10 redenen om niet te upgraden naar Windows 10

© Reuters

Woensdag lanceert Microsoft het langverwachte Windows 10. De troepen van Satya Nadella zouden graag zien dat iedereen zo snel mogelijk overstapt, maar is dat wel nodig? En moet jij dat ook doen?

Microsoft steekt niet onder stoelen of banken dat het graag ziet dat iedereen zo snel mogelijk overstapt naar Windows 10. Dat heeft deels te maken met de pijnlijke ervaringen met Windows XP, dat zelfs een jaar nadat het over de uiterste houdbaarheidsdatum is, nog op veel plaatsen in gebruik is.

Maar het zou Microsofts leven ook enorm vergemakkelijken als het niet meer met zo veel Windows-versies rekening zou hoeven te houden als nu het geval is. En het kan zich natuurlijk ook beter profileren wanneer het gebruikers van zijn vlaggenschipproduct steeds een moderne gebruiksomgeving kan bieden.

Microsoft gaat behoorlijk ver om klanten over te halen om op de Windows 10-trein te springen. Wie Windows 7 of 8.1 draait, kan tot 29 juli 2016 gratis upgraden. En die doelgroep heeft inmiddels ook via Windows Update een officiële uitnodiging ontvangen die nu als een in het wit uitgevoerd Windows-vlaggetje op je taakbalk geprikt is.

Maar is het ook echt verstandig om die uitnodiging te accepteren? Er vallen zeker 10 redenen te bedenken om dat toch maar niet te doen.

  1. Je pc draait prima: ‘If it ain’t broke, don’t fix it’ geldt ook voor computers. Het aanbrengen van veranderingen in de configuratie kan onverwachte gevolgen hebben. Misschien geen onoplosbare problemen, maar pc-problemen consumeren in de regel wel heel wat tijd.
  2. Je hebt geen zin in nog maar eens een nieuwe interface: In Windows 10 keert het startmenu terug dat we allemaal kennen uit Windows-versies voor Windows 8. Maar daarmee is niet gezegd dat alles in Windows 10 net zo werkt als in Windows 7 of zoals in Windows 8.1. Wie overstapt naar een nieuwe Windows-variant moet accepteren dat hij zich af en toe mispakt op zoek naar een bepaalde functie.
  3. Je bent huiverig voor vastlopers en storingen: Windows 10 lijkt nog niet helemaal klaar. Microsoft heeft de laatste weken aan een hoog tempo nieuwe tussenversies – zogenaamde builds – uitgebracht, en dat liep niet altijd van een leien dakje. Afgelopen weekend lanceerde Microsoft een update voor de insiders die Windows 10 testen, die onder bepaalde omstandigheden de Verkenner liet vastlopen. Met Intel werkte Microsoft nog te elfder ure aan een bug waardoor Windows 10 zowaar 10 procent van het accuvermogen van mobiele apparaten verspilde. De nieuwe browser Edge lijkt ook nog wel wat oplapwerk te kunnen gebruiken. Symantec, bekend van de Norton-beveiligingsproducten, ontraadt het gebruik van deze browser zelfs omdat hij geen extensies ondersteunt; Norton Antivirus maakt gebruik van extensies om het websurfen veiliger te maken.
  4. Je vreest problemen door de gedwongen updates: Met Windows 10 kunnen gebruikers niet meer kiezen of ze een update willen accepteren: Microsoft wil zijn Windows 10-platform zo veel mogelijk gelijktrekken. De ervaringen van de insiders leren dat langs deze weg ook updates verspreid worden die voor problemen zorgen. Dat geldt met name voor updates van de devicedrivers. Nvidia lanceerde bijvoorbeeld onlangs nog devicedrivers die enkele insiders tot wanhoop dreven.
  5. Je gebruikt applicaties die niet klaar zijn voor Windows 10: Mainstream-applicaties zullen ongetwijfeld draaien op Windows 10. Maar sommige softwareontwikkelaars zullen hun applicatie niet op tijd geschikt hebben gemaakt voor Windows 10. Check dat dus eerst, en let vooral op wanneer je op je eigen pc of laptop werkt met de zakelijke toepassingen van je bedrijf. Daar is het risico op problemen het grootst.
  6. Je gebruikt oude randapparatuur: Wie oude randapparatuur heeft staan, kan er niet van uitgaan dat die zonder problemen of überhaupt werkt onder Windows 10. Ondersteuning van floppy drives vervalt; daarvoor moet men te rade bij de leverancier van de drive.
  7. Je systeem zit op het randje van wat Windows 10 vergt: Een pc die Windows 7 kan draaien, kan ook Windows 10 aan. Maar het is niet gezegd dat je systeem lekker draait als het net aan de minimumeisen voldoet. Zelfs met 2 gigabyte RAM draait Windows 7 al niet vlot. Nieuwe functies zoals de spraakassistent Cortana zullen – eenmaal beschikbaar in het Nederlands – allicht ook niet draaien op systemen die nu net nog Windows 7 aankunnen.
  8. Je bent gehecht aan onderdelen die verdwijnen: In Windows 10 verdwijnen de desktop gadgets die in Windows 7 geïntroduceerd werden, en ook het Windows Media Center is verdwenen. Wie daaraan gehecht is, stapt dus beter niet over. Ook een DVD-speler ontbreekt. Die wordt nog wel toegevoegd, maar tot die tijd moet men daarvoor software van een andere partij gebruiken.
  9. Je kan maar een maand downgraden: In de Technical Preview zat een optie om makkelijk terug te gaan naar de vorige versie van Windows die je gebruikte. In de meest recente builds is die verdwenen. In een toelichting op het verdwijnen van die optie zei Microsoft dat het wel mogelijk zal zijn om terug te schakelen, maar dat dat dan binnen een maand moet gebeuren. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is onduidelijk. Maar dat je daar nog eens zo lang mee bezig bent als met de installatie, lijkt waarschijnlijk.
  10. Je zit niet op een schopstoel: Windows 7 en 8 worden nog lange tijd ondersteund. Windows 7 – als je Service Pack 1 hebt geïnstalleerd – tot 14 januari 2020, Windows 8.1 tot 10 januari 2023. Dat is waarschijnlijk langer dan de levensduur van je huidige pc of laptop; de kans dat je later alsnog Windows 10 moet kopen kan je dus meteen uitsluiten.

Het goede nieuws voor Windows-gebruikers die niet, of niet snel naar Windows 10 willen overstappen, is dat tijdens de eerste golf alleen de testers de nieuwe versie krijgen, en de kopers van een nieuwe pc met Windows 10. Je kunt dus even de kat uit de boom kijken. Als je er toch oren naar hebt – of krijgt – wacht dan niet langer dan tot 28 juli 2016, want daarna is de overstap naar Windows 10 ook voor gebruikers van Windows 7 en 8.1 niet gratis meer.

(FT i.s.m. AutomatiseringGids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content