
10 technologische snufjes voor onder de kerstboom
Het zijn de laatste dagen om uw kerstaankopen af te ronden. 10 gadgets die niet mogen ontbreken onder de kerstboom.
Miniboxen

Het sterproduct van de geluidsafdeling. Hifiketens werden zonder pardon opzij gezet en consumenten storten zich nu op de miniboxen. De docking stations waarmee je een smartphone rechtstreeks op een box kunt aansluiten, kennen een aanhoudende groei. Volgens consultant GfK zullen er in 2014 479.000 stuks verkocht worden in België, goed voor een omzet van 33 miljoen euro.
Er is net ook een nieuwe categorie op de markt: een systeem van multiroom-streaming dat je in alle ruimtes van het huis installeert. Het gaat om miniboxen die aangesloten zijn op het internet en die toegang geven tot streamingplatforms als Spotify of Deezer. ‘Het merk Sonos heeft die categorie producten uitgevonden. Gezien het succes zijn andere fabrikanten als Bose, LG, Sony en Samsung er ook mee begonnen’, verklaart Cédric Gonnet, commercieel directeur van MediaMarkt BeLux.
Het uitgebreide aanbod in de categorie van aangesloten miniboxen heeft de prijzen naar beneden gehaald. Volgens GfK bedraagt de gemiddelde prijs van een aangesloten box 269 euro. De verkoop van de categorie van producten zou in 2014 moeten verdubbelen: GfK verwacht volgend jaar 115.000 verkochte eenheden (tegenover 66.000 in 2013), goed voor een omzet van 31 miljoen euro.
Drones

Het is één van de rages van het moment. De van op afstand bestuurde vliegtuigjes met een fototoestel en een videocamera fascineren geeks en grote kinderen. Bij Mediamarkt vind je al 20 verschillende modellen. GfK heeft nog geen cijfers, aangezien het over een beginnende markt gaat waarin de prijzen nogal verschillen. Voor een DJI Phantom, een zeer populair model, moet je 1.300 euro neertellen. ‘Het is een wereldwijd succes. We hebben moeite met de bevoorrading’, vertelt Gonnet van MediaMarkt BeLux. ‘De basisprijs van een drone schommelt rond de 150 euro.’
Smartphones
De smartphone, een vaste waarde onder de technologische producten, blijft verder groeien in België. In 2014 zullen er volgens GfK maar liefst 2,7 miljoen exemplaren over de toonbank gaan. Dat zijn er 500.000 meer dan in 2013. In sommige winkels, zoals bij MediaMarkt, benadrukt men ‘dat het de categorie is die de meeste vooruitgang boekt. We hebben het over ongeveer 25% groei.’

Het aanbod wordt immers sterk uitgebreid met goedkopere producten van bijvoorbeeld Huawei of het verbazende Wiko, die beiden Samsung onder druk zetten. GfK stelt ook vast dat de gemiddelde prijs van de intelligente telefoon gedaald is van 315 naar 279 euro in 2013 en 2014. Toch blijven de iPhone van Apple en de Galaxy’s van Samsung, beiden uit een hogere prijsklasse, de Belgische markt domineren.
Tablets
Na een gigantisch succes in de loop van de afgelopen twee jaar krimpt de tabletmarkt wat ineen. In 2011 werden er 274.000 tablets verkocht, in 2012 760.000 en in 2013 uiteindelijk 1,33 miljoen tablets. Voor dit jaar voorspelt GfK een veel minder spectaculaire groei, met 1,35 miljoen verkochte exemplaren voor een omzet van 385 miljoen euro (tegenover 22 miljoen in 2013), wat een aanzienlijk cijfer blijft.
Cédric Gonnet (MediaMarkt) steekt zijn pessimisme echter niet onder stoelen of banken : ‘De tabletmarkt staat stil’, verklaart hij. ‘De mensen zijn er al mee uitgerust. En ze zijn ontgoocheld. Ze dachten dat ze hun laptop konden vervangen, maar beseffen dat een tablet toch vooral dient om te surfen en te spelen. Ze hebben altijd een notebook nodig om andere taken uit te voeren. Daartegenover zien we een mooie vooruitgang in de verkoop van Apple’s Macbooks, een mooi compromis tussen computer en tablet, dankzij zijn fijne en lichte eigenschappen’.
GoPro

