar de RSS-feeds van persagentschappen en klassieke media mag staan.

Als je een goede selectie maakt van de accounts die je volgt, dan kom je dingen te weten die je langs de geijkte kanalen nooit zou opvangen. Twitter als virtueel wandelgangencircuit, het hoeft niet altijd over grote waarheden of opvallende nieuwsfeiten te gaan. Waarmee we hét heikele punt al hebben aangesneden. Het platform van Jack Dorsey wordt -zeker vanuit professioneel oogpunt- pas interessant wanneer je de juiste individuen volgt. Logische vraag daarbij is wanneer iemand relevant of invloedrijk is. Kan dat worden afgemeten aan het aantal volgers? Niet echt. Met 26 miljoen ‘volgers’ is Lady Gaga het populairste individu op Twitter, maar om het popidool nu echt relevant te noemen? Het tellen van volgers betekent niet veel als je niet terugkoppelt naar andere variabelen, zoals hoe vaak je berichten worden geretweet, of hoe vaak er wordt geantwoord op je boodschappen. Wat ben je immers met 1.000 volgers als iedereen je negeert?

Intussen bestaan er heel wat tools waarmee je die variabelen mee in rekening kan nemen. De bekendste zijn Klout en PeerIndex, maar ook Kred, Twitalyzer en Twitter Grader komen in aanmerking. Bij het berekenen van de Klout-score wordt er rekening gehouden met niet minder dan 30 verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid retweets, de relevantie van followers, het ‘echte’ bereik van een tweet of retweet, en hoe vaak iemand op Twitterlijstjes voorkomt.

Klout score?

Om een ‘objectieve’ top-50 te kunnen samenstellen, hebben we dan ook gebruik gemaakt van Klout. In een eerste fase vroegen we aan een 50-tal cio’s, ambtenaren, technologiejournalisten en business leaders uit de Belgische ict-sector om een persoonlijke top-tien samen te stellen van relevante, lokale tech-twitteraars. Daaruit selecteerden we vervolgens de 50 namen die het vaakst voorkwamen, en die namen haalden we door Klout voor de definitieve rangschikking.

Ter info: de Klout-score van een Twitteraar is steeds een cijfer tussen 0 en 100. Robin Wauters, die bij ons op één staat met een score van 67, wordt gecategoriseerd als belangrijk opinieleider. Let wel: een Klout-score is steeds een momentopname. Afhankelijk van de schommelingen in de variabelen, kunnen de punten erg snel stijgen of dalen. In vergelijking met een jaar geleden, toen we voor het eerst een top samenstelden, ziet dit lijstje er dan ook helemaal anders uit.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content