170 Belgen sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Facebook

© Belga

Zo’n 170 Belgen sluiten zich aan bij een rechtszaak tegen Facebook, aangespannen door privacy-activist Max Schrems. Die vindt dat de site zich niet houdt aan de Europese privacywetgeving.

Ongeveer 170 Belgen hebben zich de voorbije dagen aangesloten bij een privacyrechtszaak tegen Facebook. Dat zeggen de initiatiefnemers. De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems startte de zaak voor de handelsrechtbank van Wenen. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt hij al meer dan 12.000 Facebook-gebruikers, voor de helft Duitsers en Oostenrijkers.

Vrijdag had Schrems Facebook-gebruikers opgeroepen zich bij zijn rechtszaak aan te sluiten. Dat kan via een formulier op de website www.fbclaim.com. Enkel volwassenen die buiten Canada en de Verenigde Staten wonen, komen in aanmerking. Amerikanen en Canadezen staan immers onder contract met Facebook USA, terwijl de rest van de wereld onder dochteronderneming Facebook Ireland valt.

Schrems stapt naar de rechter omdat hij vindt dat Facebook de Europese privacywetgeving niet respecteert. Hij verwijst onder meer naar de steun van de netwerksite aan het Amerikaanse spionageprogramma Prism, onwettige gegevensuitwisseling met externe apps en “tracking” op andere websites via de bekende “Vind ik Leuk”-knop. Voor elke gebruiker eist Schrems een symbolische schadevergoeding van 500 euro.

Deelnemers lopen volgens de initiatiefnemer geen rechtstreeks risico, aangezien alle kosten en juridische risico’s voor rekening van de Oostenrijkse activist zijn. ROLAND ProzessFinanz, een gespecialiseerde Duitse firma, betaalt de proceskosten. Indien succesvol, strijkt dat bedrijf wel 20 procent van de toegekende schadevergoeding op. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content