De actiecamera’s zijn het ideale geschenk voor (extreme) sportliefhebbers. Je kan ze op een helm of op je kleren bevestigen en er je sportprestaties mee filmen. Ook al hebben heel veel merken een camera ontwikkeld blijft GoPro, de Amerikaanse uitvinder van de camera, marktleider in het segment. De naam GoPro wordt zelfs gebruikt voor de hele productcategorie…
Flatscreens
De flatscreen is weer helemaal terug. Dankzij innoverende technologie toont de consument weer interesse voor zijn goede oude televisie. De laatste jaren was de flatscreenmarkt volledig ingestort. Gezinnen zagen het nut niet in van nieuwe technologieën als 3D of ultra HD.
De 4k-televisies, met een uitzonderlijke beeldkwaliteit, overtuigen daarentegen meer en meer. Ook de nieuwe gebogen televisieschermen proberen een plaatsje op de markt te veroveren. ‘Die producten blazen nieuw leven in de markt’, stelt Gonnet vast. Resultaat: GfK verwacht een stabilisatie van de markt in 2014, met 803.000 verkochte eenheden (tegenover 801.000 in 2013) en een omzet van 494 miljoen euro. Toch staan we nog heel ver af van de cijfers uit de vorige jaren: 1,14 miljoen verkochte schermen in 2011, en 822 miljoen euro omzet.
Cédric Gonnet van MediaMarkt BeLux heeft er wel vertrouwen in: ‘De consument zoekt meer en meer kwaliteitsdesign voor zijn flatscreen, dat heel veel plaats in zijn living inneemt. De gemiddelde grootte blijft maar stijgen. Zo zijn we van 32 naar 42 inch gegaan. Voortaan bedraagt het gemiddelde 46 inch en verkopen we regelmatig zeer grote modellen (55 inch).’
Smartwatches

De lang verwachte smartwatches zijn dit jaar pas echt op onze markt verschenen. In ons land zijn Samsung en zijn verschillende Gearmodellen marktleider. Andere merken, zoals LG, verkopen ook modellen van goede kwaliteit. Zo telt MediaMarkt al 15 à 20 referenties. Ze fungeren als extensies van de smartphone en je kan er meldingen op ontvangen, bepaalde sportprestaties meten of e-mails zien. De eerste mobiele apps, zoals die van Belfius en myShopi in België, worden ook gelanceerd.
Het gaat om een recente categorie die nog niet enorm groot is: in 2014 werden er in België 20.000 smartwatches verkocht. Toch zal het gadget enkel blijven groeien, onder meer dankzij de kerstaankopen en dankzij de start van de verkoop van de Apple Watch begin 2015.
Slimme armbanden
Lang voor de smartwatches droegen een aantal, meestal sportieve, Belgen slimme armbanden. Zo kan je met de Fitbit, Nike FuelBand en Withings talloze sportieve gegevens meten. Dat is zelfs hun belangrijkste functie: hartritme, verbrandde calorieën, parcours, snelheid… Alles wordt gemeten en geregistreerd. De prijs schommelt tussen 70 en 200 euro.
DJ-draaitafels
Nog een rijzende categorie. Je vindt al draaitafels voor 200 euro, maar de prijzen kunnen klimmen tot 1.500 euro voor een semiprofessionele digitale DJ draaitafel. ‘Vroeger kreeg een puber een gitaar voor zijn kerst. Nu is het een DJ-draaitafel’, merkt Cédric Gonnet van MediaMarkt op.
Koptelefoons

Beats, dat door Apple opgekocht werd voor 3 miljard dollar, lokt de consument onvermijdelijk naar de categorie van de koptelefoons. Sinds enkele jaren worden ze weer zichtbaarder: de dopjes die je in je oor steekt zijn verleden tijd. Zichtbare koptelefoons worden hip en zowat alle merken nemen de Beatsstijl over.
Hoewel de consument de koptelefoons blijft waarderen, is de markt geëvolueerd. Er worden een beetje minder dan 900.000 exemplaren per jaar verkocht, maar de gemiddelde waarde van de categorie blijft laag (25 euro) door de kleine goedkope koptelefoons. Toch zijn er veel Belgen die exemplaren van meer dan 200 euro onder de kerstbomen leggen…
Gilles Quoistiaux
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier