10 dingen die u mogelijk nog niet wist over zoeken in Google
10-12-2014, 12:15
Bijgewerkt op: 17-08-2022, 07:10
Wanneer je op zoek gaat naar informatie is Google in de meeste gevallen de eerste reflex. Meestal vind je ook wat je zoekt. Maar soms geeft de zoekmotor geen enkel pertinent resultaat. Er bestaan dan enkele trucjes om de opzoeking te verfijnen.
- Als je een pagina wil vinden waarin een exacte uitdrukking staat, moet je die tussen aanhalingstekens plaatsen. Zo zal “de effecten van de vervuiling op het klimaat” enkel verwijzen naar pagina’s waarin die zin vermeld staat.
- Als je verschillende woorden in Google ingeeft, kan je enkel de pagina’s verkrijgen die slechts één van de woorden bevatten. Om pagina’s met alle woorden te zoeken moet je het teken “+” gebruiken. Met het teken “-“daarentegen, kan je bepaalde resultaten uitsluiten. Zo zal China+Korea +Japan bijvoorbeeld enkel verwijzen naar pagina’s waarin die drie woorden staan.
- Als je informatie op een bepaalde website wil zoeken, kan je dat duidelijk maken met de vermelding “site:”. Zo zal Ebola site:knack.be bijvoorbeeld enkel verwijzen naar artikels op knack.be over Ebola.
- Om de opzoeking enkel tot de titel te beperken kan je enkel de vermelding “intitle” intikken, zodat Google de sleutelwoorden enkel in de titel van de artikels zoekt. Die techniek wordt met de functie “+” gebruikt. Zo zal intitle:federer+nadal enkel de artikels met die twee namen in de titel geven.
- Je kan ook iets opzoeken in de URL van de websites. Zo kan je dankzij de functie “allinurl” aan Google vragen enkel de pagina’s te tonen waarvan de URL de gewenste woorden bevat. Die techniek kan ook met de functie “+” gebruikt worden. Zo geeft allinurl:sony+nintendo bijvoorbeeld enkel de pagina’s waarvan de URL de termen Sony en Nintendo bevat.
- Als je informatie over een beeld hebt waarvan je informatie wil opzoeken, kan je via Google Images het gewenste beeld selecteren en gelijkaardige foto’s en pagina’s vinden.
- Naast die zoektools vind je op Google ook enkele andere plezierige functies: Als je “Atari Breakout” in Google Images tikt, wordt een deel van het bekende spel automatisch gelanceerd.
- Als je “Zerg Rush” in de zoekmotor tikt, verschijnen er boze O-tjes die je resultaten teniet proberen doen. Je kan ze uitschakelen met je muis.
- Als je “Conway’s Game of Life” in de zoekfunctie ingeeft, verschijnen er cellen op je scherm. Laat de “magie” zich voltrekken en bekijk de werking van de cellen.
- Tenslotte kan je op dit adres Pacman spelen met de kleuren van het Google logo. Het niveau is niet even uitgewerkt als het originele spel, maar de nostalgie slaat onmiddellijk toe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier