Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De vorig jaar aangekondigde Extensible Interface Platform-technologie (eip) van Xerox (zie Data News nr. 22 van 15 juni laatstleden), wordt nu toegepast in concrete applicaties.

Met het Extensible Interface Platform, bestemd voor implementatie op multifunctionele WorkCenter-toestellen (in een eerste fase op vier modellen, op termijn op het volledige park) kan men een multifunctionele printer (mfp) in een “persoonlijke interactieve tool” omtoveren. Het platform omvat een lichte embedded server en een Smart-controller, uitgerust met een browser en een webinterface. “De kracht van het eip schuilt enerzijds in zijn openheid, aangezien we ons baseren op de bestaande standaarden van het type html, en anderzijds in de gemakkelijke ontwikkeling van applicaties en de eenvoudige toepassing ervan”, zegt Patrick Murciani, hoofd van Xerox Belux, wanneer hij de vergelijking met het aanbod van de concurrentie maakt. Hij geeft wel toe dat “er niets revolutionairs is aan het concept, aangezien het al mogelijk was om dit soort oplossingen te creëren”. Wel zullen de applicaties ‘off the shelf’ beschikbaar worden – onder andere om de werkstromen te verbeteren. “Vaak stellen we een onderbreking vast in de verwerkingsketen van een dossier omdat er nood is aan een papieren document dat moet worden ingevuld”, aldus Patrick Murciani, die eip vergelijkt met de eerste stappen van het web. Pas na verloop van tijd werd het nut ervan bewezen, en later werd het onontbeerlijk.Eip wordt door Xerox gratis geleverd aan zijn partners, die er vervolgens applicaties op maat mee kunnen ontwikkelen. “Zelfs als een klant er niet meteen het nut van inziet, moet hij beseffen dat hij zijn toestel voor meerdere jaren koopt en dat er steeds meer applicaties zullen komen”, benadrukt Murciani.

In de praktijk

Momenteel zijn er wereldwijd niet minder dan 250 applicaties in ontwikkeling, waarvan 150 in Europa. 12 applicaties zijn overigens al beschikbaar. Zo is het mogelijk om op een mfp een MapQuest-applicatie te installeren waarmee de kaart van een plek naar keuze kan worden afgedrukt. Dat kan handig zijn in de lobby van een hotel of in de aankomsthal van een luchthaven. Op het vlak van authenticatie maakt eip het dankzij een badge mogelijk om niet alleen in alle vertrouwelijkheid applicaties af te drukken, maar ook de persoon die via een mfp een fax of scan verzendt te identificeren. Dichter bij ons heeft To-yota Motor Europe in Brussel deze zomer een belangrijk contract ondertekend met Xerox Office Services voor de vervanging van zowat 400 oude toestellen door multifunctionals van Xerox en voor het beheer van de documentenproductie; een bestelling van 5,3 miljoen euro op vijf jaar. “Het is niet zozeer de kwaliteit van onze machines als wel de mogelijkheid om via eip veiligheidsniveaus in te bouwen die de doorslag heeft gegeven”, vertelt Murciani, die ons ook nog weet te zeggen dat de volledige Toyota-groep interesse zou hebben voor de voorgestelde aanpak van Xerox in België. Ook een kredietkaartmaatschappij in België zou al overtuigd zijn door de technologie. “We staan nu aan het begin van iets groots”, meent hij nog. De mfp werd tien jaar geleden gelanceerd. Vijf jaar geleden was amper 50 % van de toestellen met elkaar verbonden, maar vandaag zijn mfp’s in netwerken alomtegenwoordig.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content