100-dollar-laptop bijna dubbel zo duur

188 dollar is geen 100 dollar. Logisch? Klopt, maar wel bedenkelijk als je de naam ‘100-dollar-laptop’ hoog in het vaandel draagt en die laptop bijna het dubbele zal kosten.

188 dollar is geen 100 dollar. Logisch? Klopt, maar wel bedenkelijk als je de naam ‘100-dollar-laptop’ hoog in het vaandel draagt en die laptop bijna het dubbele zal kosten.

De stichting [One Laptop per Child (OLPC)], met MIT-topman Nicholas Negroponte als bezieler, werkt al een hele tijd aan een laptop die de digitale kloof moet helpen dichten. Dat wegens de prijs (het toestel wordt al sinds jaar en dag als ‘100-dollar-laptop’ betiteld), het gebruiksgemak, de robuustheid en de manier van verdelen (rechtstreeks verkocht aan overheden die ze gratis zullen verspreiden).

Lovenswaardig, dat zeker, en het project heeft de steun van tal van grote namen in de it-wereld (AMD, Intel, Red Hat, …). Maar het doel om de laptop zo goedkoop mogelijk te houden, houdt moeilijk stand. De vooropgestelde prijs van 100 dollar werd in mei al 176 dollar. Gisteren bevestigde OLPC-woordvoerder George Snell dat de prijs nog zou opgetrokken worden tot 188 dollar. Zo zit OLPC aan een prijs die bijna het dubbele bedraagt van het richtcijfer. Een en ander zou te maken hebben met de prijsstijging van grondstoffen als nikkel en silicium en met de wisselkoersen. OLPC verwacht op lange termijn de prijs wel nog steeds naar 100 dollar te kunnen doen zakken.

OLPC gaat zowat 3 miljoen exemplaren bouwen. De startdatum was gepland in oktober, maar door softwarebugs zou dat wat uitgesteld kunnen worden. De eerste 30.000 stuks zouden tegen november klaar kunnen zijn. Klanten zijn nog niet bekendgemaakt, maar Snell zegt dat er nog tientallen gesprekken lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content