PFU, de imaging-dochter van Fujitsu, pakt uit met een professionele overheadscanner. De ScanSnap SV600 scant documenten tot A3 formaat. Met deze scanner kunt u ook objecten met een maximale dikte van 3 centimeter in 3D scannen.

Fujitsu’s dochteronderneming PFU specialiseert zich in imaging, scanning en documentbeheer en heeft wereldwijd een marktaandeel van meer dan 50 % in de scannermarkt. De nieuwe ScanSnap SV600 is een overheadscanner waarmee u documenten en voorwerpen kunt scannen zonder er contact mee te maken. Naast gebonden of geniete documenten tot maximaal A3-formaat, zoals notitieboeken, kranten, catalogi en visitekaartjes, kan de ScanSnap SC600 ook objecten tot drie centimeter dik scannen. Bij gebonden documenten corrigeert de SV600 tot 30 mm diepte automatisch de vervorming van gebogen pagina’s. De scansensor gebruikt een speciale techniek om ervoor te zorgen dat het hele beeld tot aan de randen in focus blijft. De maximale afmetingen van de te scannen voorwerpen zijn 432 x 300 mm. De maximale scanresolutie is 600 dpi voor kleur en 1200 dpi voor monochroom. PFU levert dezelfde uitgebreide verzameling software mee als bij zijn andere professionele documentscanner, zoals de fi-6130Z die we in 2012 testten (opvraagbaar in het online-archief dd. 13/4/2013). ScanSnap Manager kan trouwens met meerdere PFU-scanners werken. Zo kunt u één scanstation configureren met zowel een snelle documentscanner als de SV600 die eerder voor gespecialiseerde scanopdrachten geschikt is.

PRAKTIJK

De SV600 neemt weinig bureauruimte in beslag. PFU levert een zwarte mat mee die u voor de scanner legt. Op die mat zijn merktekens aangebracht voor verschillende populaire documentformaten. Een merkteken op de scannervoet helpt u om het document mooi in het midden onder de lenzen te leggen. Een volledig A3-document scannen neemt inderdaad zoals PFU aangeeft ongeveer 3 seconden in beslag, maar dan moet nog de verwerking gebeuren door ScanSnap Manager. De duur daarvan hangt af van de instellingen, eventuele automatische correcties, gekozen bestemming en snelheid van de gebruikte computer. Op ons oudere Intel Core i5-M430 Windows 7-testsysteem duurde het bijvoorbeeld 31 seconden om een dubbele pagina uit Data News te scannen. Slechts 4 seconden daarvan lag aan de scanner; de rest van de tijd was te wijten aan de softwareverwerking. Een heel snelle computer met veel geheugen lijkt ons een must als u intensief met de SV600 aan de slag gaat.

ScanSnap Manager kan automatisch scannen naar meer dan zestien bestemmingen, die u individueel kunt afvinken in het instellingenmenu. Daar bevinden zich ook cloudbestemmingen bij zoals Dropbox, Evernote en Microsoft SharePoint. Als u documenten met meerdere pagina’s scant, kunt u de bladerdetectie inschakelen. De scanner zal dan zelf verder scannen als u naar een volgende pagina bladert. Eventuele vingersporen worden automatisch uit de scan verwijderd. U kunt ook instellen hoe dubbelzijdige documenten worden gescand: als individuele pagina’s of als dubbele pagina’s naar keuze van links naar rechts of omgekeerd. ABBY FineReader wordt meegeleverd, zodat u direct doorzoekbare pdf’s kunt creëren. Helaas ondersteunt de meegeleverde versie van deze ocr nog altijd niet het Nederlands, hoewel PFU ons twee jaar vertelde dat ze dit zouden toevoegen…

CONCLUSIE

Voor het scannen van ingebonden en/of fragiele documenten, buitengewone formaten en niet al te dikke 3D-voorwerpen biedt de ScanSnap SV600 een unieke en redelijk betaalbare oplossing. Maar dit is zeker geen alles-in-één scanoplossing. Als u vaak papieren documenten moet digitaliseren is een gewone documentscanner ook nog altijd nodig. Als die van PFU komt, kunt u hem gelukkig wel samen met de SV600 gebruiken.

Productinfo

PRODUCT: SCANSNAP SV600

PRODUCENT & LEVERANCIER: FUJITSU PFU, WWW.PFU.FUJITSU.COM/EN

ADVIESPRIJS: €699 INCL. BTW.

Jozef Schildermans

Partner Content