10 redenen om wél over te stappen op Windows 10

© Windows 10

Vandaag lanceert Microsoft Windows 10. Het softwarebedrijf hoopt dat iedereen zo snel mogelijk overstapt naar het nieuwe besturingssysteem, maar is dat echt noodzakelijk? Hier zijn alvast tien redenen om het wél te doen.

Microsoft bouwt al een tijdje de spanning op door telkens kleine tipjes van de sluier te lichten en voortdurend met nieuwe, betere proefversies (‘builds’) te komen van Windows 10. Dat heeft gezorgd voor een continue stroom aan berichten over de vernieuwingen in het opgefriste besturingssysteem. Mede daardoor kunnen we nu al een behoorlijk goed beeld schetsen van de voordelen die verbonden zijn aan de overstap.

  1. Windows 10 is gratis: Wie Windows 7 met Service Pack 1 of Windows 8.1 draait, kan gratis overstappen naar Windows 10. Dat is een interessant voordeel, want in de winkel kost Windows 10 119 euro. Opgelet: het aanbod om gratis over te stappen geldt slechts 1 jaar, tot en met 28 juli 2016.
  2. Het platform wordt 10 jaar lang gratis up-to-date gehouden: Microsoft belooft Windows 10 de komende 10 jaar – tot 14 oktober 2025 – zonder bijkomende kosten te voorzien van patches én van functionele verbeteringen. Dat betekent dat je 10 jaar lang gebruik kan blijven maken van een volledig up-to-date besturingssysteem. Het apparaat waarop je het gebruikt zal eerder sterven dan je kopie van Windows 10.
  3. Snelheid: Windows 10 start veel sneller op dan Windows 7. Dat voordeel hebben gebruikers van Windows 8.1 niet, maar Windows 8.1 heeft natuurlijk relatief weinig gebruikers (naar schatting 16 procent van de pc’s). Wie graag computerspelletjes speelt, kan profiteren van DirectX12, de nieuwe ‘engine’ voor het genereren van 3D-beelden. Deze zou tot 2 keer zo krachtig zijn als zijn voorganger, versie 11.
  4. Verbeterde beveiliging: Microsoft heeft de beveiligde opstartfunctie in Windows 8 nog verbeterd: je kan Secure Boot nu zo instellen dat de verplichting om bij het opstarten alleen code toe te staan die door Microsoft of de pc-leverancier getekend is, niet omzeild kan worden. In de vorm van Passport introduceert Windows 10 een methode om veilig in te loggen op websites zonder dat er wachtwoorden hoeven te worden gewisseld; verificatie dat je het apparaat in je bezit hebt via invoeren van een pin of biometrische identificatie volstaat. Dat maakt niet alleen het onthouden van wachtwoorden overbodig, het voorkomt ook dat je wachtwoord wordt buitgemaakt bij een hack van een website die je regelmatig bezoekt. Althans, wanneer de website-uitbater Passport ondersteunt. Met Windows Hello introduceert Microsoft biometrische authenticatie voor het ontsluiten van je hardware. Dat kan via gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. Dat vergt wel speciale hardware die op de meeste bestaande systemen (nog) niet aanwezig is.
  5. Een browser die zich kan meten met de concurrentie: Microsoft levert met Windows 10 ook een nieuwe browser, Edge. De eerste tests tonen aan dat Edge goed presteert, vele malen beter dan Internet Explorer. Microsofts nieuwe browser evenaart de concurrentie of troeft deze zelfs af waar het gaat om de verwerking van JavaScripts. Anderzijds laat de verwerkingssnelheid bij HTML 5 nog wat te wensen over, al heeft Microsoft ook op dat vlak progressie geboekt de voorbije maanden. Edge zou ook veiliger zijn dan Internet Explorer, al wordt dat door sommige securitybedrijven voorlopig nog in twijfel getrokken.
  6. Een intelligente spraakassistent: Met de spraakassistent Cortana zet Microsoft een nieuwe standaard. Recensies zijn lovend over de kwaliteit, met name ook op het vlak van de integratie met het besturingssysteem. Qua ontwikkeling ligt Cortana voor op Apples Siri en Google Now, menen velen. Eén nadeel: in België zullen we er nog even op moeten wachten, omdat een Nederlandstalige versie ontbreekt.
