Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

It-detacheringsbedrijf Axxes kwam deze zomer met een opmerkelijk initiatief: een Enterprise Java-zomercursus voor schoolverlaters, gesteund door de VDAB.

Axxes, dat binnen zijn ict-ontwikkelingspoot zowel .Net- als Java-consultants ter beschikking heeft, ondervond sinds begin dit jaar een moeilijke instroom van mensen met ervaring in Java, zo vertelt ons Benjamin Goesaert, medezaakvoerder van Axxes. “We hebben de indruk dat de Java-ontwikkelingen bij de bedrijven een tijdje hebben stilgelegen, maar sinds dit jaar weer volop op gang zijn gekomen. Anderzijds lijken er ook minder studenten die richting gekozen te hebben. Java is nu eenmaal een vrij open en breed, maar daardoor ook complex terrein.” Zelf mensen opleiden dan maar. En omdat Axxes in 2008 ook al eens een .Net-cursus voor schoolverlaters had opgezet met een klant, was al snel het idee geboren om hetzelfde te doen met Enterprise Java.

Certificatie

“Voor schoolverlaters is deze cursus een ideale formule”, weet Goesaert. “Ten eerste is opleiding steevast één van de belangrijkste eisen die jonge it’ers stellen tegenover hun werkgever. En ten tweede ondervinden veel jonge afstudeerders dat ze nog wat te weinig praktische kennis en ervaring hebben.” Om in te spelen op dat laatste euvel heeft Axxes voor deze cursus een docent van de Antwerpse Karel De Grote Hogeschool geëngageerd. “Die borduurt meer praktijk- en casegericht voort op de geziene stof.” En omdat de cursus gesteund wordt door de VDAB kan Axxes ook een VDAB-lesgever inschakelen. “De rest van de lesgevers zijn eigen consultants, die elk lesgeven in hun eigen Java-specialisatie.”

De cursus ging begin augustus van start met 8 deelnemers en liep gedurende een maand, om uit te monden in de uitwerking van een grote praktijkcase. “Van de 8 mensen zijn er 7 schoolverlaters en 1 iemand die zich binnen ons bedrijf laat omscholen”, vertelt Goesaert. “Iedereen van hen blijft na de cursus bij ons in dienst.” Omdat het een VDAB-gesteunde cursus is, betaalt VDAB tijdens de lesperiode een deel van het loon van de deelnemers. Na de cursus gaan ze ofwel aan de slag in een bestaand project bij een klant, ofwel krijgen ze een vervolgtraject bij Oracle, om zich te kunnen laten certificeren. “90 procent van onze consultants is op één of andere manier gecertificeerd, dus dat verwachten we ook van hen.”

Android

De zomercursus kreeg trouwens nog een extra lokkertje, door ook een extra weekje Java-ontwikkeling voor Android te voorzien. “Naast een teaser is dat ook ingegeven door de grote vraag naar professionele Android-ontwikkelaars die we verwachten. Op termijn zouden we bij Axxes zo ook een ‘Mobile’-entiteit willen uitbouwen.”

Als de markt gunstig blijft, zullen er de volgende jaren nog zomercursussen volgen. “Dat is niet alleen aantrekkelijk voor de deelnemers, het is ook interessant voor de consultants die de lessen geven. Het zorgt voor wat variatie in de dagelijkse taken, het is erg visibel binnen het bedrijf en creëert een positieve sfeer.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content