De Vlaamse start-up Zentrick helpt bedrijven met het aanbieden van videocontent op hun website. Het bedrijfje stemt de kwaliteit van de filmpjes in real time en volledig crossplatform af op de beschikbare bandbreedte, de schermresolutie, en het cpu-verbruik, en houdt daarbij tal van gegevens bij voor analyse nadien.

“Online video wordt steeds belangrijker”, zegt cto Pieter Delbeke, “maar heel wat bedrijven springen nog erg amateuristisch om met filmpjes op hun website. De videobeelden spelen bijvoorbeeld wel op een traditionele pc, maar met een iPad draait alles vaak al in de soep. Of wanneer een antivirus plots wil updaten, moet je videofragment gaan bufferen, met serieuze vertragingen tot gevolg. Met Zentrick willen we daar een mouw aan passen.”

De diensten worden aangeboden in een ‘software as a service’-model. “Voor 2.000 minuten streamen betaal je 20 euro”, verduidelijkt cmo Frederik Neus. “Dat is peanuts. En hoe groter de volumes, hoe lager de prijs. Over de capaciteit hoeven onze klanten zich alvast geen zorgen te maken. Omdat we met een content delivery network (cdn) werken, zijn we uitermate schaalbaar. Het maakt geen verschil of je 100 gebruikers hebt, of 100.000.” Hoe het in zijn werk gaat? “Klanten uploaden hun beeldmateriaal naar onze servers”, gaat Delbeke verder, “waarna wij de video’s encoderen en stockeren volgens acht kwaliteitsniveaus (tot full hd). Het enige wat de klanten dan nog moeten doen, is een stukje html-code toevoegen op de plaats waar de videofragmenten moeten komen.”

Wat het systeem voor heeft op concurrerende platformen zoals Brightcove en Ooyala, is dat er per toestel niet langer een ander bestandstype nodig is.

Delbeke: “Wij hebben het principe een beetje omgedraaid. Bij ons kunnen klanten kiezen tussen acht verschillende kwaliteitsniveaus, en wij zetten het formaat om aan de client-kant. Die manier van werken is veel schaalbaarder, en er is minder storage nodig.” “Brightcove en Ooyala zijn bovendien al serieuze kleppers”, aldus nog Neus, “waardoor ze een stuk minder flexibel kunnen werken als wij. En ook onze analysemogelijkheden gaan verder dan wat de anderen aanbieden. Bedrijven die online video gebruiken, kunnen met Zentrick perfect achterhalen welk filmpje in de smaak valt bij welke mensen, wanneer er wordt weggeklikt, noem maar op. In een volgende fase willen we het aanzetten tot actie in video’s faciliteren. Zo is het de bedoeling om klikfunctionaliteit toe te voegen aan de beelden.”

PASPOORT*

Naam: Zentrick, www.zentrick.com

Opgericht in: 2010

Zetel: Brussel

Personeel: vier werknemers

Financiering: Eigen kapitaal en ‘winwinlening’ van de Vlaamse Overheid, goed voor 75.000 euro startkapitaal. Op zoek naar private investeerders en business angels.

[FT]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content