20 jaar eBay: De 7 vreemdste aanbiedingen op veilingsites

© iStock

Veilingsite eBay werd vandaag precies 20 jaar geleden opgericht. De website zorgde ervoor dat veel mensen van hun oude spullen afkwamen en leverde oprichter Pierre Omidyar zo’n 8 miljard dollar op. Maar de website – die onder andere navolging kreeg van 2dehands.be – zorgde ook voor een groot aantal vreemde veilingen.

20 jaar eBay: De 7 vreemdste aanbiedingen op veilingsites
© –

Advertentieruimte op het voorhoofd

Een Amerikaanse moeder wilde ervoor zorgen dat haar dochter in de toekomst beter af zou zijn dan zijzelf toen ze opgroeide. Om in korte tijd veel geld te verdienen zette ze daarom haar de advertentieruimte op haar voorhoofd op de veilingsite. Het lopende reclamebord moest 10.000 dollar kosten. Het online casino GoldenPalace.com vond het een mooi initiatief en besloot nadat de advertentie twee dagen op eBay stond het bedrag te betalen. Toen de vrouw aan de tatoeëerder vroeg of het pijn zou doen, zou hij ‘het zal zo gevoelloos als uw hersenen zijn’ gezegd hebben. De tatoeage is inmiddels trouwens weer van haar voorhoofd verwijderd. Hoeveel dat gekost heeft is niet bekend.

20 jaar eBay: De 7 vreemdste aanbiedingen op veilingsites
© –

Verkiezingsbeloftes N-VA

Vorige maand nog werden de ‘ongebruikte verkiezingsbeloftes van de N-VA’ te koop aangeboden op 2dehands.be. ‘Principes en verkiezingsbeloftes van de N-VA (Nieuw Vlaamse Alliantie). In uitstekende staat. NIET GEBRUIKT! Diende enkel om verkiezingen te winnen. Niet om te regeren‘, luidde het begeleidend tekstje.

20 jaar eBay: De 7 vreemdste aanbiedingen op veilingsites
© –

Een gesigneerde luchtgitaar

Een vaak terugkomende advertentie is de luchtgitaar. In dit geval gaat het zelfs om een gesigneerd exemplaar. Kosten? 15 dollar. De bezorgkosten zijn dan wél gratis.

België

In 2007 stond ons land te koop. Voormalig journalist Gerrit Six zette België op eBay, om de staat van het land aan te klagen. De advertentie werd breed opgepikt in de media en in korte tijd stond de teller al op 10 miljoen euro voordat eBay de advertentie offline haalde. ‘De veilingsite laat niet toe dat er geboden wordt op iets virtueel of onrealistisch’, klonk het. eBay kon de ludieke actie wel waarderen.

20 jaar eBay: De 7 vreemdste aanbiedingen op veilingsites
© –

Een half potje Américain préparé

Veilingsites gaan over het algemeen toch over dingen die mensen niet meer nodig hebben. Van een bankstel tot koelkast, maar het kan natuurlijk ook om de inhoud daarvan gaan. Daarom zette iemand de préparé die hij over had op 2dehands.be. “Ik wou 100 gram préparé bestellen maar heb per ongeluk 200 gezegd en er was een actie vanaf 200 gram en nu heb ik 300 gram préparé. Ik verkoop de 87 gram teveel bestelde préparé (ik had grotere honger dan verwacht dus ik heb mijn eigen 100 gram iets te enthousiast opgegeten, dus er is een kleine hoeveelheid van de 100 gram teveel bestelde préparé gesneuveld) en de 100 gram gratis préparé van de actie die liep vanaf 200 gram préparé.” De aanbieding werd in korte tijd 45.000 keer bekeken. Ene Robin S. bracht een bod uit van 9.999.999,99 euro, waarop een Facebookgroep opgestart werd die eiste dat de gebruiker dit bedrag zou betalen voor het potje broodbeleg. ‘Om de geloofwaardigheid van de website 2dehands.be te bewaren’, luidde het.

20 jaar eBay: De 7 vreemdste aanbiedingen op veilingsites
© –

Gesmolten sneeuwman

Op 21 december 2014 was de dooi in Groot-Brittannië blijkbaar al ingezet, want toen kwam er een gesmolten sneeuwman op de Britse eBay te staan. Het bieden startte op 0,99 pond met bezorgkosten van 2,80 pond.

Schoonmoeder te koop

In 2006 zette een Brit, Steve Owen, zijn schoonmoeder te koop op eBay. De toen 42-jarige Brit zou volgens The Sun zijn schoonmoeder zo beu zijn, dat hij haar voor 1 pond op de veilingsite zette. “Mijn schoonmoeder is sinds 1980 niet meer aan het werk is geweest. Ze komt uit de VS, en ik zou het erg op prijs stellen als iemand haar opnieuw zou meenemen naar daar. Ze kan goed overweg met huisdieren, én met het fornuis”, luidde de boodschap van Owen op eBay. Zijn schoonmoeder was overigens niet blij met de advertentie. “Hij zou de biedingen beter laten beginnen op 100 pond. Ik zie er nog behoorlijk goed uit voor mijn leeftijd”, klonk het.(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content