10 eenvoudige tips om uw online privacy te beschermen (volgens Infosecurity)

De vakbeurs Infosecurity Belgium vindt dit jaar plaats op 26 en 27 maart in Brussels Expo. De organisatie geeft alvast 10 tips om bewuster en veiliger te surfen.

Infosecurity Belgium vindt dit jaar plaats op 26 en 27 maart in Paleis 8 van Brussels Expo. Het event leert professionelen uit de IT-sector hoe zij zich beter kunnen beschermen tegen cyberaanvallen of schendingen van privacy. Maar hoewel de beurs gericht is op de bedrijfswereld, kunnen uiteraard ook particuliere gebruikers bewuster en veiliger leren surfen. Deze 10 tips van Infosecurity helpen u om identiteitsdiefstal te voorkomen.

1. Vergeet niet dat het internet een publieke plaats is
Evident maar basiskennis: weet dat alles wat u schrijft of deelt op het internet publiek is. De info kan zich snel verspreiden en is moeilijk te verwijderen.

2. Richt u tot de asterisk
Ook evident maar nog meer basiskennis: let op met het delen van persoonlijke gegevens. Vaak wordt een waslijst aan persoonlijke informatie gevraagd wanneer u zich inschrijft voor een online service. Beperk u zo veel mogelijk tot de verplichte velden (vaak aangeduide met een asterisk (*).

3. Overweeg tijdelijke kredietkaartnummers tijdens het online shoppen
Veel creditcardbedrijven, zoals Entropay, bieden hun klanten de mogelijkheid aan om tijdelijke creditcardnummers te activeren om veiliger te kunnen shoppen op internet. De kaarten zijn slechts geldig gedurende een beperkt aantal transacties, wat de mogelijkheid tot diefstal of fraude beperkt.

4. Gebruik sterke paswoorden en vergeet niet om af te melden
Een ideaal wachtwoord bestaat uit minimum 12 tekens en bevat letters en nummers, hoofd- en kleine letters en tekens. Vergeet ook zeker niet uit te loggen na elk bezoek, zeker na het gebruik van een publieke of gedeelde computer.

5. Gebruik een antivirussoftware en antispyware-bescherming
Wanneer u iets downloadt, trekt u soms ook ongewenste ‘tracking files’ binnen. Deze kunnen schade berokkenen aan uw computer en uw persoonlijke data stelen. Gebruik antivirussoftware en antispyware-bescherming om dit te vermijden.

6. Maak gebruik van de privacy-opties van uw browser
Stel de browser correct in voor de nodige bescherming. Denk ook aan uw privacybescherming op sociale netwerksites door uw profiel af te schermen voor onbekenden, toestemming te vragen voor tags enzovoort.

7. Wees voorzichtig met het delen van uw locatie Locatiegegevens zijn gedroomde informatie voor adverteerders, maar evengoed voor inbrekers die zo te weten kunnen komen wanneer u niet thuis bent. Uw locatie kan ook passief worden gedeeld via uw smartphone. Om dit te vermijden schakelt u best de GPS-connectie op uw toestel.

8. Gebruik meerdere e-mailadressen en vermijd uw volledige naam Door meerdere e-mailadressen te gebruiken – bijvoorbeeld privé, werk, online shopping,.. – zal een hacker die één mailadres gehackt heeft, niet tot de informatie van de andere adressen geraken. Verder kan het ook nuttig zijn voor websites waar men het mailadres vraagt, om er een op te geven dat niet bestaat uit uw volledige naam. Op die manier kan men u moeilijker identificeren.

9. Als u afspreekt met iemand die u online ontmoet hebt, doe dit dan op publieke plaatsen en licht familie of vrienden in
Bij ontmoetingen met online contacten wordt aangeraden vrienden of familie in te lichten van deze ontmoeting en deze op een openbare plek te laten plaatsvinden. De online persoon is niet altijd wie hij/zij beweert te zijn.

10. Googel uzelf regelmatig
Door uzelf te googelen, ziet u welke persoonlijke informatie publiek beschikbaar is. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content