200 miljoenste Digipass verkocht

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Authenticatiespecialist Vasco heeft zijn 200 miljoenste Digipass security token verkocht, bestemd voor het veilig uitvoeren van transacties.

Authenticatiespecialist Vasco heeft zijn 200 miljoenste Digipass security token verkocht, bestemd voor het veilig uitvoeren van transacties. Sinds de eerste Digipass in 1990 werd geleverd, verkocht Vasco Security International cumulatief 200 miljoen Digipass tokens in meer dan 100 landen aan banken en financiële instellingen, inclusief bijna 1.700 internationale financiële instellingen en meer dan de helft van de top 100 banken wereldwijd.

Van die 200 miljoen werden er 35 miljoen in de twee voorbije jaren besteld, en van alle verkochte exemplaren zijn er naar schatting nog 140 à 150 miljoen in gebruik (de vroegste exemplaren zijn ondertussen al lang ‘end-of-life’ en werden gewoonlijk vervangen door nieuwe exemplaren).

In België werden sinds de aanvang ongeveer 15 miljoen stuks geleverd, waarvan er naar schatting nog ongeveer 7 miljoen in gebruik zijn (België telde naar verhouding meer exemplaren die in de eerste jaren werden geleverd en dus al aan vervanging toe waren).

Vandaag maken ongeveer 90 procent van de personen die in België aan e-banking doen, gebruik van een Digipass, benadrukt Vasco. Wereldwijd verdeelt de verkoop van Digipass tokens zich tussen Europa en de rest van wereld, à rato van 65/35 procent.

Op termijn ziet Vasco nog een stevige toekomst voor Digipass hardware weggelegd. Op een dip in 2009 en 2010 na, ten gevolge van de financiële crisis (in 2011 gevolgd door een piek wegens een inhaalbeweging), scheert de verkoop ervan nog steeds hoge toppen.

Op termijn zal meer softwarematige sterke authenticatie opgang maken (Digipass as a service), onder meer onder invloed van meer financiële transacties vanaf mobiele toestellen, maar hardware (in de vorm van tokens, lezers en dies meer) zal nog lang een vast element vormen bij het uitvoeren van belangrijke transacties.

Het aantal van 200 miljoen Digipassen zal dan ook nog stevig aandikken, wordt verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content