Het jonge XAOP richt zich op twee takken: document management en content intelligence. Stijn Van Vreckem startte XAOP in juni 2005 omdat hij zich voor alles op het programmeren wilde blijven concentreren. Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren zo’n 30 tot 40 procent van de tijd in research en de interne ontwikkeling van software. “Ik verwacht wel dat dit in 2008 zijn vruchten zal afwerpen,” gelooft Van Vreckem. Ondertussen is zijn bedrijf met software-ingenieurs Stijn Pint en Peter Vanbroekhoven uitgebreid tot drie voltijdse krachten, en één dag in de week werkt student Tim Brys er onder een studentencontract.

XAOP’s software MirrorNG is specifiek gericht op migraties, consolidaties, publishing en backup van EMC Documentum-projecten. XAOP’s klanten bevinden zich vooral in de chemie- en farma-industrie, zoals Cytec Surface Specialties en UCB Pharma. Voor Cytec voerde XAOP met MirrorNG een consolidatie uit van 300.000 documenten. XAOP’s andere product, de content intelligence software ReviewNG, kan verschillende datastromen analyseren. Bij voorraadbeheer zijn deze datastromen bijvoorbeeld de huidige en eerdere verkoopcijfers, de verwachte verkoop en de bestaande stock. “Het programma bepaalt dan wanneer je best bestelt en hoeveel, en dat per distributiecenter. Onze klant moet de optimale voorraad van zijn verschillende distributiecentra dan niet meer ‘op het gevoel’ te bepalen, maar kan dit op basis van cijfers,” aldus Van Vreckem.

Java en Ruby

XAOP werkt projecten af in Java en Ruby, met de nadruk op die laatste. MirrorNG en ReviewNG zijn volledig in Ruby geschreven. “Flexibiliteit en modulariteit zit echt in de programmeertaal ingebakken,” motiveert Van Vreckem die keuze. “We kunnen daardoor aan onze klanten ook heel snel een functioneel prototype tonen.” Om Ruby in België wat te promoten is XAOP actief binnen de Belgian Ruby User Group. “We leveren overigens al onze toepassingen af als eenvoudig te installeren virtual appliances voor VMware,” voegt Van Vreckem toe. Dit jaar gaat het bedrijf zijn software ReviewNG ook online lanceren, zodat bedrijven hun gegevens via een Excel-bestand of webservices kunnen aanleveren en de distributie van producten via simulaties online te volgen zijn.. Voor MirrorNG gaat XAOP bovendien een Sharepoint-connector maken, zodat de software niet enkel met Documentum samenwerkt.

Koen Vervloesem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content