Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

“Wij zijn een bank, maar dan voor media en documenten”, vergelijkt Jan Lambrechts, ceo en oprichter van Yuntaa. “Je kan bij ons bestanden bewaren, delen, verspreiden,…” Een gelikte metafoor om te zeggen dat Yuntaa – volledig in het verlengde van de web 2.0-filosofie – online opslag aanbiedt. Yuntaa heeft naar de buitenwereld toe drie gezichten: Yuntaa. com, dat een online opslagplatform voor consumenten wil zijn, Yuntaa. biz dat de bedrijfsklanten wil aanspreken en een OEM-versie. “Elke poot is even belangrijk”, klinkt het.

Jan Lambrechts stamt zelf uit de ‘server based computing’-wereld: thin clients met één grote server of mainframe. “Maar het gemak dat ‘server based computing’-opleverde was nooit beschikbaar voor de thuisgebruiker. Toen ik besef kreeg van die leemte, ben ik een businessplan beginnen opstellen.” Daarna moest Lambrechts op zoek naar opslaginfrastructuur en naar een back-end. “Andy Barrett (nu cio bij Yuntaa), een man met 9 jaar Oracle-ervaring, bracht ons bij Oracle databasesoftware. Via een partner belandde ik in India waar we een team van 20 programmeurs konden samenstellen.”

Markt openbreken

2007 werd gewijd aan programmeren, terwijl Lambrechts ondertussen nog bij Avnet en Cisco werkte. “In juni 2007 was het geld erdoor. Toen hebben we besloten om online te gaan om visibiliteit te creëren. Voorts hebben we deelgenomen aan de European Venture Market in Berlijn en die ook gewonnen en uiteindelijk, eind 2007, 1 miljoen euro opgehaald bij Arkafund.” Door die investering is Luc De Vos (ex-EUnet, ex-Ping) voorzitter geworden van de raad van bestuur van Yuntaa. “Dat was één van de grootste pluspunten. Hij biedt een enorme toegevoegde waarde.”

In april volgt de lancering van Yuntaa. biz. “Dat wordt een dergelijk innovatieve oplossing voor online back-up dat ze de markt volledig zal openbreken”, klopt Lambrechts zich op de borst. “Ik maak me zelfs sterk dat we in één klap naar de leiderspositie zouden kunnen springen.” Lambrechts ziet niet echt één grote concurrent. “Wij zijn een Zwitsers zakmes voor online opslag.” Het bedrijfje heeft bovendien Fujitsu Siemens, Oracle en EMC als technologische partners, niet van de minsten. “Zij geloven sterk in ons.” Het idee dat een opslagreus als EMC bij succes van Yuntaa wel eens voor een overname zou kunnen gaan, noemt Lambrechts dan ook “niet onwaarschijnlijk”.

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content