De publieksmarkt voor mobiele toestellen is het eerste doelwit van xBrainSoft en van IAS, zijn platform voor de ontwikkeling van pda’s. Binnenkort volgen ook andere toestellen én omgevingen.

Begin februari onthulde xBrainSoft zijn platform Intelligent Assistant Server (IAS), een technologie waar het bedrijf al enkele jaren hard aan werkt. Het platform IAS is gericht op de ontwikkeling van intelligente personal assistants (of agents) van het “type Siri of iConcier” en is het resultaat van een ontwikkelingsproces dat enkele jaren geleden leidde tot de ontplooiing door de gemeente Waterloo van de intelligente agent Watson, die instaat voor de “dialoog” met de internetsurfer en informatie geeft over alle vragen die hij zou willen stellen aan het gemeentebestuur via een ruimte zoals een chat box of forum.

Vandaag richt xBrainSoft zijn pijlen op ontwikkelaars en content hosters. “Binnenkort openen we een arcade bedoeld voor ontwikkelaars waarmee ze vaardigheden kunnen ontwikkelen”, aldus Grégory Renard, ceo van het bedrijf.

Het platform IAS is “multi-device, multi-interface , multimodaal”. In samenwerking met SDK zorgt het platform ervoor dat er intelligente agents kunnen gemaakt of gepersonaliseerd worden voor gebruik op smartphones, websites, sociale netwerken, traditionele pc’s of in een domoticasysteem, via touch- spraak- of tekstinterface.

In februari maakt ook “Angie” zijn debuut, voorheen bekend onder de codenaam “Nestor”. Angie is bedoeld als demonstrator en wordt voorgesteld als een “algemene persoonlijke agent, bedoeld om de dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken voor de gebruiker, hem wegwijs te maken (ook mondeling, “een beetje zoals Siri”), bijvoorbeeld om hem te melden wat het interessantste tv-programma is (gekozen op basis van de voorkeuren van de gebruiker), het dichtstbijzijnde tankstation of hotel, het meest recente sportnieuws…

“Mijn doel is uiteindelijk om de computers te laten verdwijnen”, legt Grégory Renard uit, “en een pda te geven aan iedereen die zich geen assistent van vlees en bloed kan veroorloven. Morgen zullen personal agents of assistants alles in onze plaats beheren. Als je vastzit in een file of niet weg kan van een vergadering die uitloopt, stelt je assistant voor om je vrienden met wie je op restaurant had afgesproken, te verwittigen dat je te laat komt…”

Multi-target

Angie maakt zijn debuut op de Marketplace van Windows Phone 7. De keuze van de pilootomgeving lijkt misschien verrassend, aangezien het bedrijf zijn demo’s eerder had gericht op het iOS-platform en hier duidelijk in was geweest. Maar Grégory Renard benadrukt dat de keuze van dit “eerste schot” te verklaren is “door onze wil om over te gaan tot een test die door zijn natuurlijke omvang niet het gevaar liep dat we meteen al te maken kregen met een te groot aantal gebruikers die moeten worden ondersteund.” Met andere woorden, een lancering op iOS (iPhone, iPad) of Android hield het risico in dat het bedrijf en zijn infrastructuur zouden verdrinken. Dit neemt niet weg dat xBrainSoft zijn koers voortzet en een lancering belooft op Apple en Android “in de komende weken”. En dit zo goed als gelijktijdig. “We beogen duidelijk alle toestellen: iPhone, iPad, Android, Windows 7, Google Talk. We voeren ook een multi-connectorbeleid: databases, erp, crm, sociale netwerken, domotica-omgevingen,… We boren eerst de mobiele markt aan, maar er zullen ook andere omgevingen volgen: tv, pc, connected objects… De bedoeling is dat je bijvoorbeeld een gesprek kunt beginnen met de intelligente agent op de smartphone en het dan kunt voortzetten op een Kinect, pc, om het even welke domoticarobot. ”

De lancering was alvast een succes: “We zien een sterke vraag bij ontwikkelaars, maar ook, en dit is een verrassing, bij bedrijven die iets willen resellen dat in eerste instantie enkel werd beschouwd als een demonstrator, maar dat nu door de markt wordt gezien als een volwaardige toepassing. Op enkele dagen tijd zijn we opgeklommen naar de top 3 van de Franstalige Microsoft downloads”. Alleen de Franse versie is op dit ogenblik publiek; momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de Engelse versie, terwijl de Nederlandse, Duitse, Italiaanse, Spaanse en Portugese idiomen zullen volgen, dankzij de gezamenlijke ontwikkeling met partners.

De komende maanden zal xBrainSoft andere “modules” aankondigen die aanpassingen op maat van zijn platform zijn en die zich zullen richten tot diverse doelgroepen. Bijvoorbeeld Maison Intelligente, Dealer van Zik (muziekdiensten), Digital Mayor (moderne versie van Watson, aangepast aan web-, mobiele en socialisatieomgevingen), Digital Sophie (professionele versie van Angie die bijvoorbeeld acties in gang kan zetten, een vergaderruimte reserveren, een document terugvinden op een intranet…), of Smart Vendor (assistent voor e-tailers).

We werken volop aan de ontwikkeling ervan, samen met onze partners. “We hebben bijvoorbeeld al demo’s voor Maison Intelligente, of Entreprise Intelligente, twee van onze vlaggenschipprojecten.” Dit jaar of in 2013 zullen ze concrete vorm krijgen.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content