  7. Eén besturingssysteem voor al je apparaten: Windows 10 werd ontwikkeld als universeel systeem. Het draait dus op zowel pc, smartphone als tablet. Dat heeft het voordeel dat je apps kan ontwikkelen die naadloos met elkaar interageren over alle platformen heen. Dankzij ‘Continuum’ schakelt Windows 10 daarbij automatisch over op de gewenste modus. Bij een twee-in-één werkt Windows 10 automatisch met aanraakscherm (als er geen muis en toetsenbord aanwezig zijn). De lay-out van het scherm wordt automatisch aangepast om de vinger-bediening te vereenvoudigen. Het startscherm en apps starten dan in een volledig scherm. Detecteert Windows 10 een toetsenbord en muis, dan krijgt de gebruiker een pop-up met de vraag of hij in desktop-modus wil werken. Haal je muis en toetsenbord weg, dan krijg je de keus om voor de tablet-modus gaan.
  8. Eenvoudig samenwerken met je smartphone en tablet: Met de Phone Companion-app maakt Windows 10 het erg eenvoudig om je iOS- of Android-apparaat te koppelen aan je Windows 10-apparaat. Dat maakt het mogelijk om foto’s op je smartphone of tablet rechtstreeks te bekijken op je pc, op alle apparaten muziek te beluisteren via OneDrive, OneNote-materiaal te bekijken of te werken in Office-bestanden – als je de juiste apps geïnstalleerd hebt – en Cortana te gebruiken.
  9. Virtuele desktops: Het kan heel handig zijn om tussen verschillende werkbladen te kunnen schakelen; het lijkt dan net of je systeem meer schermen heeft, zonder dat je die schermen fysiek op je bureau hoeft te hebben staan. Windows 10 biedt die mogelijkheid met een klik of druk op de taakbalk.
  10. Verbeterde apps: De Windows-apps zijn over de hele lijn verbeterd ten opzichte van Windows 8. De functies zijn toegankelijker gemaakt, en de vensters waarin ze openen zijn nu ook qua vorm aan te passen. Met name over de verbeteringen in mail, de agendafunctie en Maps zijn recensenten te spreken. De Mail-app ondersteunt nu ook POP-gebaseerde mail, maakt mail beter te beheren en biedt meer ondersteuning bij het opstellen en redigeren van je boodschap, inclusief spellingscontrole. Op een tablet kan de mail-app met de vingers bediend worden. De agenda-functie is overzichtelijker, en is eenvoudig te integreren met Google-calendar of een iCloud-agenda. De Maps-app is beter ontworpen en handiger in gebruik, met verbeterde zoekfunctie naar hotels, winkels etc. Maps biedt in de vorm van 3D cities de mogelijkheid tot virtuele bezoekjes aan steden, en heeft ook een Streetview-achtige modus. Maps kan nu ook kaarten downloaden ter gebruik offline. En de app is desgewenst te bedienen met Cortana. De opdracht aan de spaakassistent: ‘Hoe kom ik op de Vismakt in Brussel’ (in het Engelsdus) volstaat om de aanwijzingen via de Maps-app op het scherm te toveren.

Met deze opsomming zijn niet alle nieuwigheden genoemd. Sommige recensenten worden bijvoorbeeld helemaal blij van het nieuwe configuratiescherm. Anderen roemen de integratie met cloudopslagdienst OneDrive, die volgens critici toch net iets minder handig is dan onder Windows 8.

De terugkeer van het Startmenu wordt links bejubeld en rechts bekritiseerd omdat deze toch net wat minder is dan in Windows 7. Er is een nieuw ‘Action Center’ dat alle waarschuwingen en suggesties op één punt bijhoudt, wat sommigen wel weten te smaken. Op zich lijken dat geen redenen om te upgraden, maar mooi meegenomen zijn ze wel.

Even geduld

Wie in de vernieuwingen aanleiding ziet om de overstap te maken, zal nog wel even geduld moeten oefenen. De gratis upgrade naar Windows 10 is niet onmiddellijk beschikbaar als je niet deel hebt genomen aan het Insider-programma. Dat heeft ook een voordeel: tegen de tijd dat je aan de beurt bent, hebben de Insiders de eerste definitieve versie al beproefd, en zullen ongetwijfeld nog wat kinderziektes verholpen zijn.

(FT i.s.m. AutomatiseringGids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content