100.000 Belgen betrokken bij Uber-hack

© reuters

Taxidienst Uber heeft meer details vrijgegeven over de hack waarbij gegevens van 57 miljoen gebruikers werden gestoken. Daar blijken dus ook duizenden Belgen bij betrokken.

De uitleg van Uber komt met mondjesmaat. De hack dateert van 2016 maar werd verzwegen tot november 2017. Het gaat om 57 miljoen klanten en nog eens 600.000 chauffeurs. De afgelopen weken vernamen we al dat er meer dan twee miljoen Britse gebruikers onder de slachtoffers waren maar meer details bleven uit.

Vandaag laat Uber aan Data News weten dat het het aantal betrokken Belgen op honderdduizend schat. Het bedrijf gaat hiervoor uit van het land dat gebruikers opgeven bij hun registratie. Tegelijk laat het bedrijf weten dat het om namen, emailadressen en gsm-nummers gaat. Meer gevoelige zaken zoals kredietkaartnummers, locatiegeschiedenis, bankrekeningnummers of geboortedata werden niet gestolen.

In een blogpost legt de nieuwe ceo dara Khosrowshahi uit dat de hack plaatsvond op systemen van een externe partij en dat Uber’s eigen systemen of infrastructuur niet werd gehackt. Dat is weliswaar een relatief excuus want de infrastructuur van die externe partij, vermoedelijk een publieke cloudoplossing, is in weze gehuurde infrastructuur die Uber zelf gebruikt.

Khosrowshahi zegt verder dat zijn bedrijf maatregelen neemt rond datasecurity. Ook zou het bedrijf er zeker van zijn dat de gestolen data intussen is verwijderd bij de betrokken individuen. Daarmee lijkt hij het verhaal te bevestigen dat Reuters vorige week bracht, dat de hacker met de diefstal vooral geld wou loskrijgen van Uber en geen schade wou toebrengen aan de klanten en chauffeurs van het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content