13.000 Belgische bedrijven mogen zich aan controle van softwarelicenties verwachten

© Thinkstock

Zo’n 13.000 bedrijven in ons land mogen zich de volgende weken aan een controle van hun softwarelicenties verwachten. Dat zegt BSA, een vereniging die de belangen van de software-industrie verdedigt.

De voorbije weken richtte de actie van BSA (Business Software Alliance) zich al op bedrijven uit Limburg en Antwerpen; verschillende van hen kregen al een brief van BSA in de bus. Daarna zijn de andere provincies aan de beurt.

Bewustmakingscampagne

BSA beklemtoont dat het in de eerste plaats gaat om een bewustmakingscampagne, waarbij bedrijven verzocht worden hun bedrijfssoftware op orde te stellen.

De organisatie, die de belangen verdedigt van onder meer Microsoft, Apple of Adobe, beweert dat nog altijd ongeveer een kwart van de bedrijfssoftware in België illegaal gebruikt wordt, vaak zelfs onbewust.

Volgens Koos Mosterd, woordvoerder van de campagne, worden zo’n 13.000 ondernemingen aangeschreven. BSA neemt soms ook telefonisch contact op of brengt een bezoek.

Ondernemersorganisatie Voka: “Laat inspecteurs niet zomaar binnen”

Ondernemersorganisaties hebben kritiek op de aanpak van BSA. Ze hekelen de onduidelijke communicatie en de agressieve aanpak. “We pleiten niet voor illegale software, integendeel”, zegt Johan Grauwels van Voka Limburg naar aanleiding van de nieuwe campagne.

Grauwels wil bedrijven aansporen de inspecteurs niet zomaar binnen te laten. “Zo mag een bedrijf bij een louter ‘adviesbezoek’ van BSA de medewerking weigeren. Enkel indien een BSA-inspecteur vergezeld is van een gerechtsdeurwaarder met een beschikking van de voorzitter van de handelsrechtbank, moet men zijn medewerking verlenen”, aldus Voka.

Ook de inbeslagname of verzegeling van pc’s kan niet zomaar, vindt de ondernemersorganisatie. Ze adviseert bedrijven om zich juridisch te laten bijstaan.

BSA: “Controles en boets zijn pas laatste stap”

BSA betreurt de kritiek. “Dat we een agressieve toon hanteren, is omdat we de bedrijven écht willen wakker schudden. We stellen vast dat softwarelicenties vaak geen prioriteit zijn”, aldus de woordvoerder.

Hij wijst er ook op dat controles en boetes pas de laatste stap zijn. “Veel liever willen we dat bedrijven zich gewoon in orde stellen”.

Mosterd merkt nog op dat heel wat ondernemingen wél gebruik maken van de mogelijkheid van een adviesbezoek door BSA. “We geven dan tips en zelfs tools. De bedrijven zijn hierover in het algemeen positief”.

BSA zegt ook dat ze al herhaaldelijk toenadering heeft gezocht tot Belgische ondernemersorganisaties om de kwestie te bespreken. “Zonder resultaat. We doen nog eens een oproep om met hen in dialoog te treden”. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content