Misschien meer nog dan voor andere bedrijven biedt cloud computing een waaier van voordelen voor KMO’s: kostprijs, schaalbaarheid, flexibiliteit, enz. Toch staan vele KMO’s nog weigerachtig tegenover het fenomeen en dus wil Zenith Infotech hen een helpende hand reiken om veilig het nieuwe cloudpad te betreden.

Navraag op de markt bracht onlangs aan het licht dat minder dan 10 % van de KMO’s vandaag al cloudoplossingen gebruikt, terwijl 30 % zegt wel plannen te hebben voor de komende 12 maanden. “Voor ons bestaat er in elk geval geen twijfel, wij zijn er van overtuigd dat cloud computing dè toekomst is”, zegt Lieven De Smedt, VP Sales & Marketing bij Zenith Infotech Europe. “De voordelen zijn immers legio: de flexibiliteit, de virtuele machines, de vlotte provisioning als je meer power nodig hebt met een pay-as-you-grow model, plus uiteraard het aspect back-up vanop afstand. En dat allemaal tegen een lagere prijs dan wanneer je de eigen infrastructuur zou gaan uitbouwen”.

Partners zijn cruciaal

Zenith Infotech Europe, dat zijn hoofdkwartier in België heeft, is een vooraanstaande leverancier van business continuity en cloud computing oplossingen voor het KMO-segment. “Wij werken voor honderd procent met een IT-resellerkanaal dat meer dan 600 partners over heel Europa telt en daarom is onze relatie met die partners dan ook erg belangrijk”, beklemtoont De Smedt. “Veel KMO’s werken vandaag met lokale partners, met systeemintegrators die oplossingen aanreiken en implementeren in een soort “trusted advisor” relatie. In het model van de public cloud daarentegen komen vandaag een aantal grote spelers met een aanbod met processing power en storage tegen een bepaalde prijs, en het partnerkanaal wordt dan nog wel ingeschakeld om alles te gaan verdelen, maar eenmaal dat het contract getekend is tussen de eindgebruiker en die public cloudprovider, wordt de partner buitenspel gezet. Terwijl juist die partners toch een enorme toegevoegde waarde brengen naar de KMO toe, hun adviserende rol is heel belangrijk. Daarom hebben wij ons aanbod zodanig uitgewerkt dat die partners een private cloud kunnen uitbouwen en aanbieden aan hun klanten, met daarbij ook ruimschoots aandacht voor het beveiligingsaspect zodat er voor een KMO geen enkele belemmering meer is om zijn data te laten draaien bij zijn huidige IT-leverancier of systeemintegrator”.

De partner kan volgens Lieven De Smedt daarbij twee wegen volgen. Of hij installeert alles onsite bij de klant – “want er blijft hoedanook vaak nog een zekere terughoudendheid rond de cloud, veel mensen willen iets tastbaars dicht bij hen. Als de klant dan meer nodes nodig heeft, kunnen we die probleemloos bijplaatsen, zowel storage als processing power, en valt er een node uit, dan neemt een andere automatisch over. In het tweede model wordt de partner zelf cloudprovider, hij levert de machines maar fysisch draaien ze bij hem. De klant weet dan dat zijn machines en data effectief bij een betrouwbare partij staan. En hij kan zijn back-up ook offsite gaan plaatsen zodat hij in geval van een ramp vanop afstand de machines terug kan opstarten”.

Twee oplossingen

Zenith Infotech heeft in zijn cloudaanbod twee grote producten zitten. Het eerste, MirrorCloud, is een gesofisticeerde business continuity oplossing op het SmartStyle-platform die je in staat stelt om via de cloud back-ups te maken, lokaal of offsite, inclusief eventueel de recovery achteraf. Indien er zich een hardwareprobleem of een ramp voordoet, kan een desktop of server die gespiegeld naar SmartStyle opereert op een paar minuten gevirtualiseerd worden. En MirrorCloud is specifiek ontworpen voor de typische KMO IT-infrastructuur, zonder overbodige toeters en bellen.

“De tweede oplossing, SmartStyle Office, gaat nog een stap verder in de richting van de cloud, met servers, storage, een virtualisatielaag, en ook een monitoringconsole om het geheel te beheren”, legt De Smedt uit. “Daarmee ben je in staat de hele IT-infrastructuur van een KMO te gaan draaien op een private of lokale cloud. Erg innoverende hightech technologie waarvan het storagegedeelte ontwikkeld werd door ons zusterbedrijf Amplidata. Dit maakt het mogelijk je data over verschillende nodes te spreiden zodat bij uitval van een node een andere perfect kan overnemen, volledig foutbestendig”.

Binnen ieders bereik

Vooral dat laatste is volgens De Smedt een argument waar ook KMO’s erg gevoelig voor geworden zijn. “Ook een KMO kan geen dag of twee buiten strijd zijn, 60 procent van de KMO’s die een disaster hadden waarbij de ICT volledig uitgevallen was, bleek na twee jaar niet meer te bestaan. Zij beseffen wel degelijk dat IT ook voor hen zeer belangrijk is, maar in het verleden was de investering om een foutbestendig systeem op te zetten, veel te hoog. Met de technologie van vandaag is dat echter perfect mogelijk en kunnen zij ook tegen een aanvaardbare prijs een foutbestendig systeem hebben – in de cloud. Onze oplossing is de best-of-both-worlds: ze biedt het voordeel van de cloud en elimineert de risico’s”.

Meer informatie: www.zenithinfotech.eu of 09/324 25 81.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content