1 op 2 Belgische CIO’s meldt datalek niet aan CEO

© iStock
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

48% van de Belgische cio’s zegt een belangrijk datalek niét te rapporteren aan het management. Dat is merkelijk meer dan in Nederland (31%) en het emea-gemiddelde van 25%, zo blijkt uit een onderzoek van Vanson Bourne in opdracht van VMware.

Zowat een kwart (24 procent) van de it-beslissers en eveneens 24 procent van de werknemers van bedrijven in België vindt dat de ceo verantwoordelijk moet worden gehouden voor de eventuele schade en andere gevolgen van belangrijke data-inbreuken of cyberaanvallen. Toch geeft bijna de helft (48 procent) van de Belgische cio’s aan niet alle belangrijke cyberaanvallen te melden bij het senior management. Dit blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne, uitgevoerd in opdracht van VMware. In totaal werden 1.700 it-beslissers en 3.500 medewerkers van bedrijven met meer dan 1.000 werknemers ondervraagd waarvan 100 cio’s in ons land en 200 Belgische werknemers.

7 op 10 Belgische bedrijven verwacht een cyberaanval

Maar liefst 69 procent van de Belgische it-beslissingsnemers verwacht bovendien dat zijn bedrijf binnen nu en 3 maand het slachtoffer zal worden van een cyberaanval. Ook hier scoort ons land merkelijk hoger dan het emea-gemiddelde van 37 procent. Gevraagd naar de meest zwakke plek in de cybersecurity van hun organisatie, antwoordt 46 procent van de Belgische it-beslissingsnemers “nonchalante of ongetrainde werknemers op het vlak van cyberaanvallen”. 47 procent van de Belgische it-beslissingsnemers heeft het over “aanvallen die sneller evolueren dan hun beveiliging”.

Aan de kant van de werknemers wordt inderdaad niet altijd even zorgvuldig omgesprongen met security. Een kwart van de ondervraagde Belgische werknemers zegt bereid te zijn het risico te lopen om niét in orde te zijn met de veiligheidsmaatregelen van hun bedrijf als ze daardoor hun job efficiënter kunnen uitvoeren. En ook dat is alweer meer dan het Europese gemiddelde van 17 procent.

Cybersecurity is geen prioriteit

Het gebrek aan volledige openheid van zaken geeft aan dat degenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de prestaties van de organisatie, geen compleet beeld hebben van de risico’s die cyberaanvallen met zich mee brengen. Dit wordt gesterkt door de uitkomsten van een onderzoek eerder dit jaar, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit eveneens in opdracht van VMware. Dat onderzoek liet zien dat slechts 8 procent van de corporate leiders in de emea-regio cybersecurity ziet als prioriteit voor de organisatie. Die discrepantie met de toenemende hoeveelheid en intensiteit van cyberaanvallen, maakt dat Belgische bedrijven aanzienlijke risico’s lopen op datalekken, verlies van intellectueel eigendom en de daaruit volgende reputatieschade.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content