10 veranderingen in Apple’s iOS 7.1-update voor iPhone, iPad en iPod touch

© Apple
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple heeft zijn iOS-besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod touch geüpdatet. Wat is er juist veranderd in iOS 7.1?

Apple heeft iOS 7.1 beschikbaar gesteld voor gebruikers van een iPhone, iPad of iPod touch. Onder meer het uiterlijk werd lichtjes gewijzigd, enkele apps werden van nieuwe functies voorzien en er zijn een aantal bugs gefixt.

1. Alles gaat sneller
Er werden snelheidsverbeteringen doorgevoerd die er onder meer voor moeten zorgen dat apps sneller opstarten en dat animaties vlotter worden afgespeeld.

2. Beter geoptimaliseerd voor iPhone 4
Met name iPhone 4-gebruikers klaagden dat hun toestel beduidend trager ging sinds de installatie van iOS 7. De nieuwe software-update is daarom beter geoptimaliseerd voor dit iPhone-model.

3. Geen black / white screen of death meer
De belangrijkste bugfix heeft betrekking tot het ‘black (of white) screen of death’ waar sommige gebruikers mee geconfronteerd werden in iOS 7, en waarbij het toestel zichzelf ongevraagd uitschakelde en weer opstartte. Dit probleem zou in iOS 7.1 verholpen moeten zijn.

4. Minder felle kleuren, nieuwe user interface
Met iOS 7 gaf Apple zijn mobiele besturingssysteem vorig jaar de grootste facelift ooit. Onder meer het design werd radicaal vernieuwd, en viel op omwille van zijn felle kleuren. iOS 7 is opnieuw iets minder kleurrijk. Zo zijn de icoontjes van de Telefoon-, Berichten- en Facetime-app donkerder geworden. De Weer-app heeft nu zelfs een heel ander symbooltje. Je kunt het thuisscherm voorts een hoger contrast geven en de transparantie anders instellen, en ook de animaties werden onder handen genomen; de wallpaper-bewegingen kunnen uitgezet worden. De letters van het toetsenbord zijn ook vetter geworden.

5. Telefoon-app
Visueel is de beltoepassing het hardst veranderd: de vormgeving is ronder en minder vlak (hoewel het ‘platte’ design juist één van de kenmerken van iOS 7 was). De knoppen waarmee je kunt bellen en oproepen kunt ontvangen, zijn duidelijker geworden.

6. Agenda
De vernieuwde Agenda-app heeft voortaan ook een activiteitenweergave in het maandoverzicht, en een aparte lijstweergave met daarin de geplande dagactiviteiten.
De agenda in iOS 7.1 heeft een activiteitenweergave gekregen in het maandoverzicht en een aparte lijstweergave van geplande activiteiten.

7. Camera
Wanneer gebruikers een foto maken, krijgen ze een andere interface te zien. De HDR-functie (voor hoger dynamisch bereik) kan automatisch aangezet worden en de app laat voortaan altijd zien of er al geflitst zal worden.

8. Vingerafdrukscanner
De Touch ID, bedoeld voor de ontgrendeling van de iPhone 5S, werd aangepakt en zou vingerafdrukken nu beter en vlugger moeten herkennen.

9. CarPlay
Nieuw is de ondersteuning van CarPlay, Apple’s aangepaste iOS-systeem voor in de auto. Al moet CarPlay eigenlijk nog op gang komen: dit jaar nog zullen er geschikte automodellen komen waarbij een gewijzigd iOS weergegeven kan worden op het dashboard. Functies die via CarPlay toegankelijk komen zijn onder meer de telefoon-, navigatie, muziek- en Siri-app.

10. Verwijzing naar nieuwe iPads?
Ten slotte lijkt iOS 7.1 nog aanwijzingen te bevatten naar twee nieuwe iPad-modellen, zo merkte 9to5Mac op. In de supportlijst worden modellen met als codenamen iPad 4,3 en 4,6 vermeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content