Begin oktober gaat Wynn’s Belgium live met een upgrade van IFS Applications. Daarmee is de tien jaar oude erp-implementatie van het bedrijf weer helemaal bij de les. “Het pakket blijft evolueren”, zegt ict-manager Dirk Deblaere. “Wat mij betreft doen we er nog tien jaar bij.”

Wynn’s Belgium produceert sinds 1939 chemische oplossingen voor automotive- en vloottoepassingen. Het gaat onder meer om additieven voor olie, brandstof, koelvloeistof, reinigingsproducten, enzovoort. De ontwikkeling en productie voor de emea-regio vindt plaats in de Europese hoofdzetel in Sint-Niklaas met 50 medewerkers. Tot 2001 maakte Wynn’s Belgium gebruik van een erp-pakket van leverancier Avalon. Het Zweedse IFS had Avalon een paar jaar eerder overgenomen. Omdat de ondersteuning van Avalon op haar eind liep – en omdat het pakket niet langer voldeed aan de functionele behoeften van Wynn’s Belgium – stapte het bedrijf in 2001 over naar het erp-pakket IFS Applications.

Eén centrale databron

Via de implementatie haalde Wynn’s een geïntegreerde erp-oplossing in huis voor de ondersteuning van productie, aankoop en verkoop. Omdat zowat 95 procent van de productie in Sint-Niklaas voor het buitenland bestemd is, had het bedrijf specifieke vereisten op het vlak van exportdocumentatie. “IFS laat toe om aan alle voorwaarden te voldoen”, legt Dirk Deblaere uit. “Met het erp-systeem beschikken we over één databron, waarin alle informatie samenkomt.” Tegelijk is IFS voldoende open om ook met diverse andere tools toegang te krijgen tot de gegevens. “Zo zijn we erin geslaagd om op een heel eenvoudige manier – via xml – de data voor de btw-aangifte uit het systeem te halen, zonder dat we daarbij nood hadden aan extra modules of maatwerk.”

In 2007 voerde Wynn’s Belgium een eerste grote upgrade uit op IFS Applications. Tijdens de zes jaar dat het pakket in gebruik was, had de interface een grondige facelift ondergaan. De upgrade zorgde tegelijk ook voor extra functionaliteit. “Een erp-implementatie moet leven”, vindt Dirk Deblaere, “anders ontstaat er op termijn een te grote afstand tussen de kern van het pakket en de realiteit van het bedrijf.” Daarom vond de voorbije weken de voorbereiding van een tweede upgrade plaats. Voor de upgrade is IFS ook overgestapt van de ontwikkelingstaal Centura naar .NET.

Eigen ervaring

“De voorbije tien jaar hebben we zo’n ruime ervaring uitgebouwd rond het pakket, dat we de upgrade gewoon zelf kunnen uitvoeren”, vervolgt Dirk Deblaere. “Alleen voor de heel technische zaken – en de opleiding – roepen we de assistentie van IFS in.” De voorbije twee maanden hebben twaalf key users de nieuwe versie van de software uitvoerig getest. Ze deden dat met een kopie van de eigen databank. Zo konden ze de nieuwe aspecten van het erp-pakket bestuderen in een vertrouwde omgeving. Op 7 oktober gaat Wynn’s met de oplossing in productie.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content