1 op 5 Belgen schakelt mobiele telefoon uit in het buitenland
Uit een Europese peiling blijkt dat de meeste Europeanen in het buitenland minder gebruik maken van hun mobiele telefoon. Eurocommissaris Neelie Kroes staat “versteld” en wijst erop dat de telecombedrijven door hun prijsstrategieën ongeveer 300 miljoen gebruikers mislopen.
Uit een Europese peiling blijkt dat bij 28 procent van de Europeanen en 21 procent van de Belgen de mobiele telefoon uitgezet wordt op reis. Slechts acht procent van de Europeanen (en 10 procent van de Belgen) telefoneert in het buitenland even vaak als in eigen land.
De meeste Europeanen leggen ook hun sms-gedrag aan banden. Slechts één op vijf Europeanen (en 27 procent van de Belgen) stuurt op reis evenveel sms’jes als thuis.
Het gebruik van mobiel internet daalt nog meer wanneer Europeanen de grens oversteken. Bijna de helft (47 procent) van de Europeanen zou in een ander land nooit e-mail of sociale media gebruiken, tegenover 41 procent van de Belgen.
Van de bevraagde Europeanen gebruikt amper negen procent e-mail in het buitenland op dezelfde manier als thuis, van de Belgen 14 procent. Zes procent surft in een ander land even vaak op Facebook of andere sociale media, tegenover 9 procent van de Belgen.
Neelie Kroes staat versteld
“Ik sta ronduit versteld van deze cijfers”, reageert Kroes, die eens te meer de roamingkosten op de korrel neemt. “Consumenten beperken hun telefoongebruik zo veel mogelijk, tot op het extreme af, en daar worden de bedrijven ook niet beter van. Het gaat niet om een strijd tussen vakantiegangers en telecombedrijven.” De Nederlandse wijst erop dat ook de ontwikkelaars van reisgids-, foto- en plattegrond-apps lijden onder de roamingkosten.
Offensief tegen roamingkosten
De Commissie lanceerde sinds 2008 een offensief tegen roamingkosten. Intussen zijn de prijzen voor gesprekken en sms’en met 80 procent gedaald, die voor dataroaming met 90 procent. Vanaf deze zomer moeten Europeanen op reis een andere aanbieder kunnen kiezen dan hun aanbieder op de thuismarkt om de roamingkosten te beperken. Intussen presenteerde de Commissie ook voorstellen die ervoor moeten zorgen dat de roamingtarieven tegen 2016 zo goed als afgeschaft worden. (Belga/MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier