1 op de 1000 Belgische pc’s besmet met DNS Changer

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Tot nu toe telde CERT.be in ons land een duizendtal met DNS Changer geïnfecteerde pc’s. Dat is relatief weinig gezien het totale aantal besmettingen.

Tot nu toe telde CERT.be in ons land een duizendtal met DNS Changer geïnfecteerde pc’s. Dat is relatief weinig gezien het totale aantal besmettingen.

Even recapituleren. Op 13 februari opende CERT.be, het Belgische federale cyber emergency team, een speciale website www.dns-ok.be waar surfers kunnen nagaan of hun pc besmet is met ‘DNS Changer’-malware. Dat is nodig omdat besmette pc’s vanaf 7 maart mogelijk niet langer op internet geraken.

Eind februari telde de site al meer dan 750.000 unieke bezoekers, waarvan er tot nog toe een duizendtal effectief geïnfecteerd waren. Het gaat dus momenteel om een relatief klein aantal besmettingen – iets meer dan 1 computer op de 1000 – in ons land, zeker gezien het totale aantal besmettingen geschat wordt op meer dan 4 miljoen computers in meer dan 100 landen.

De DNS Changer malware zorgde er voor dat gebruikers automatisch op kopies van bekende websites terecht kwamen, die bedoeld waren om gegevens te stelen en allerlei reclame te tonen, waarmee de cybercriminelen geld opstreken. Dat gevaar is intussen geweken omdat de FBI voorlopig een tijdelijke server opgezet heeft die de omleiding door het virus opvangt. In principe verdwijnt deze server op 7 maart, zodat geïnfecteerde computers niet langer op het internet raken. Momenteel bekijken de autoriteiten in de Verenigde Staten wel of de servers nog enkele maanden langer online kunnen blijven.

Update
Ondertussen werd beslist om de servers nog 4 maand langer te laten draaien. Dat wil zeggen dat gebruikers nog tot 8 juli tijd hebben om te controleren of hun systeem al dan niet besmet is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content