De groeistrategie van de ict-dochteronderneming ‘entreprises’ van de Tecteo-groep mikt op de ontwikkeling van een volledig cloudaanbod voor de overheid (zijn core doel), maar ook voor de privésector. Win laat zijn keuze vallen op ‘semipublieke’ cloud via het Wallonia Data Center van Villers-le-Bouillet waarvan het de controle in handen kreeg.

“Dit is een nieuwe belangrijke stap in de uitbreiding van het productgamma van Win. Aan iedereen die dit nog zou betwijfelen laten we zien dat Win meer doet dan een ‘captive’ erfenis van Tecteo of zelfs van Belgacom vroeger beheren”, merkt Pol Heyse, voorzitter van Win en cfo van Tecteo, op. Door de controle over het Wallonia Data Center (WDC) van Villers-le-Bouillet officieel in handen te nemen, bewijst Win immers dat het geen schone slaapster is en dat het wel degelijk de ambitie koestert om te groeien (zie kader).

Win legt 3,3 miljoen op tafel voor een participatie van 88 % in het WDC, Tecteo heeft de andere 12 % in handen. Verschanst in het Haspengouwse platteland was het WDC vroeger het datacenter van Cockerill-Sambre, voordat Tecteo minderheidsmede-eigenaar werd in het gezelschap van private beleggers, waaronder de Waalse ‘serial entrepreneur’ Laurent Minguet.

Het WDC heeft een totale oppervlakte van 1.500 m², waarvan 1.000 m² is uitgetrokken voor servers. Ongeveer 500 m² worden momenteel ingenomen door Win en zijn dertigtal cliënten. Het datacenter heeft een uitbreidingscapaciteit van 2.000 m² op een aangrenzende grond. Een twaalftal mensen werkt voor het WDC, dat in 2012 een omzet van 1,5 miljoen euro boekte, dit is een stijging van 16 %. Win wilde niet zeggen wat de pue is van dit niet meer zo piepjonge datacenter, maar er zouden energie-efficiëntieprojecten in voorbereiding zijn met de energie-afdeling van Tecteo.

“Wij zijn nu een van de weinige operators/integrators met een eigen datacenter, dat voortaan een actief onderdeel van ons netwerk vormt”, zegt Philippe Naelten verheugd. De ceo van Win benadrukt dat klanten op beide oren kunnen slapen dat hun gegevens zich niet “ergens in Ierland” bevinden. Ze kunnen desgevallend ingrijpen op hun servers. Dit argument van nabijheid op Waalse bodem via een ‘semipublieke cloud’ kan doorwegen bij de publieke klanten van Win, vooral de gemeenten, ocmw’s of politiediensten. It-leverancier NRB (waar Tecteo momenteel aandeelhouder van is) is overigens ook klant van het WDC, wat een ‘full mirroring’ met zijn eigen datacenter van Herstal mogelijk maakt.

Waaruit bestaat het cloudaanbod van Win? De operator-integrator onderscheidt drie soorten diensten: application services (SaaS) zoals back-up, messaging, bewaking op afstand of telefonie in cloud; virtuele platformen (PaaS) voor het beheer van de mobiele terminals, virtuele private servers en beveiliging; en tot slot infrastructuuroplossingen (IaaS) voor de opslag of het beheer van private clouds. “Om vertrouwelijkheidredenen” wil Win in dit stadium geen namen van klanten noemen.

Zoals Belgacom al doet met zijn Office & Go-aanbod, denkt Win (en bij uitbreiding Tecteo) er heel serieus aan om een applicatieaanbod in cloud voor kmo’s en zelfstandigen te ontwikkelen. Dit zit echter nog maar in de planningsfase.

Olivier Fabes

WIN LEGT 3,3 MILJOEN OP TAFEL VOOR EEN PARTICIPATIE VAN 88 % IN HET WDC.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content