Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Nu Apple een applicatiewinkel voor Mac-computers geopend heeft, lijkt het app-fenomeen zich te ver-plaatsen van de mobiele wereld naar de traditionele desktop. “Binnen dit en enkele jaren wordt het leeuwendeel van de softwareprogramma’s via app stores aan de man gebracht.”

Ontwikkelaars die de voorbije jaren apps gebouwd hebben voor de iPhone, de iPod Touch of de iPad, herschrijven die programma’s nu voor Mac computers. Met recht en reden, want het aantal nieuwe gebruikers van populaire apps zoals Evernote en Angry Birds stijgt pijlsnel sinds de lancering van de App Store for Mac.

Nu is Apple niet het eerste bedrijf dat met een applicatiewinkel voor ‘gewone computers’ op de proppen komt, en het zal zeker niet het laatste zijn. Intel lanceerde zijn AppUp winkel voor Windows netbooks begin 2010, en ook Google liet zich niet onbetuigd met de Web Store voor de Chrome browser. Via webwinkels als FreeApps en AllMyApps kunnen Windows-gebruikers naar hartenlust software installeren met één enkele muisklik, en binnenkort springt ook Acer mee op de trein met Acer Alive, een platform waarop geïnteresseerden terecht kunnen voor de aankoop van software en multimediacontent. Omdat de Linux-aanbieders niet konden ontbreken, hebben ook Ubuntu, Suse en Red Hat aangekondigd aan een gemeenschappelijke applicatiewinkel te sleutelen, van waaruit gebruikers binnenkort toepassingen kunnen installeren.

Omdat de Linux-aanbieders niet konden ontbreken, hebben ook Ubuntu, Suse en Red Hat aangekondigd aan een gemeenschappelijke applicatiewinkel te sleutelen, van waaruit gebruikers binnenkort toepassingen kunnen installeren. Of er een verschil is met gevestigde downloadsites zoals Tucows of Softpedia? Toch wel. Achter heel wat nieuwkomers gaan bekende hard- en softwareboeren schuil, terwijl de oudere initiatieven veelal door onafhankelijke verkopers werden uitgebaat. Bovendien gaat het vandaag om het aanbieden van geatomiseerde programmaatjes voor specifieke taken, eerder dan om zware softwarepakketten.

Belangrijk is het trendy uitzicht van de shops. Het lijkt wel alsof je in een boetiek rondneust. En last but not least moet je je vaak registreren met een kredietkaartnummer, zodat het nog gemakkelijker wordt om de programma’s binnen te halen.

“Het ligt voor de hand dat je binnenkort tientallen applicatiewinkels van bekende it-bedrijven zal zien opduiken”, zeggen de analisten. “Het idee van de shop die je platform en je community promoot, is gewoon té goed om te laten schieten.”

Mobiele roots

Hoewel de App Store voor Mac het op het eerste zicht goed lijkt te boeren, hebben we nog geen goed zicht op de verkoopcijfers van de andere winkels. Nu al opwerpen dat traditionele softwareverkopers een vogel voor de kat zijn, en dat applicatiewinkels de belangrijkste spelers worden in de softwarebranche, is een brug te ver. Er worden ook nog heel wat kanttekeningen geplaatst bij het fenomeen.

Marktonderzoeker Stephen Baker van de NPD Group bijvoorbeeld, wijst er op dat het huidige succes van apps gelinkt is aan mobile computing. “Surfen op gewone websites is veel te moeilijk met een smartphone. De schermpjes zijn te klein, er is geen fysiek keyboard, en de mobiele internetconnectie is te traag.”

Omdat gebruikers van traditionele pc’s die barrières niet hebben, plaatst Baker grote vraagtekens bij applicatiewinkels voor desktops. Zeker als je mee in overweging neemt dat heel wat smartphone-apps speciaal ontwikkeld werden voor onderweg, denk maar aan locatiegebonden programma’s zoals Foursquare, of de augmented reality software van Google Goggles.

Scope

Ceo Thibauld Favre van webwinkel AllMyApps is een andere mening toegedaan. “Op zoek gaan naar computerprogramma’s voor Windows is één van de meest frustrerende ervaringen die je kan hebben als eindgebruiker”, klinkt het. “Dat komt omdat traditionele downloadsites vooral focussen op transacties. Na betaling krijg je een link toegestuurd met een licentiesleutel, en that’s it.”

“Een applicatiewinkel gaat veel breder. Je komt terecht in een aantrekkelijke en overzichtelijke omgeving waarin je bijna automatisch op ontdekkingsreis gaat. Extra dienstverlening, zoals de seintjes wanneer er updates beschikbaar zijn, maken de shops extra aantrekkelijk voor de eindgebruikers.”

Een ander punt waarom app stores van grote merken veel kans op slagen hebben, is dat ze de klanten een veilig gevoel geven. “Wanneer je je afvraagt of de back up software van dat kleine bedrijfje wel te vertrouwen is, is het natuurlijk mooi meegenomen wanneer je de garantie krijgt van de winkeluitbater”, geeft analist Al Hilwa van IDC een voorbeeld.

We gaan er hier gemakkelijkheidhalve even van uit dat de app stores voor pc’s het model van Apple volgen, en programma’s aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Dat is niet altijd het geval, en de regels verschillen van bedrijf tot bedrijf. Bij de AppUp winkel van Intel krijgen apps zelfs een leeftijdsrating mee, terwijl Google de programma’s in de Chrome Web Store niet eens screent.

iTunes

Hoe het ook zij, de analist van IDC gaat er van uit dat het model van de applicatiewinkel interessant is voor alle partijen. “Hardwareboeren zoals Intel en Acer kunnen er hun platform en hun merk mee promoten, ontwikkelaars kunnen profiteren van het distributieapparaat en de kant-en-klare marketing, en gebruikers kunnen terecht op een betrouwbare plaats voor hun aankopen.”

Spreekt de topman van AllMyApps enkel voor de eigen winkel wanneer hij oppert dat app stores de missing link vormen tussen ontwikkelaars en consumenten? “Vergelijk het met muziek”, besluit hij. “Eerst kochten we cd’s, daarna gingen we mp3’s downloaden van Napster, en vandaag kopen we songs op iTunes. Hetzelfde zie je bij software. Eerst kochten we diskettes, later gingen we setup files downloaden, en vandaag koop je apps.”

Frederik Tibau

“OP ZOEK GAAN NAAR COMPUTER-PROGRAMMA’S VOOR WINDOWS IS EEN VAN DE MEEST FRUSTRERENDE ERVARINGEN DIE ER IS”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content