10 dingen die iOS 9 in huis heeft

© Reuters

Apple kondigde op zijn Worldwide Developers Conference een hele lijst verbeteringen in iOS aan. Dit zijn de belangrijkste nieuwigheden van iOS 9.

1. Multitasking

Het wordt mogelijk meerdere apps tegelijk te gebruiken. Op de iPad Air 2 kan men twee schermen tegelijk openen in een ‘Split View’. Voor oudere iPads en de iPad mini komt er een minder rijke variant: ‘Slide Over’. Daarmee kan een tweede venster openen aan de zijkant van het scherm die het hoofdscherm deels overlapt. Anders dan bij Split View kan men dan die eerste app niet gebruiken. Los daarvan kan men tijdens het bekijken van video’s een andere activiteit ondernemen – zoals browsen – terwijl de video of het Facetime-gesprek in een venstertje doorspeelt.

2. Betere assistentie

De persoonlijke assistent Siri is nu in staat gedragspatronen te herkennen en daarop in te spelen, en kan ook inspelen op de context waarin informatie opgevraagd wordt. Zo kan een iPhone muziek opzetten op het moment dat iemand zijn koptelefoon inplugt op een tijdstip dat hij of zij altijd gaat joggen, of een audioboek afspelen wanneer iemand van huis wegrijdt naar zijn werk en daarbij gewoonlijk een boek laat voorlezen. Het is ook mogelijk om Siri de opdracht te geven ergens aan herinnerd te worden als je thuiskomt, of op kantoor. En Siri kan de mail doorzoeken om te kijken of het een telefoonnummer kan thuisbrengen, wanneer gebeld wordt vanaf een nummer dat niet in het adresboek staat.

3. Verminderd energieverbruik

iOS 9 krijgt een Low Power-stand, die activiteiten in de achtergrond uitschakelt. Mail wordt alleen nog opgehaald als je daar opdracht toe geeft, de helderheid van het scherm wordt teruggebracht, etc. De toesteleigenaar kan ervoor kiezen om aan de Low Power-optie herinnerd te worden als de accu op 20 en 10 procent van zijn capaciteit is. Deze stand zou 3 uur extra gebruikstijd opleveren. Daarnaast heeft de iPhone vanaf iOS 9 in de gaten als hij met het scherm naar beneden op een oppervlak wordt gelegd. iOS schakelt het display dan uit. Samen met andere aanpassingen zou dit een extra gebruiksduur per acculading van gemiddeld 1 uur opleveren.

4. Betere integratie met iCloud

iOS 9 bevat een app om de bestanden op iCloud te beheren. Die app kan via het instellingenmenu geactiveerd worden.

5. Maps voor OV

De ingebouwde Maps-navigatie-app wordt beter toegespitst op het gebruik van openbaar vervoer. Maps geeft de locatie van metrostations en dergelijke preciezer aan, en kent ook de dienstregelingen van de netlijnen en loopafstanden tussen stations, zodat je een reis per OV met Maps kunt plannen. Al hebben wij daar vooralsnog niets aan: de plannings- en overstapinformatie is in eerste instantie alleen beschikbaar voor Berlijn, Londen, Mexico City en enkele belangrijke Amerikaanse en Chinese steden.

6. Nieuwsvoorziening

iOS 9 wordt standaard uitgerust met een intelligente Nieuws-app. Die kan niet alleen makkelijk verschillende nieuwsbronnen combineren, maar kan ook suggereren bepaalde artikelen te lezen op basis van de interesses waarnaar de app gepeild heeft.

7. Vind-functionaliteit standaard aanwezig

Find my Friends en Find my iPhone zijn standaard onderdeel van iOS 9, en hoeven dus niet meer apart gedownload te worden.

8. Verbeterde beveiliging

Op apparaten met vingerafdrukherkenning wordt in iOS 9 standaard om een zescijferige code gevraagd. Wie de voorkeur geeft aan een viercijferige code, kan dat nog wel instellen bij de opties. Het wordt ook mogelijk om behalve cijfers ook letters te gebruiken wachtwoorden.

9. Hoofdletterstand beter herkenbaar

Bij het indrukken van de shift-toets, worden de letters op het toetsenbord in hoofdletters weergegeven.

10. Geen afvallers

iOS 9 draait op alle apparaten die al iOS 8 aankonden. Dat betekent: op iPhones vanaf versie 4S, iPads vanaf versie 2, alle iPad Mini’s en de iPod Touch van de vijfde generatie. iOS 9 heeft bovendien minder ruimte nodig om zichzelf te installeren. Waar iOS 8 4,6 GB vrij geheugen nodig had, neemt iOS 9 genoegen met 1,3 GB.

iOS 9 komt in de herfst van dit jaar op de markt als een gratis update. Ontwikkelaars kunnen de bètaversie en de bijbehorende ontwikkeltools downloaden op developer.apple.com. Een algemeen toegankelijk bètaversie wordt in juli gepubliceerd op beta.apple.com.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content